Εκδήλωση του ΣΑΦΕΕ για το clawback - Οι προτάσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Διονυσία Προκόπη Διονυσία Προκόπη

Εκδήλωση του ΣΑΦΕΕ για το clawback - Οι προτάσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Στην αίθουσα «Παύλος Γιαννακόπουλος» της εταιρείας ΒΙΑΝΕΞ, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε), την Τρίτη (02/04/2019), στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής του Συνέλευσης.

Η επιλογή είχε υψηλό συμβολισμό, καθώς το Σύλλογο ίδρυσε ο πατριάρχης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, Παύλος Γιαννακόπουλος το 2000. Μάλιστα, η συγκίνηση ήταν έντονη για όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, λόγω του πρόσφατου θανάτου του Θανάση Γιαννακόπουλου, σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου από τις απώλειες του Παύλου Γιαννακόπουλου και του Κώστα Γιαννακόπουλου.

Την παρακαταθήκη αυτή συνεχίζει ο νυν πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος ενεργοποιώντας εκ νέου το Σύλλογο με μια σειρά εκδηλώσεων, με σκοπό την ενδυνάμωση της συνεννόησης και της συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων του φαρμάκου.

«Ο Σύλλογός μας σε συνεργασία και με τις λοιπές οργανώσεις του κλάδου των φαρμακευτικών εταιρειών, υπέβαλε συντονισμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου, είτε με την συμμετοχή σε συσκέψεις, είτε με την υποβολή υπομνημάτων, με σκοπό, να μετριάσει τις επιπτώσεις που είχε η δυσμενής οικονομική κατάσταση, η οποία έχει πλήξει τον κλάδο μας και η οποία επιδεινώθηκε με την τιμολογιακή πολιτική, το rebate και το clawback» ανέφερε απολογιστικά, ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Με αφορμή το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, τόνισε τη σημασία της εφαρμογής του HTA για την αξιολόγηση της καινοτομίας και των νέων φαρμάκων. Αναφορικά με την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων και των οικονομικών φαρμάκων, είπε ότι η απειλή κατασταλτικών μέτρων δεν είναι η σωστή προσέγγιση, αντίθετα χρειάζεται παροχή κινήτρων στους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς. Τέλος, τόνισε ότι τα εξωφρενικά ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι εταιρείες για clawback και rebate χρήζουν άμεσης επανεξέτασης και διόρθωσης.

SAFEE1.JPG

Φωτογραφίες-βίντεο: Ν. Κόρνφορντ

Η κύρια θεματική της εκδήλωσης ήταν το «Clawback: Επιχειρηματική και Νομική Θεώρηση». Ομιλητές ήταν ο Βασίλειος Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος Δ.Σ. Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της Φαρμακοβιομηχανίας ELPEN, και ο Ιωάννης Πετρόγλου, Διδάκτωρ Νομικής και Δικηγόρος με ειδίκευση στο φαρμακευτικό δίκαιο. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του Phrma Innovation Forum, Μάκης Παπαταξιάρχης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών, Νικόλαος Κόλμαν.

Ο κ. Πενταφράγκας, στο πλαίσιο της ομιλίας του τόνισε: «Η αναντιστοιχία λόγων και πράξεων θα πρέπει κάποτε επιτέλους να σταματήσει: από τη μια πλευρά η ελληνική παραγωγική φαρμακοβιομηχανία αναγνωρίζεται ως αναπτυξιακός κλάδος που δημιουργεί σημαντική Προστιθέμενη Αξία και από την άλλη όλες οι πολιτικές των τελευταίων ετών – με αποκορύφωμα το clawback - υπονομεύουν στην πράξη τη δυναμική αυτή». Εκτιμάται ότι η ελλιπής αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ελληνικής παραγωγικής φαρμακοβιομηχανίας στοιχίζει στην ελληνική οικονομία 0,5% του ΑΕΠ.

Οι εξαιρετικά χαμηλοί, ανεπαρκείς κλειστοί προϋπολογισμοί για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία δραματικών υπερβάσεων. Παρά τις τεράστιες μειώσεις που επιβλήθηκαν στις τιμές των φαρμάκων και ειδικότερα στα ελληνικά οικονομικά φάρμακα, συνεχίζεται η δραματική και αναίτια επιβάρυνση τους με συνεχώς υψηλότερο clawback κάθε χρόνο.

Οι βασικές αιτίες της διαρκούς αύξησης των υπερβάσεων είναι η αδυναμία ελέγχου του όγκου αδυναμία ελέγχου της υποκατάστασης, η αδυναμία αξιολόγησης της επίπτωσης των νέων δραστικών ουσιών στη δαπάνη και η αδυναμία ελέγχου της συνταγογράφησης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, η συμπερίληψη δαπανών πρόληψης και πρόνοιας στη φαρμακευτική δαπάνη και η διατήρηση αντικινήτρων για τη χρήση οικονομικότερων σκευασμάτων. Οι στρεβλώσεις αυτές εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν σταθερά τη φαρμακευτική πολιτική στη χώρα μας, παρά τις συνεχείς μνημονιακές «μεταρρυθμίσεις» των τελευταίων χρόνων που στην πράξη αποδείχθηκαν ατελέσφορες.

