ΥΓΕΙΑ

Ακυρώσεις χημειοθεραπειών στο νοσοκομείο «Αττικόν»

Ακυρώσεις χημειοθεραπειών στο νοσοκομείο «Αττικόν»

Αρκετές προγραμματισμένες χημειοθεραπείες ακυρώθηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο στο νοσοκομείο «Αττικόν». Οι ακυρώσεις αφορούσαν σε εξωτερικούς ασθενείς και όχι νοσηλευόμενους.

Επιμέλεια: Διονυσία Προκόπη

Ο λόγος των ακυρώσεων είναι η έλλειψη σε κάποια ογκολογικά φάρμακα, κατάλληλα για συγκεκριμένες κατηγορίες κακοηθών νοσημάτων. Σύμφωνα με εργαζόμενους στο νοσοκομείο, η εξήγηση που δόθηκε από την πλευρά της διοίκησης, είναι ότι υπήρξε πρόβλημα διαχείρισης των αποθεμάτων και δυσκολία έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης λόγω τέλους του έτους. Το πρόβλημα θα αρχίσει να λύνεται την αρχή του καινούριου χρόνου, διαβεβαίωνε η διοίκηση του νοσοκομείου.

«Επιβεβαιώνεται ότι οι ασφυκτικοί "κλειστοί" προϋπολογισμοί της δημοσιονομικής επιτήρησης και των "ματωμένων" πλεονασμάτων οδηγούν σε μεγάλη και συνεχή μείωση των κοινωνικών δαπανών και ορίζουν "παραγγελίες με το σταγονόμετρο" με τις οποίες δεν βγαίνει η χρονιά (σε διάφορους τομείς). Το ζήτημα ειδικά με τους ογκολογικούς ασθενείς είναι μείζον διότι η ακύρωση χημειοθεραπειών σε τόσο σοβαρά ζητήματα δεν είναι καθόλου απλό πράγμα. Χώρια που, παρά τις προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών κλονίζεται καίρια η εμπιστοσύνη των ασθενών στο δημόσιο νοσοκομείο» επισημαίνει ο απερχόμενος πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο, Μιχάλης Ρίζος, ο οποίος πήρε πρωτοβουλία να ενημερώσει για το πρόβλημα την ΠΟΕΔΗΝ, καθώς δεν έχει συγκροτηθεί το νέο προεδρείο του ΔΣ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) από την πλευρά της συγκρίνει τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία στη Μεγάλη Βρετανία, που είναι στο 8,5% του ΑΕΠ με τις αντίστοιχες της Ελλάδας, οι οποίες είναι στο 5% και τονίζει: «Η Οδύσσεια των ασθενών με καρκίνο δεν έχει προηγούμενο. Δεκατρείς χιλιάδες κατ’ έτος αποκλείονται από ακτινοθεραπείες λόγω έλλειψης ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων. Δεν υπάρχει δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης λόγω έλλειψης μηχανημάτων PET CT. Λόγω έλλειψης μπάτζετ, δεν υπάρχουν χημειοθεραπευτικά φάρμακα στα νοσοκομεία. Οι καρκινοπαθείς ψάχνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα αλλά και γιατρό ογκολόγο. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για χημειοθεραπείες σε νοσοκομεία, τα οποία ακυρώνονται λόγω έλλειψης χημειοθεραπευτικών φαρμάκων».

Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ κάνει αναφορά στη «συγγνώμη» της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, προς τους ασθενείς για τις χιλιάδες ακυρώσεις προγραμματισμένων, μη επειγουσών επεμβάσεων στα νοσοκομεία και καταλήγει: «Μην περιμένετε όμως συγγνώμη από τον Πολάκη ή τον Τσίπρα! Αυτά μόνο στη Μ. Βρετανία».

Σχετικές ειδήσεις