Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τα «θαυματουργά» προϊόντα που προβάλλονται ως φάρμακα

Newsroom Newsroom

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τα «θαυματουργά» προϊόντα που προβάλλονται ως φάρμακα

Τη συμβολή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών της χώρας ζήτησε ο ΕΟΦ, για την αντιμετώπιση της υπερβολικής διαφημιστικής προβολής προϊόντων στα οποία αποδίδονται «θαυματουργές» ιδιότητες.

Μόνο τα εγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα προορίζονται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου, αναφέρει ο ΕΟΦ σε σχετική επιστολή που κοινοποίησε στο ΕΣΡ και σε κανάλια και ραδιόφωνα εθνικής και τοπικής εμβέλειας.

«Οποιαδήποτε αναφορά άλλων προϊόντων με τις ως άνω ιδιότητες είναι παράνομη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, καθώς πρόκειται κατ’ ουσίαν για προϊόντα που παρουσιάζονται ως φάρμακα, χωρίς άδεια κυκλοφορίας» τονίζει.

Η πλειονότητα των παρανόμως προβαλλόμενων και διαφημιζόμενων προϊόντων αφορά σε απλά διατροφικά προϊόντα με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας υγιών καταναλωτών, η προβολή του όμως περιέχει ισχυρισμούς που προσιδιάζουν μόνο σε φάρμακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το χρονικό διάστημα 2016-2018, ο ΕΟΦ ασκώντας κατασταλτικό έλεγχο, έχει επιβάλει κυρώσεις σε 100 τέτοιου είδους προϊόντα.

«Η διαφήμιση συμπληρωμάτων διατροφής δεν μπορεί να περιέχει ισχυρισμούς που προσιδιάζουν μόνο σε φάρμακα, ούτε να υπονοείται ότι τα συμπληρώματα μπορούν να υποκαταστήσουν μια ισορροπημένη και ποικίλη δίαιτα ενώ το γεγονός ότι στερούνται θεραπευτικών ιδιοτήτων δεν διασφαλίζει και την απουσία ανεπιθύμητων ενεργειών» επισημαίνει, τέλος, ο ΕΟΦ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved