ΥΓΕΙΑ

Απεργία: Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία – Συμμετέχουν και οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα

Απεργία: Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία – Συμμετέχουν και οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα

Να συμμετάσχουν μαζικά στην πανελλαδική 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα καλεί τους γιατρούς η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα. «Μοναδική διέξοδος για μας ο οργανωμένος αγώνας και η συλλογική διεκδίκηση. Τίποτα δε χαρίζεται. Όλα με αγώνες κατακτιούνται» επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ. Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας, σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, 5ήμερο - 6ωρο - 30ωρο με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα, κατάργηση του νομοθετικού «εκτρώματος» που διευθετεί το χρόνο εργασίας. Επίσης, ζητούν αποκατάσταση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών απωλειών. Ως προς το ζήτημα των επικουρικών γιατρών και των συμβασιούχων, ζητούν να μην απολυθεί κανείς και να καταργηθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις «ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας». Τέλος, διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών και αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία-Πρόνοια για όλο το λαό.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), από την πλευρά της, τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι εξουθενωμένοι, λιγοστοί (ένας νοσηλευτής για 40 ασθενείς σε κάθε κλινική) που χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Δουλεύουμε σε άκρως ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες και όμως δεν μας εντάσσουν στα ΒΑΕ αν και είναι υποχρέωση του κράτους, μη αναλογιζόμενοι τι είδους υπηρεσίες μπορούμε να προσφέρουμε 67 ετών! Θέλουν να περικόψουν το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας φτάνοντας τους μισθούς μας κάτω από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Κοροϊδεύουν το προσωπικό με ελαστικές μορφές απασχόλησης (…) Δεν συμβιβαζόμαστε. Όλοι στο δρόμο για την κατάργηση των Μνημονίων όπως και αν λέγονται και ανάκτηση των Μνημονιακών απωλειών».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συμμετέχει, επίσης, στην απεργία που έχουν προκηρύξει οι επαγγελματικοί, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς, «ενάντια στην άγρια λιτότητα που έχουν επιφέρει τα μέτρα της κυβέρνησης, με την υπερφορολόγηση, την περικοπή των μισθών και των συντάξεων». Καλεί τους γιατρούς, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία και να διεκδικήσουν αύξηση των μισθών, προσλήψεις προσωπικού, λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, κατάργηση του Νόμου 4387/2016 για το συνταξιοδοτικό, δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Σχετικές ειδήσεις