ΥΓΕΙΑ

Τον Φεβρουάριο οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για τις ΜΕΘ

Τον Φεβρουάριο οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για τις ΜΕΘ

Επισπεύδει τις διαδικασίες το υπουργείο Υγείας, για την ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με προσωπικό, μετά και τα δραματικά στοιχεία για τις «λίστες αναμονής», που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Της Διονυσίας Προκόπη

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, αύριο, Παρασκευή (08/01/2016), ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) από την πλευρά του υπουργείου Υγείας για την προκήρυξη 400 θέσεων νοσηλευτών και 100 γιατρών, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Η ΕΙΝΑΠ, τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισήμαινε επιτακτικά -και για πολλοστή φορά- το δραματικό πρόβλημα έλλειψης διαθέσιμων κλινών στις ΜΕΘ.

«Αυτήν τη στιγμή δεκάδες συνάνθρωποί μας βαρέως πάσχοντες παραμένουν διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους, εν αναμονή εισαγωγής τους σε ΜΕΘ. Επίσης πολλές σοβαρές τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις αναβάλλονται λόγω της έλλειψης διαθέσιμων κλινών σε ΜΕΘ.

Στις 03/01/16 στη "λίστα αναμονής" του ΕΚΑΒ Αθήνας ήταν καταχωρημένα 52 (πενήντα δύο) περιστατικά βαρέως πασχόντων ασθενών, ενώ αντίστοιχα στις 04/01/16 ήταν 50 (πενήντα).

Η ΕΙΝΑΠ όπως πολλές φορές στο παρελθόν, απαιτεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να γίνουν επιτέλους οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να λειτουργήσουν επιτέλους τουλάχιστον τα περίπου 200 (διακόσια) κρεβάτια ΜΕΘ (περίπου 100 στο Λεκανοπέδιο) τα οποία είναι εξοπλισμένα και παραμένουν κλειστά.

Πρέπει επιτέλους όλοι να αντιληφθούν πως πρόκειται (κυριολεκτικά ...) για ζήτημα ΖΩΗΣ και ΘΑΝΑΤΟΥ».

Όπως σημειώνει σήμερα το υπουργείο Υγείας, οι συμβάσεις των 400 νοσηλευτών και των 100 γιατρών, θα είναι διετείς μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, με το οποίο έχει ήδη γίνει συνεννόηση για επιτάχυνση των διαδικασιών έτσι ώστε το προσωπικό να διοριστεί εντός του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί η σημερινή λειτουργία των κλινών ΜΕΘ και αφετέρου θα αυξηθούν οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Θα ακολουθήσει η δέσμη 2.440 προσλήψεων, τις οποίες έχει εξαγγείλει εδώ και καιρό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στη δέσμη αυτή, σημειώνει, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις ΜΕΘ, ΜΑΦ και ΜΕΝΝ (Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών).

Ως προς τη «λίστα αναμονής» για νοσηλεία σε ΜΕΘ, τέλος, το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι η πολιτική ηγεσία ενημερώνεται καθημερινά από το ΕΚΕΠΥ και το ΕΚΑΒ και διαβεβαιώνει ότι η διαχείριση των αιτημάτων γίνεται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, με βάση τη σοβαρότητα των περιστατικών και με απόλυτη διαφάνεια.

Σχετικές ειδήσεις