ΥΓΕΙΑ

ΠΙΣ: Τυπογραφικό λάθος το παράβολο των 500.000 για τις Μονάδες Ημερήσιες Νοσηλείας

ΠΙΣ: Τυπογραφικό λάθος το παράβολο των 500.000 για τις Μονάδες Ημερήσιες Νοσηλείας

Στην ενότητα του ιατρικού κλάδου επιμένει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, τονίζοντας ότι δεν επιθυμεί να επιρρίπτει ευθύνες εκεί όπου δεν υπάρχουν, απαντώντας στη νέα καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

«Σχετικά με το Δελτίο Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τις Μονάδες Ημερήσιες Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) και το Ν. 4484/2017 (ΦΕΚ Α΄115) όπου προβλέπεται η καταβολή παραβόλου 500.000 ευρώ από ιδιώτες ιατρούς και μόλις 1.000 ευρώ από Ιδιωτικές Κλινικές, όπου ερωτάται ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος συμμετείχε στη διαβούλευση και εκπροσώπησε τον ιατρικό κλάδο κατά την ψήφιση του Νομοσχεδίου, "τι έκανε για τη διόρθωση της προκλητικής και απαράδεκτης αυτής δήλωσης, εις βάρος των ιατρών της Αθήνας", τονίζουμε τα κάτωθι:

Το Άρθρο 30 του σχετικού Νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις, προέβλεπε παράβολο για ιδιώτες ιατρούς 500 ευρώ και για ιδιωτικές κλινικές 1.000 ευρώ.

Άρα λοιπόν, δεν υπήρχε πρόβλημα, ώστε ο Π.Ι.Σ. να ζητήσει ανάκληση της διάταξης αυτής. Προφανώς, πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους κάτι το οποίο ανέφερε και ο αρμόδιος υπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία. Ελπίζουμε ότι θα διορθωθεί άμεσα.

Επίσης να επισημάνουμε, ότι στη διαβούλευση των Φορέων (35 Φορείς είχαν κληθεί) για διάφορα ζητήματα που αφορούσαν είτε τις ΜΗΝ, είτε ιδιωτικές Κλινικές, είτε φυσικοθεραπευτές, είτε νοσηλευτές, είτε άλλους επιμέρους κλάδους (ο χρόνος ομιλίας για κάθε φορέα ήταν μόνο 5 λεπτά), ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έθεσε τα γενικότερα σημεία, εκφράζοντας εκ μέρους του ιατρικού κόσμου την αντίθεσή του με το Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που αφορούσε το θέμα αυτό. Για τις άλλες διατάξεις μίλησαν εκπρόσωποι άλλων Φορέων και για ειδικά για τις Μ.Η.Ν., ο κ. Ιωάννης Δατσέρης, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΠΕΜΗΝ) και μέλος του Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.

Επομένως, καλό θα ήταν ο Ι.Σ.Α., προτού εκδώσει Δελτίο Τύπου, να ρωτήσει τη νομική του υπηρεσία και τον Αντιπρόεδρο της Πανελληνίας Ένωσης Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας και μέλος του Δ.Σ. του Ι.Σ.Α., κ. Δατσέρη, πώς κατετέθη στη Βουλή το Νομοσχέδιο το οποίο συζητήσαμε οι Φορείς και πώς τελικά είναι γραμμένο στο ΦΕΚ και να μην επιρρίπτει ευθύνες στον Π.Ι.Σ».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στην καταγγελία του έκανε λόγο για «προκλητική εύνοια στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος των ιατρών της Αθήνας» και ζητούσε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ενημέρωση για τις ενέργειές του ως προς τη διόρθωση του εν λόγω άρθρου.

Σχετικές ειδήσεις