ΥΓΕΙΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: 153 κρούσματα και 17 θάνατοι – Έκτακτο σχέδιο δράσης ζητά ο ΙΣΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: 153 κρούσματα και 17 θάνατοι – Έκτακτο σχέδιο δράσης ζητά ο ΙΣΑ

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) για την αυξανόμενη εμφάνιση κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, καθώς εκτιμά ότι εξελίσσεται σε μεγάλη υγειονομική απειλή.

Σύμφωνα με την τελευταία (30/08/2018) επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την αρχή της φετινής περιόδου έχουν καταγραφεί 153 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό, εκ των οποίων τα 127 παρουσίασαν εκδηλώσεις στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, ενώ 26 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Οι θάνατοι από λοίμωξη εξαιτίας του ιού ανέρχονται σε 17.

Ο ΙΣΑ συζήτησε το θέμα στη σημερινή (30/08/2018) συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου και αποφάσισε να ερωτηθούν εξειδικευμένοι επιστήμονες, για τα έκτακτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ειδικά στις αστικές περιοχές καθώς αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.

Επιπλέον, καλεί το υπουργείο Υγείας να ενημερώσει για το εάν έχουν γίνει μελέτες σχετικά με την κατανομή του πληθυσμού των κουνουπιών στον αστικό ιστό και να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία προκειμένου να λάβουν μέτρα οι περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Επίσης, να ενημερώσει εάν έχει γίνει πρόσφατη καταγραφή των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, ειδικά στις περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα. Μάλιστα, ο Σύλλογος σημειώνει ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι οι ψεκασμοί γίνονται πρόχειρα και αποσπασματικά.

«Δυστυχώς για μια ακόμη φορά οι αρμόδιες αρχές αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων και καλούνται εκ των υστέρων να λάβουν μέτρα, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της αδυναμίας τους να σχεδιάσουν μια αξιόπιστη εθνική πολιτική πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Η χώρα μας πληρώνει το τίμημα αυτής της ανικανότητας, με την απώλεια ανθρώπινων ζωών» δήλωσε σχετικά, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Έκτακτο σχέδιο δράσης

Την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Υγείας καλεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, να εφαρμόσουν άμεσα, έκτακτο ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση των κουνουπιών, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα. Παράλληλα, να ενημερώσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εμπλεκόμενους φορείς, για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν.

Τέλος, καλεί τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας να υλοποιήσει έστω και τώρα ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, για τα ατομικά μέτρα προστασίας.