Με βάση τα παραπάνω, η ελληνική παραγωγική φαρμακοβιομηχανία έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη φαρμακευτική δαπάνη και το clawback:

1. Επιμερισμός του κλειστού προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε τρεις υπο-προϋπολογισμούς: (α) on patent, (β) Ν.3816 και (γ) φάρμακα απροστάτευτης αγοράς (off patent + γενόσημα). Αυτό θα σταματήσει την άδικη επιβάρυνση γενοσήμων και παλαιών δοκιμασμένων φαρμάκων με clawback λόγω της αύξησης της δαπάνης που προκαλούν τα νέα πολύ ακριβά φάρμακα που διατίθενται κυρίως μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

2. Κάλυψη της δαπάνης των εμβολίων και των ορών από διαφορετικό κονδύλι σύμφωνα και με τη μεθοδολογία του Συστήματος Λογαριασμών Υγείας του ΟΟΣΑ.

3. Κάλυψη από τον προϋπολογισμό πρόνοιας τουλάχιστον του 50% της δαπάνης που αφορά στους ανασφάλιστους. Η φαρμακοβιομηχανία με συναίσθημα ευθύνης και πίστη στην αξία της κοινωνικής προσφοράς, έχει εδώ και μια τριετία αναλάβει την κάλυψη αυτού του σημαντικού κόστους που μόνο το 2018 αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ. Όμως πλέον η επιβάρυνση αυτή ξεπερνά τις δυνατότητές της.

4. Κίνητρα για την επιλογή οικονομικότερων θεραπειών σε γιατρούς, φαρμακοποιούς και πολίτες.

5. Αξιοποίηση δεδομένων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έλεγχος και λογοδοσία.

Για τη νομική πλευρά του θέματος, μίλησε ο κ. Πετρόγλου, ο οποίος ανέπτυξε τη νομολογία του ΣτΕ σε υποθέσεις clawback, καθώς και τα νομικά ζητήματα που δεν έχουν μέχρι σήμερα αντιμετωπιστεί. Αυτά αφορούν θέματα συνταγματικότητας, συμβατότητας με το ενωσιακό δίκαιο, νομιμότητας, ρυθμίσεων ανεξόφλητων οφειλών, κυρώσεων λόγω μη εξόφλησης, παραγραφής, αναστολής εκτέλεσης.

Όπως σημείωσε, η μέχρι σήμερα νομολογία του ΣτΕ για το clawback δεν προεξοφλεί αναγκαστικά τις επόμενες αποφάσεις του δικαστηρίου, αφού το δημοσιονομικό συμφέρον δεν επιβάλλει στον ίδιο βαθμό, όπως στο παρελθόν τη διατήρησή του.

Επισήμανε, επιπλέον, ότι ο μηχανισμός του clawback δεν είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ανέφερε ότι αναμένεται απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κίνηση διαδικασίας σε βάρος της Ελλάδας για παράβαση του ενωσιακού δικαίου λόγω το clawback, καθώς και έκδοση αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου.

Τέλος, ο Δρ. Φαρμακευτικής και πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνιος Αυγερινός, δήλωσε ότι η σημερινή εκδήλωση «σηματοδοτεί την απαρχή σειράς εκδηλώσεων με απώτερο στόχο και σκοπό την ενδυνάμωση της συνεννόησης, επαφής και συνεργασίας, των διαφόρων, μεγάλων φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας μας, προκειμένου όλοι μαζί από κοινού να βοηθήσουν στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων φαρμακευτικής υφής που ταλανίζουν τον κλάδο εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

Κάμερα ασφαλείας «έπιασε» το φρικτό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη

11:29

Η πρώην κυρία Ζέκα θα σε κάνει να τα δεις... όλα (vid)

11:27

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Μαχαίρωσαν νεαρό μέσα σε σχολείο για οπαδικές διαφορές

11:20

Πρησμένα πόδια λόγω κατακράτησης υγρών: Πώς θα το αντιμετωπίσετε (εικόνες)

11:20

5 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν καταναλώνεις κάθε μέρα αλλαντικά

11:17

Η Κύπρος στα διεθνή ΜΜΕ: Ασφαλής προορισμός διακοπών

11:15

Αυτός είναι ο τάφος του τελευταίου απόγονου του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου - Δείτε πού βρέθηκε

11:14

Μεταμόρφωση: Εδώ «χτύπησαν» οι άγνωστοι που πυροβόλησαν κατά αστυνομικών (pics&vid)

11:06

Γεννήθηκε μωρό με δυο στόματα - Δείτε τις εικόνες

11:01

Κύπρος - Δρ. Κωστρίκης: Τι αναφέρει για το δεύτερο κύμα πανδημίας (vid)

10:53

Σωτήρης Κοντιζάς: Τρίτη φορά μπαμπάς - Τριών μηνών έγκυος η σύζυγός του

10:52

ΕΟΚ: Τέλος στα... όνειρα του Ολυμπιακού για άνοδο

10:52

Δημόσιο: Οι δέκα αλλαγές στις άδειες των υπαλλήλων

10:50

Πρώτη γεύση από το νέο Nissan Z με εμφανή επίδραση από το ιστορικό 240Ζ

10:50

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν πως τους απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ακρόπολη

10:49

Κοίταξαν την κάμερα ασφαλείας - «Πάγωσαν» μ' αυτό που είδαν (vid)

10:43

Σάββας Πούμπουρας: Δείτε τι φόρεσε στην κόρη του και πήγαν βόλτα – Είναι φανταστικό! (pics)

10:40

Ενοίκια: Πόσα χρήματα θα χάσουν και πόσα θα πάρουν πίσω οι ιδιοκτήτες ακινήτων (ΠΙΝΑΚΕΣ)

10:38

Φρίκη: Κρατούσε 15 χρόνια το πτώμα της γιαγιάς της στον καταψύκτη

10:36

Δείγμα εμπιστοσύνης από τη Microsoft: Δημιουργεί κέντρο έρευνας στην Ελλάδα

10:33

Έτσι θα ανοίξουν τα αεροδρόμια στην Κύπρο

10:32

ΑΕΚ: Προχωράει για Σιμάνσκι

10:30

Σοκ στη Λαμία: Τράκαρε με αγριογούρουνο - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση (pics)

10:26

Κορονοϊός-Γερμανία: 39 θάνατοι και 741 νέα κρούσματα

10:25

Το αυτοκίνητο-κτήνος με το τρομακτικό όνομα! (pics)

10:20

Έτσι θα καθαρίσεις αποτελεσματικά τα λίπη από την κουζίνα

10:20

29 Μαΐου 2017: Τρία χρόνια χωρίς τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

10:16

Κορονοϊός: Ένα τσιρότο στη Ν. Κορέα και ένα δαχτυλίδι στις ΗΠΑ προτείνονται ως νέοι τρόποι διάγνωσης

10:10

Φοβερό video: Η εκπαίδευση των ΟΥΚάδων

10:10

GNTM: Τηλεοπτική «βόμβα»! Στη θέση της Ηλιάνας Παπαγεωργίου η Υβόννη Μπόσνιακ;

10:07

Πανελλαδικές, αξιολόγηση και bullying - Όλα όσα αλλάζουν στα σχολεία

10:04

Τι λένε τα άστρα για τον Ιούνιο 2020;

10:00

Η σπάνια και απρόσμενη απάντηση του Kensington για την κατάσταση της Kate Middleton

09:54

Ταμείο Ανάκαμψης, σουβλάκι και... συρτάκι dance

09:53

Σεισμός ΤΩΡΑ LIVE: Δείτε πού έγινε σεισμός πριν από λίγο

09:47

Σεισμός στη βόρεια Ελλάδα: Ταρακουνήθηκε η Βέροια

09:47

Το μυστήριο με το κτήριο-φάντασμα στην Πάτρα

09:47

Εισαγγελική έρευνα στη Ρόδο για τον θαμμένο νεκρό που βρέθηκε... ζωντανός σε ίδρυμα

09:43

Ολυμπιακός: «Δανεικός ο Ζότα» (videos+photos)

09:43

Επίθεση με βιτριόλι-«Πότε θα την πιάσουν»: Η αγωνία της Ιωάννας, οι πόνοι και οι τρεις ύποπτες

09:40

Κορονοϊός - Κίνα: Μαθητές δημοτικού φτιάχνουν καπέλα για τις αποστάσεις ασφαλείας στην τάξη

09:33

Πέθανε διάσημος ηθοποιός - Ήταν 77 ετών

09:32

Δούκισσα Νομικού: Μας δείχνει τι φύτεψε στον κήπο του πατρικού της όταν ήταν στην ηλικία του Σάββα

09:21

Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη εξωπλανήτη σαν τη Γη - Υποψήφιος για αναζήτηση ιχνών ζωής

09:20

Συγκλονιστικές εικόνες: Μέσα στα τούνελ της κοκαΐνης

09:19

Κορονοϊός: Πρέπει να φοράμε μάσκα και μέσα στο σπίτι; Τι δείχνει νέα έρευνα

09:16

Κορονοϊός-Γαλλία: Κατάργηση περίπου 15.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, ανακοίνωσε η Renault

09:15

Ευρωπαϊκό σχέδιο «Μάρσαλ»: Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης - Πώς θα γίνει η εκταμίευση

09:10

Παρελθόν βίας από τον αστυνομικό που σκότωσε τον αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ

09:06

Το ανέκδοτο της ημέρας: Η ξανθιά και ο άτακτος σύζυγος

09:01
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved