Επαναλειτουργία των εργαστηρίων του ΠΕΔΥ ζητούν οι εργαστηριακοί υπάλληλοι

Επαναλειτουργία των εργαστηρίων του ΠΕΔΥ ζητούν οι εργαστηριακοί υπάλληλοι

Μονόδρομο χαρακτηρίζουν την επαναλειτουργία των εργαστηρίων του ΠΕΔΥ οι εργαστηριακοί υπάλληλοι της πρωτοβάθμιου δικτύου υγείας, καθώς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ βρίσκονται σε κατάσταση κατάρρευσης, από την εισροή ασφαλισμένων και ανασφάλιστων που θέλουν να εξυπηρετηθούν, όπως καταγγέλλουν.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαστηριακών Υπαλλήλων ΠΕΔΥ καταλογίζει τεράστιες ευθύνες στην προηγούμενη και νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους επισημαίνεται ότι τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, κλινικές, ασφαλιστικές εταιρίες τρίβουν τα χέρια τους, καθώς μήνα με το μήνα πολλαπλασιάζονται τα οφέλη τους, ενώ με την έλλειψη διαγωνισμών-προμηθειών χωρίς μηχανοργάνωση (σύστημα LIS) και με τη διάλυση του συστήματος των ραντεβού, οι Μονάδες Υγείας δεν έχουν την επισκεψιμότητα που θα έπρεπε να έχουν.

Οι εργαστηριακοί υπάλληλοι του ΠΕΔΥ επισημαίνουν ότι η επαναλειτουργία των εργαστηρίων του είναι μονόδρομος και ζητούν:

1. Την απρόσκοπτη τροφοδοσία των υποκαταστημάτων σε υλικά, αντιδραστήρια, αναλυτές από τα νοσοκομεία έως ότου ολοκληρωθούν οι δικοί μας διαγωνισμοί. Να περιληφθούν στον νέο προϋπολογισμό των Νοσοκομείων κονδύλια για υλικά και αντιδραστήρια.

2. Την άμεση λύση μεταφοράς των εξετάσεων με courier.

3. Την άμεση αξιοποίηση των δομών του ΠΕΔΥ.

4. Όχι στην συρρίκνωση και στο κλείσιμο των Μονάδων Υγείας.

5. Τα Νοσοκομεία να είναι κέντρα αναφοράς των εξετάσεων που δεν εκτελούνται στις Μονάδες Υγείας.

Το πείραμα του ΠΕΔΥ έχει μόνο μια δυνατότητα, να πετύχει, καταλήγουν.