Κικίλιας: Δεν επηρεάζεται ο σκοπός του ΚΕΘΕΑ από την αλλαγή στον τρόπο ορισμού του ΔΣ

Διονυσία Προκόπη Διονυσία Προκόπη

Κικίλιας: Δεν επηρεάζεται ο σκοπός του ΚΕΘΕΑ από την αλλαγή στον τρόπο ορισμού του ΔΣ
ΥΠ.ΥΓ.

Επιμένει το υπουργείο Υγείας στην αλλαγή ορισμού του ΔΣ του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). 

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχε συνάντηση με τη διοίκηση του Κέντρου, την Παρασκευή (04/10/2019), για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία ο ορισμός του Διοικητικού Συμβουλίου περνά στο υπουργείο Υγείας. Μέχρι σήμερα, το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ εκλέγεται από Γενική Συνέλευση.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Το ΚΕΘΕΑ επιτελεί μια πολύ σημαντική και ευαίσθητη κοινωνική αποστολή. Στόχος της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας να είναι η ενίσχυση αυτής της αποστολής και των δράσεών του.

Το ΚΕΘΕΑ είναι και θα συνεχίσει να είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας καθώς επιχορηγείται ετησίως με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ.

Με σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, διασφαλίζουμε τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση του οργανισμού, χωρίς να μειωθεί ούτε ένα ευρώ η επιχορήγησή του.

Η αλλαγή στον τρόπο ορισμού του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν θα επηρεάσει καθόλου το σκοπό, την αποστολή, τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του οργανισμού, καθώς είναι σαφές ότι η διοίκηση του οργανισμού δεν παρεμβαίνει σε θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση του επιστημονικού του ρόλου.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει την πολυφωνία που απαιτείται και τα μέλη του θα έχουν την εμπειρία που χρειάζεται, ώστε να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση, η πολύ σημαντική κοινωνική δράση του ΚΕΘΕΑ.

Επιπλέον, δίνουμε δύναμη στα μέλη του, μιας και η Γενική Συνέλευση μετατρέπεται από όργανο που περιοριζόταν απλώς στην εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, στο κεντρικό όργανο λήψης αποφάσεων που χαράσσει και διαμορφώνει την στρατηγική του οργανισμού σε ζητήματα σχεδιασμού των δράσεων, στους ειδικότερους τομείς της θεραπείας και των ιδεολογικών θεμάτων, αλλά και της επιλογής προγραμμάτων απεξάρτησης».

Η απάντηση του ΚΕΘΕΑ

«Ο Υπουργός Υγείας, με την ΠΝΠ επιχειρεί να ελέγξει πολιτικά το μέχρι σήμερα αυτοδιοικούμενο ΚΕΘΕΑ, το οποίο, εδώ και 4 δεκαετίες, εκλέγει δημοκρατικά από τη βάση του το άμισθο Διοικητικό του Συμβούλιο. Φαίνεται ότι η προτεραιότητα του Υπουργού είναι οι διορισμοί και όχι ο διάλογος και η συνεργασία με τους φορείς απεξάρτησης για την προώθηση ενός αποτελεσματικού σχεδίου δράσης σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα» τονίζει από την πλευρά του το ΚΕΘΕΑ.

Διοίκηση, εργαζόμενοι και εκπρόσωποι οικογενειών απεξαρτημένων ατόμων, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Υγείας.

«Η ΠΝΠ αποτελεί ευθεία βολή στα προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης που προσφέρουν ποιοτική δημόσια δωρεάν απεξάρτηση χωρίς διακρίσεις». Όπως εξήγησε ο εκλεγμένος Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γιώργος Μπαρδάνης, το θεραπευτικό μοντέλο και το μοντέλο διοίκησης του ΚΕΘΕΑ είναι αξεδιάλυτα συνυφασμένα. Βασίζονται στην ενεργητική συμμετοχή των μελών σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες του Οργανισμού, με κορυφαία έκφραση την εκλογή του εθελοντικού και άμισθου Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι με την αλλαγή στον τρόπο διοίκησης τα επόμενα χρόνια θα πληγεί ανεπανόρθωτα η θεραπευτική αποτελεσματικότατα του ΚΕΘΕΑ, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να παρέμβει και να δώσει λύση στο θέμα.

Εκφράζοντας την αγανάκτηση και την αγωνία τους για τις εξελίξεις, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Οικογένειας και της Κοινωνικής Επανένταξης του ΚΕΘΕΑ υπογράμμισαν τη σημασία που έχει για αυτούς το ότι μέσα στο ΚΕΘΕΑ η φωνή τους ακούγεται και μετράει.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ δήλωσαν ότι η ΠΝΠ θίγει βαθύτατα όλους όσοι έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια από τον Οργανισμό, μέλη, γονείς, εργαζόμενους και εκλεγμένα, άμισθα μέλη του ΔΣ, και εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι ο Υπουργός Υγείας επιχειρεί να μετατρέψει το ΚΕΘΕΑ σε «Κέντρο Οικονομικής Διαχείρισης Εξαρτημένων Ατόμων».

Στη συνέντευξη παρευρέθησαν και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, επίτιμα μέλη του ΔΣ ΚΕΘΕΑ, εκπρόσωποι κομμάτων, πλήθος φορέων και προσωπικοτήτων, όπως το 18ΑΝΩ και το Σωματείο Yποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού του Έργου, το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων κ.λπ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved