ΥΓΕΙΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Ριζική διαφωνία για την είσοδο του ιδιωτικού τομέα στα δημόσια νοσοκομεία

ΠΟΕΔΗΝ: Ριζική διαφωνία για την είσοδο του ιδιωτικού τομέα στα δημόσια νοσοκομεία
EUROKINISSI

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) είχε συνάντηση την Τετάρτη (31/07/2019) με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Κατά τη συνάντηση, η Ομοσπονδία κατέθεσε αναλυτικό υπόμνημα με όλα τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τα νοσοκομεία και τις υπόλοιπες δημόσιες μονάδες υγείας.

Κατά την ΠΟΕΔΗΝ, οι πρώτες παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας πρέπει να είναι στη στελέχωση των νοσοκομείων και στη χρηματοδότηση. Επίσης, οι εκπρόσωποι εξέφρασαν τη ριζική τους διαφωνία για την είσοδο του ιδιωτικού τομέα στα Δημόσια Νοσοκομεία με τη μορφή των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα στην εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς επίσης την κάθετη αντίθεση στην επιστροφή των εργολάβων στα νοσοκομεία που εκμεταλλευόταν στο έπακρο τους εργαζόμενους και στοίχιζαν πολύ περισσότερα στο Δημόσιο.

Επιπλέον, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ ζήτησε την άμεση απομάκρυνση των διοικητών νοσοκομείων, οι οποίοι «έχουν προκαλέσει με τις πράξεις τους», όπως στη Ζάκυνθο και στη Νίκαια.

Επισημάνθηκε η ανάγκη να συγκλίνουν οι δημόσιες δαπάνες υγείας με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και να ανανεωθούν οι συμβάσεις του προσωπικού που υπηρετεί με ελαστικές σχέσεις εργασίας. «Αν φύγουν με τη λήξη των συμβάσεων θα καταρρεύσουν τα νοσοκομεία» τόνισε η ΠΟΕΔΗΝ.

Στο ζήτημα των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), η Ομοσπονδία ζητά διόρθωση της λειτουργίας τους ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των ασθενών, καθώς και καλύτερα μέτρα φύλαξης για να μην είναι έρμαια οι εργαζόμενοι σε κάθε επισκέπτη του νοσοκομείου που επιδεικνύει παραβατική συμπεριφορά.

Επίσης, ζήτησε την άμεση λειτουργία των 150 κλινών Εντατικής που είναι έτοιμες να λειτουργήσουν και είναι κλειστές, επενδύσεις σε εξοπλισμό και υποδομές γιατί δεν είναι υπερβολή ότι πέφτουν οι τοίχοι στα κεφάλια ασθενών και προσωπικού και ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ως προς τις προσλήψεις, τονίστηκε η άμεση ανάγκη πρόσληψης πολύ περισσότερου μόνιμου προσωπικού απ’ ό,τι ανακοινώθηκε, το οποίο θα καλύψει σταδιακά τη μείωση κατά 25.000 που συνέβη τα τελευταία δέκα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό τέθηκε και το θέμα των τραυματιοφορέων που έχουν αποδυναμωθεί περαιτέρω μετά τη μετάταξη στους Δήμους, 527 πρώην σχολικών φυλάκων οι οποίοι τα τελευταία χρόνια υπηρετούσαν ως τραυματιοφορείς.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας είπε ότι θέλει διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με την ΠΟΕΔΗΝ. Θα εξετάσει το υπόμνημα και σύντομα θα είναι σε θέση να απαντήσει επί των ζητημάτων που τίθενται.

Προτεραιότητα είναι η στελέχωση των εργαστηρίων των νοσοκομείων, προκειμένου να έχουν και δεύτερη και τρίτη βάρδια και μετά θα δει τι θα κάνει με τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα.

Για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες είπε ότι θα συνεχιστούν οι συμβάσεις εργασίας και σύντομα θα ενημερώσει για τη θέση του Υπουργείου σε αυτό το ζήτημα. Για την ανανέωση των συμβάσεων του εκτάκτου προσωπικού με ελαστικές μορφές απασχόλησης είπε ότι δεν έχει καταλήξει σε πρόταση.

Τέλος, συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρχει αξιόπιστο πληροφοριακό σύστημα για το ΕΣΥ και τόνισε ότι θα γίνουν παρεμβάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης στα ΤΕΠ και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις