Ανατροπή: Στο ίδιο κελί οι δολοφόνοι της Ελένης Τοπαλούδη

Αλλάζουν τα δεδομένα στις συνθήκες κράτησης των…

Ένταση στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα: Τραγούδησε «Μακεδονία ξακουστή» και τον έβγαλαν σηκωτό (vid)

Μετ' εμποδίων εντός κι εκτός του Αλεξάνδρειου…

Τραγικό «χτύπημα» της μοίρας στη Ρόδο: Μάνα και γιος πέθαναν την ίδια μέρα

Τραγικό «χτύπημα» της μοίρας για μια οικογένεια…

Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 η επιμνημόσυνη δέηση για την απώλεια του Ανδρέα Μπόμη

Ανδρέας Μπόμης: Την Κυριακή 16/12/2018 θα τελεστεί…

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Νταρουσάφακα 75-67: Κρατάει τη νίκη και την... αντίδραση

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έστω και δύσκολα κατάφερε…

ΕΙΝΑΠ: Να μην απολυθούν οι επικουρικοί γιατροί από τα νοσοκομεία

ΕΙΝΑΠ: Να μην απολυθούν οι επικουρικοί γιατροί από τα νοσοκομεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποιεί η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με κύριο αίτημα να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός και να προσληφθεί άμεσα προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με ταχείες διαδικασίες σε όλους τους κλάδους.

Η ΕΙΝΑΠ έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 10:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Επίσης, για την Τρίτη (25/10/2016) έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση όλων των επικουρικών γιατρών στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Σωτηρία».

Το υπουργείο Υγείας, με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, έδωσε τη δυνατότητα παράτασης της θητείας για ένα χρόνο, μόνο στους επικουρικούς γιατρούς, των οποίων η θητεία έληγε στις 30/09/2016. «Αυτό ουσιαστικά σημαίνει απόλυση και ανεργία για ένα μεγάλο κομμάτι» επικουρικών γιατρών, σημειώνει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) και κάνει λόγο για «καθεστώς εργασιακής ομηρίας».

«Είναι γνωστό ότι οι επικουρικοί γιατροί, αν και καλύπτουν βασικές ανάγκες του συστήματος υγείας, αντιμετωπίζονται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις σαν φτηνό ευέλικτο επιστημονικό δυναμικό με μειωμένα δικαιώματα. Με το φόβο της απόλυσης, τους στερούν ακόμα και τη δυνατότητα να παίρνουν εκπαιδευτικές άδειες για να μπορούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις της επιστήμης τους με το "αστείο" επιχείρημα ότι καλύπτουν έκτακτες ανάγκες. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πιάνει το νήμα της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία, που την αντιμετωπίζει σαν κόστος για το κράτος από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Γι’ αυτό αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, για να μπαλώσει όπως-όπως τα κενά προσλαμβάνει επικουρικούς, με μπλοκάκι κ.λπ., γιατί πληρώνονται από τα έσοδα των νοσοκομείων και δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ, την οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση, η κατάργηση της σταθερής και μόνιμης εργασίας. Το κριτήριο της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσουν τα δημόσια νοσοκομεία φθηνούς εργαζόμενους, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα.
Ανάλογα λοιπόν με το κόστος και όχι με τις ανάγκες κρίνεται πόσοι γιατροί θα προσληφθούν, σε ποια νοσοκομεία, αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Στην ίδια λογική κινούνται και οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για 2.000 προσλήψεις γιατρών μέσα στο 2017, οι οποίες δεν καλύπτουν ούτε καν τα κενά που θα προκύψουν από τις συνταξιοδοτήσεις και τις απολύσεις των επικουρικών που θα λήξει η σύμβασή τους.

Η στάση της ηγεσίας του υπουργείου είναι υποκριτική. Εμπαίζει τους επικουρικούς γιατρούς λέγοντας ότι η μη ανανέωση των συμβάσεων δεν ισοδυναμεί με απόλυση!» αναφέρει, μεταξύ άλλων η ΔΗΠΑΚ και ζητά μαζικές προσλήψεις προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και μονιμοποίηση των επικουρικών και συμβασιούχων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.