ΥΓΕΙΑ

Στο 401 ο μοναδικός επιταχυντής για στερεοτακτική ακτινοχειρουργική σε δημόσιο νοσοκομείο

Στο 401 ο μοναδικός επιταχυντής για στερεοτακτική ακτινοχειρουργική σε δημόσιο νοσοκομείο

Δωρεά ύψους 5 εκατ. ευρώ, για την υποστήριξη αγοράς εξοπλισμού και εργασιών ανακαίνισης και επέκτασης του Τμήματος Ακτινοθεραπείας του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, πραγματοποιεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών είναι το μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο της χώρας, με προσωπικό 1.000 ατόμων και δυναμικότητα 550 κλινών. Το Τμήμα Ακτινοθεραπείας του νοσοκομείου είναι προσβάσιμο, εκτός από το στρατιωτικό προσωπικό, και σε πολίτες, οι οποίοι αγγίζουν το 60% του συνόλου των ασθενών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών του τμήματος.

Η δωρεά του ΙΣΝ καλύπτει, μεταξύ άλλων, την αγορά και εγκατάσταση 2 νέων υπερσύγχρονων γραμμικών επιταχυντών. Ο ένας εκ των δυο γραμμικών επιταχυντών θα προσφέρει υπηρεσίες στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας / ακτινοχειρουργικής, αποτελώντας τον μοναδικό τέτοιο επιταχυντή σε δημόσιο νοσοκομείο στη χώρα. Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες των 2 νέων γραμμικών επιταχυντών που καλύπτονται από τη δωρεά του ΙΣΝ θα είναι προσβάσιμες και από το ευρύ κοινό.

Η εν λόγω δωρεά στόχο έχει να συμβάλει στη βελτίωση της θεραπείας των καρκινοπαθών στη χώρα και εντάσσεται στην Πρωτοβουλία του ΙΣΝ Ενάντια στην Κρίση, συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, το ΙΣΝ υποστήριξε το Πρόγραμμα Αντικατάστασης Μηχανημάτων Ακτινοθεραπείας σε δημόσια νοσοκομεία, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούσε στην προμήθεια και εγκατάσταση 10 γραμμικών επιταχυντών σε 7 δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Παράλληλα, η δωρεά καλύπτει τη διετή δωρεάν συντήρηση του κάθε επιταχυντή και περιλαμβάνει εκπαίδευση του επιστημονικού προσωπικού με στόχο την εξασφάλιση της βέλτιστης λειτουργίας των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων. Μέχρι σήμερα, έχουν συνολικά παραδοθεί και λειτουργούν 6 γραμμικοί επιταχυντές ενώ οι υπόλοιποι 4 επιταχυντές αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους σταδιακά από τον Ιούλιο ως και τις αρχές του φθινοπώρου του 2018.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Η πίστη μας ότι, όλοι οι κάτοικοι της χώρας έχουν δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, την ασφάλεια και την ελπίδα, μας κινητοποιεί ώστε να προσπαθούμε διαρκώς να συμβάλλουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για όλους, λειτουργώντας επικουρικά και συμπληρωματικά, για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας πρόνοιας. Συνεχίζουμε ακάθεκτοι την κοινωφελή δράση μας τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό για τη δημιουργία μιας πιο ανθρώπινης και δίκαιης κοινωνίας για όλους».

Σχετικές ειδήσεις