ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μνημόνιο συνεργασίας για τη στήριξη της δημόσιας υγείας με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μνημόνιο συνεργασίας για τη στήριξη της δημόσιας υγείας με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Οι επτά δράσεις στις οποίες θα κατευθυνθούν τα πάνω από 200 εκατ. ευρώ της δωρεάς του Ιδρύματος

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν το πρωί της Τετάρτης (21/03/2018) στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Στηρίζοντας την Υγεία στην Ελλάδα».

Πρόκειται για δωρεά του ΙΣΝ, η οποία αναμένεται να υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ και ενδέχεται να αγγίξει και τα 250 εκατ. ευρώ, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός. Σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εντοπίστηκαν οι μεγάλες ελλείψεις του δημοσίου συστήματος υγείας προκειμένου τα χρήματα της δωρεάς να ενταχθούν σε όλη τη δομή του συστήματος, αντί της αρχικής ιδέας να εκσυγχρονιστεί πλήρως το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». «Όταν αυτές οι ελλείψεις καλύπτονται με χρήματα έξω από τον προϋπολογισμό είναι μεγάλο κέρδος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή εν όψει της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα και θα αποτελέσει στήριγμα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του δημόσιου συστήματος υγείας. Κάνοντας και μια αναφορά στις εξελίξεις με το σκάνδαλο Novartis, τόνισε ότι «εδώ και 3 χρόνια έχει σταματήσει το πάρτι και η λεηλασία στη δημόσια υγεία, εις βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, ήρθε η ώρα να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Το νέο πρόγραμμα του ΙΣΝ περιλαμβάνει 7 κομβικές δράσεις:

  • Την ανέγερση και εξοπλισμό του νέου Γενικού Νοσοκομείο Κομοτηνής
  • Την ανέγερση και εξοπλισμό του Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης.
  • Τον εξοπλισμό του κτηρίου των Αδελφών Νοσοκόμων του Ευαγγελισμού, το οποίο θα λειτουργήσει ως έδρα της Νοσηλευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ
  • Την προμήθεια σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού για το νέο κτήριο του Ευαγγελισμού
  • Την ενίσχυση των αεροδιακομιδών με την προμήθεια μέσων αερομεταφοράς για το ΕΚΑΒ
  • Την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET/CT, ραδιοφαρμάκων κτλ.)
  • Τη διαμόρφωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την αντιμετώπιση τραύματος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, υπογράμμισε πως το Ίδρυμα έχει επιτύχει την άψογη συνεργασία μέσα σε κλίμα διαφάνειας και κοινού οράματος μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Εκτίμησε πως η δωρεά στην υγεία θα έχει θετική έκβαση παρά τις δυσκολίες και με σκληρή δουλειά το Ίδρυμα θα συνεχίσει να συνεισφέρει για ένα καλύτερο αύριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες η παράδοση προς χρήση 143 ασθενοφόρων σε παραρτήματα του ΕΚΑΒ ανά την Ελλάδα. Επιπλέον, στις δωρεές του ΙΣΝ περιλαμβάνονται δέκα γραμμικοί επιταχυντές σε επτά δημόσια νοσοκομεία της χώρας, η αναμόρφωση όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Παίδων στη χώρα, η ανέγερση και ο εξοπλισμός ξενώνων φιλοξενίας συγγενών ασθενών σε νοσοκομεία ανά την επικράτεια, καθώς και η δημιουργία των Κινητών Ιατρικών Μονάδων, οι οποίες προσφέρουν προγράμματα υγειονομικής φροντίδας σε κατοίκους νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις