ΥΓΕΙΑ

Οικογενειακός γιατρός: Τι αλλαγές ζήτησαν οι γιατροί από τον υπουργό Υγείας

Οικογενειακός γιατρός: Τι αλλαγές ζήτησαν οι γιατροί από τον υπουργό Υγείας
PIXABAY

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του υφυπουργού, Βασίλη Κοντοζαμάνη και των γιατρών που έχουν (ή είχαν πριν από τον Αύγουστο του 2018) συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (30/07/2019).

Η Ένωση των Συμβεβλημένων Ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) έθεσε στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου, δίνοντας βάρος στην ελλιπή χρηματοδότηση και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Ειδικότερα, επισημάνθηκε το έλλειμμα στη χρηματοδότηση του πανελλαδικού δικτύου των 6.650 ιατρείων και εργαστηρίων, τα οποία απορροφούν το 7,5% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ενώ συμβάλλουν στο δημόσιο σύστημα ΠΦΥ, μέσω της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων που δέχονται για ιατρικές πράξεις και εξετάσεις.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ τόνισε την «αιφνίδια» καταγγελία των συμβάσεων περίπου 2.000 παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων από τον ΕΟΠΥΥ τον Αύγουστο του 2018, η οποία δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στους πολίτες και τεράστιες ουρές στα νοσοκομεία, «αποστερώντας τους περίπου 1,5 εκατ. δωρεάν επισκέψεις».

Σύμφωνα με την Ένωση, η «γόνιμη αξιοποίηση του μεγαλύτερου δημόσιου δικτύου ΠΦΥ», δηλαδή του δικτύου των ιδιωτικών ιατρείων των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών, «παρέχει άρτια τεχνολογική υποδομή, ταχύτητα εξυπηρέτησης και ποιότητα υπηρεσιών υγείας» και «είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις καταγεγραμμένες προτιμήσεις των ασφαλισμένων».

«Η ΠΦΥ δεν δύναται να συνεχίζει να λειτουργεί με καθεστώς επιστράτευσης υπηρεσιών υγείας χωρίς χρηματοδότηση» τονίζει η Ένωση και προσθέτει ότι η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει αξιοπρεπή αποζημίωση για τους συμβεβλημένους γιατρούς, με σκοπό την ανάσχεση του «brain drain».

Για τις ισχύουσες συμβάσεις των οικογενειακών ιατρών, επισημάνθηκε ότι λήγει μέσα στον Αύγουστο η παράταση της Υπουργικής Απόφασης που επέτρεπε την αποζημίωσή τους με πάγια αντιμισθία. Επειδή οι περισσότεροι οικογενειακοί ιατροί δεν έχουν αγγίξει ακόμη την εγγραφή του ανώτατου πληθυσμού ευθύνης (2.250 ατόμων) ζητήθηκε προσωρινή παράταση της υφιστάμενης αποζημίωσης, μέχρις ότου εκκινήσει η συνολική διαπραγμάτευση επί των συμβάσεων αυτών.

Ζητήθηκε η επαναφορά των συμβάσεων των 200 επισκέψεων για τους 2.000 παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους που διακόπηκαν προ έτους, ως μία πρώτη κίνηση εξομάλυνσης της λειτουργίας της ΠΦΥ με άμεσο κοινωνικό αποτέλεσμα.

Ζητήθηκε η κατάργηση του clawback, με άμεση ρύθμιση των δόσεων της μεγάλης «υφαρπαγής» του 2018 σε συνάρτηση με την παρακράτηση επί των μελλοντικών αποζημιώσεων του ΕΟΠΥΥ. Τέλος, ζητήθηκε να παραμείνουν οι συμβάσεις κατά πράξη και περίπτωση ως έχουν, με δυνατότητα αναπλήρωσης των συμβάσεων που έχουν καταστεί ανενεργές από νέους ιατρούς, αναλόγως του ενδιαφέροντος και των αναγκών ανά περιοχή και ειδικότητα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις