ΥΓΕΙΑ

ΚΕΕΛΠΝΟ - ΕΚΠΑ: «Καμπανάκι» για τη φυματίωση – Παραμένει πρόβλημα δημόσιας υγείας

ΚΕΕΛΠΝΟ - ΕΚΠΑ: «Καμπανάκι» για τη φυματίωση – Παραμένει πρόβλημα δημόσιας υγείας

Ανίσχυρος είναι στην Ελλάδα ο αντιφυματικός αγώνας, τη στιγμή που στελέχη της νόσου ανθεκτικά στις διαθέσιμες θεραπείες, θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί παγκόσμια για την αντιμετώπισή της.

Επιμέλεια: Διονυσία Προκόπη

«Το σύγχρονο πρόσωπο της φυματίωσης» ήταν το θέμα επιστημονικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τη Δευτέρα (26/03/2018), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, δύο ημέρες πριν. Η 24η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, με σκοπό να υπενθυμίζει σε όλους ότι το πρόβλημα της φυματίωσης εξακολουθεί να υπάρχει και ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για την εξάλειψή της.

Η φυματίωση αποτελεί την ένατη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ειδικά στα λοιμώδη νοσήματα, αποτελεί το συχνότερο αίτιο θανάτου, προκαλώντας περισσότερους από 4.500 θανάτους την ημέρα, σύμφωνα με τον αν. καθηγητή Παθολογίας του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα.

Την επιδημιολογική εικόνα της φυματίωσης στην Ελλάδα παρουσίασε η ειδ. Παθολόγος ΚΕΕΛΠΝΟ, Ράνια Καλκούνη. Το χρονικό διάστημα 2004-2016, δηλώνονταν ετησίως κατά μέσο όρο 600 περιπτώσεις φυματίωσης, με τη μέση επίπτωση της νόσου να υπολογίζεται στις 4,6 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Το 2016 δηλώθηκαν 439 περιπτώσεις φυματίωσης με την επίπτωση να υπολογίζεται σε 4,1 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Όπως επισήμανε, δε δύναται να αποτυπωθεί με σαφήνεια η επιδημιολογική εικόνα της φυματίωσης στη χώρα καθώς δε δηλώνονται όλα τα περιστατικά και διαπιστώνεται σημαντική υποδήλωση.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, αναφέρθηκε στη σημασία των παρεμβάσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος Δημόσιας Υγείας και τόνισε την ανάγκη όλοι μαζί, ιατρικός κόσμος, εκπαιδευτική κοινότητα και πολίτες, να επιχειρήσουμε να θέσουμε οριστικά στην «υγειονομική λήθη» τη φυματίωση.

Η φυματίωση συνεχίζει να αποτελεί μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, παρά το γεγονός ότι είναι ιάσιμη. Η εμφάνιση και διασπορά στελεχών μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης, ανθεκτικών στα αντιφυματικά φάρμακα θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί παγκόσμια όσον αφορά τη θεραπεία και τον έλεγχό της, τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν. καθηγητής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ. «Δεν υπάρχει κανένα πλέον περιθώριο ολιγωρίας, η αντιμετώπιση της φυματίωσης θα πρέπει να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στην ατζέντα δημόσιας υγείας στη χώρα μας και το ΚΕΕΛΠΝΟ θα αγωνισθεί για το στόχο αυτό, σε κοινό μέτωπο μαζί με όλους τους επιστημονικούς φορείς αλλά και την κοινωνία των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά.

Την ενίσχυση των αντιφυματικών δομών ζήτησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), καθηγητής Σπύρος Ζακυνθινός, ο οποίος επεσήμανε τον κρίσιμο ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει το κράτος στην αντιμετώπιση της νόσου: «Ο αντιφυματικός αγώνας στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανίσχυρος, χωρίς δυστυχώς σοβαρές προσπάθειες από το κράτος για ενδυνάμωσή του. Απαιτείται ενίσχυση των αντιφυματικών δομών με μεγαλύτερη συμμετοχή των πνευμονολόγων».

Για τον τρόπο μετάδοσης, τη μόλυνση και τη νόσηση από φυματίωση το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει:

Πώς μεταδίδεται η φυματίωση;

Μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, με την εισπνοή σταγονιδίων που περιέχουν μυκοβακτηρίδια. Τα άτομα με πνευμονική φυματίωση αποβάλλουν πολύ μικρά τέτοια σταγονίδια με τον βήχα, το φτάρνισμα και τη δυνατή ομιλία. Τα άτομα αυτά μεταδίδουν συνήθως τη νόσο στους ανθρώπους που είναι σε επαφή μαζί τους αρκετές ώρες κάθε μέρα. Αυτοί μπορεί να είναι η οικογένειά τους, οι φίλοι τους ή οι συνάδελφοι στη δουλειά.

Τι σημαίνει ότι έχω μολυνθεί;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εισπνέουν τα μυκοβακτηρίδια μολύνονται, αλλά ο οργανισμός έχει την ικανότητα να αμυνθεί και να σταματήσει την ανάπτυξή τους. Με αυτό τον τρόπο τα μυκοβακτηρίδια γίνονται ανενεργά, αλλά παραμένουν στον οργανισμό και μπορεί να γίνουν ενεργά αργότερα. Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν αναπτύσσουν ποτέ φυματίωση, άλλοι όμως και ιδιαίτερα αυτοί που το αμυντικό τους σύστημα είναι εξασθενημένο μπορεί να αναπτύξουν φυματίωση κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτοί που μολύνονται δεν αισθάνονται άρρωστοι, δεν έχουν συμπτώματα, δεν μεταδίδουν τη νόσο και συνήθως έχουν θετική δερμοαντίδραση Mantoux. Τα άτομα αυτά λέμε ότι έχουν «λανθάνουσα φυματική λοίμωξη».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μόλυνση με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης δεν σημαίνει και νόσηση από αυτό.

Τι σημαίνει ότι έχω φυματίωση;

Τα μυκοβακτηρίδια της φυματίωσης γίνονται ενεργά αν το αμυντικό σύστημα δεν μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξή τους. Τα ενεργά μυκοβακτηρίδια πολλαπλασιάζονται μέσα στον οργανισμό και προκαλούν νόσο. Μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν σχεδόν αμέσως μετά την μόλυνση, άλλοι όμως μπορεί να αρρωστήσουν αργότερα, όταν για κάποιο λόγο εξασθενήσει το αμυντικό τους σύστημα. Περισσότερο ευαίσθητα είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι, καθώς επίσης άτομα με διαβήτη, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, λευχαιμία ή λεμφώματα, άτομα με εθισμό στο αλκοόλ ή σε τοξικές ουσίες. Επίσης άτομα που παίρνουν κορτικοστεροειδή ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, που είναι φορείς του ΗIV (ιού που προκαλεί το AIDS), καθώς και άτομα που δεν σιτίζονται καλά.

Αναλυτικά οι απαντήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ στα πιο συχνά ερωτήματα για τη φυματίωση ΕΔΩ.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση στην gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις