ΥΓΕΙΑ

Εποχική γρίπη: Στα φαρμακεία το αντιγριπικό εμβόλιο

Εποχική γρίπη: Στα φαρμακεία το αντιγριπικό εμβόλιο
Ξεκίνησε η περίοδος των εμβολιασμών
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα ράφια των φαρμακείων βρίσκεται ήδη το αντιγριπικό εμβόλιο για την περίοδο 2019-2020. Επισήμως ο αντιγριπικός εμβολιασμός άρχισε την 1η Οκτωβρίου και αναμένεται να διαρκέσει έως και τα μέσα Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίοδος της εποχικής γρίπης διαρκεί από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου.

Με 137.000 αντιγριπικά εμβόλια έχουν εφοδιαστεί τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Στη φετινή παραγγελία, που έγινε μέσω του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥΦΑ) Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνονται εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια, που καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης και έχουν ένδειξη για ενήλικες και για παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω. Ειδικότερα, το αντιγριπικό εμβόλιο (περίοδος 2019-2020) παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1) που εμφανίστηκε το 2009.

«Εκτιμούμε ότι οι παραγγελθείσες ποσότητες επαρκούν για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες. Οι πολίτες, κυρίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και οι επαγγελματίες υγείας, δεν πρέπει να αμελούν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο χρειάζεται περίπου 15 ημέρες για να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό» τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης και προσθέτει: «πέρυσι το ποσοστό των πολιτών που εμβολιάστηκε ήταν μεν ικανοποιητικό, ωστόσο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα».

Η εποχική γρίπη είναι το πιο συχνό νόσημα, καθώς και το πιο συχνό αίτιο θανάτου από νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό. Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί αποδεδειγμένα να προφυλάξει από τη νόσο με το ποσοστό προφύλαξης να κυμαίνεται από 40%-60%.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για να αναδείξει τη σημασία του εμβολιασμού, θα πραγματοποιήσει μέσα στον Οκτώβριο ενημερωτική εκστρατεία στην πλατεία Αριστοτέλους, με διανομή έντυπου υλικού.

Διαβάστε επίσης:

Εποχική γρίπη: Μια μικρή «πανδημία» κάθε χρόνο

Γρίπη: Ενίσχυση του αντιγριπικού εμβολιασμού για την περίοδο 2019-2020 – Επιπλέον δόσεις εμβολίου

Σχετικές ειδήσεις