ΥΓΕΙΑ

Έρχεται η εποχική γρίπη – Έγκαιρο εμβολιασμό συστήνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Έρχεται η εποχική γρίπη – Έγκαιρο εμβολιασμό συστήνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
Ποιες είναι οι ομάδες υψηλής προτεραιότητας
INTIME NEWS

Την ανάγκη για έγκαιρο εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), καθώς η περίοδος εμφάνισης του ιού πλησιάζει.

Παρότι υπάρχει βελτίωση στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα στο γενικό πληθυσμό και ειδικά στους επαγγελματίες υγείας.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), 154 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από λοίμωξη από τον ιό της γρίπης, κατά την περίοδο 2018-2019. Παράλληλα εξαιτίας της ίδιας λοίμωξης, 374 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της διασποράς της γρίπης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκδίδει ετήσια έκθεση με τις ομάδες υψηλής προτεραιότητας εμβολιασμού, οι οποίες είναι:

  • Έγκυες γυναίκες
  • Παιδιά ηλικίας 6 μηνών και άνω
  • Ηλικιωμένοι
  • Άτομα με χρόνιες παθήσεις
  • Επαγγελματίες Υγείας.

Όσον αφορά στους εργαζόμενους σε χώρους υγείας, η εμβολιαστική κάλυψη για τη γρίπη παγκοσμίως αγγίζει το 66%, ενώ στη χώρα μας είναι κάτω από 30%. Ο στόχος δε, σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι να ξεπερνά το 75%.

Ταυτόχρονα στη χώρα μας ανεπαρκής είναι η εμβολιαστική κάλυψη, με βάση τα διεθνή πρότυπα, ακόμα και στους ηλικιωμένους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ότι ένα 26,3% του πληθυσμού άνω των 75 ετών, δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ.

Ο ΠΙΣ, τέλος, καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας ενημερώσουν τα μέλη τους και να αναλάβουν δράσεις ενημέρωσης των πολιτών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις