ΦΑΡΜΑΚΟ

ΔΕΘ 2018: Υποτροφίες για νέους ερευνητές από την Pfizer και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

ΔΕΘ 2018: Υποτροφίες για νέους ερευνητές από την Pfizer και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν η Pfizer Hellas και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου η φαρμακευτική εταιρεία συμμετέχει ως στρατηγικός χορηγός.

Στο πνεύμα της συμμετοχής των ΗΠΑ στην έκθεση ως τιμώμενης χώρας, η προώθηση της καινοτομίας -συγκεκριμένα στον τομέα της Υγείας- χαρακτηρίζει το περίπτερο της Pfizer. Έξυπνα ενημερωτικά τεστ για θέματα υγείας και βίντεο εικονικής πραγματικότητας κρατούν το ενδιαφέρον όσων επισκέπτονται το περίπτερο της Pfizer, το οποίο είναι από τα πρώτα που συναντά κάποιος εισερχόμενος στο χώρο των αμερικανικών εταιρειών. Για την ανακοίνωση της συνεργασίας της εταιρείας με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), διοργανώθηκε ειδική εκδήλωση την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου.

Στόχος της συνεργασίας είναι η προώθηση της επιστημονικής έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα, καθώς και η συμβολή στην αντιμετώπιση του brain drain μέσα από την υποστήριξη νέων ερευνητών. Ειδικότερα, αφορά την καθιέρωση υποτροφίας -υπό τη μορφή ετήσιας επιχορήγησης- σε μεταπτυχιακούς ερευνητές, οι οποίοι θα επιλεγούν με βάση την ακαδημαϊκή αριστεία, προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές και την έρευνά τους με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Επιπλέον, ένας μεταπτυχιακός επιστήμονας θα λάβει επιχορήγηση για την κάλυψη των ετήσιων διδάκτρων στο πρόγραμμα MSc Bιοεπιχειρείν που συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με μακροπρόθεσμη εφαρμογή, ώστε η Pfizer Hellas να παράσχει οικονομική υποστήριξη υπό μορφή ερευνητικής και εκπαιδευτικής επιχορήγησης, που θα επιτρέψει σε Έλληνες ερευνητές να παραμείνουν στη χώρα για να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Ο κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Hellas, δήλωσε: «Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είδαμε πολλούς νέους ταλαντούχους επιστήμονες, να φεύγουν από τη χώρα λόγω έλλειψης πόρων για την ανάπτυξη των ερευνητικών τους σχεδίων. Με την οικονομική αυτή υποστήριξη επιθυμούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε ταλαντούχους ανθρώπους, να ολοκληρώσουν τις σπουδές και την έρευνά τους, καθώς και να διαθέσουν την τεχνογνωσία τους στην ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελλάδα. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, που θα επιβλέπει την επιλογή των άξιων υποψηφίων και τη διαχείριση της επιχορήγησης».

Ο Δρ. Βασίλειος Γρηγορίου, Πρόεδρος του ΕΙΕ, δήλωσε: «Μέσω αυτής της συνεργασίας οικοδομούμε μια σταθερή σχέση μεταξύ της Pfizer και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με βάση την εμπιστοσύνη και το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την προώθηση της επιστημονικής γνώσης και της καινοτομίας στην Ελλάδα. Η Pfizer και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών μπορούν να θεωρηθούν ιδανικός συνδυασμός, λόγω του μεγέθους και της αξιοπιστίας τους. Οι απόφοιτοι του MSc θα αποκτήσουν όλες τις απαραίτητες δεξιότητες για μια επιτυχημένη καριέρα στον κόσμο των επιχειρήσεων και θα είναι σε θέση να μετατρέψουν την επιστημονική γνώση σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες».

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών είναι μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ίδρυμα υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην Ελλάδα. Σκοπός του είναι η οργάνωση, η χρηματοδότηση και η στήριξη ερευνητικών έργων υψηλού επιπέδου στις ανθρωπιστικές και τις φυσικές επιστήμες.

Ρoή Ειδήσεων