ΥΓΕΙΑ

Ιός του Δυτικού Νείλου: Καταγράφηκαν οι πρώτοι θάνατοι – Μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια

Ιός του Δυτικού Νείλου: Καταγράφηκαν οι πρώτοι θάνατοι – Μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια
ASSOCIATED PRESS

Δύο ηλικιωμένοι, άνω των 80 ετών, είναι τα δύο πρώτα θύματα του ιού του Δυτικού Νείλου για τη φετινή περίοδο, στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από την αρχή της περιόδου 2019 και μέχρι χθες, Πέμπτη (01/08/2019), είχαν διαγνωστεί 25 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 17 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), δηλαδή εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδαή/και οξεία χαλαρή παράλυση και 8 είχαν ήπιες εκδηλώσεις, δηλαδή εμπύρετο νόσημα ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εφιστά την προσοχή στη σχολαστική τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας για τα κουνούπια. Σημειώνεται ότι κατά την περσινή χρονιά, κατεγράφησαν 316 κρούσματα, εκ των οποίων τα 50 κατέληξαν, με τα πολλά περιστατικά να καταγράφονται στο νόμο Αττικής.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης καλεί τις υγειονομικές αρχές να είναι σε ετοιμότητα και οι πολίτες να ακολουθούν σχολαστικά τα ατομικά μέτρα προστασίας, καθώς αναμένεται να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων. Επίσης, «θα πρέπει να ληφθούν εγκαίρως μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια σε αίμα και να μην υπάρξει πρόβλημα από τον αποκλεισμό των περιοχών που έχουν κρούσματα της νόσου από την αιμοδοσία, όπως έγινε την περσινή χρονιά» επισημαίνει ο κ. Πατούλης.

Ο ΙΣΑ προτείνει τα εξής ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια:

  • χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα
  • τοποθέτηση στις οικίες αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών)
  • χρήση κουνουπιέρων εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος
  • απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κλπ.
  • κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών
  • πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες
  • κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις