ΕΟΔΥ: Τρεις στόχοι για τη διάσωση των αντιβιοτικών από τη μικροβιακή αντοχή

Διονυσία Προκόπη Διονυσία Προκόπη

ΕΟΔΥ: Τρεις στόχοι για τη διάσωση των αντιβιοτικών από τη μικροβιακή αντοχή
ΕΟΔΥ

Πλαίσιο για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών στη χώρα μας προωθεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών, που είναι η 18η Νοεμβρίου, ο ΕΟΔΥ απηύθυνε πρόσκληση στους θεσμικούς φορείς της χώρας, για κοινή δράση στην αντιμετώπιση της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα ανάπτυξης της μικροβιακής αντοχής, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα (18/11/2019), παρουσία του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, υπό την προεδρία του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα και με τη συμμετοχή της εκπροσώπου του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα, του προέδρου του ΕΟΦ καθώς και εκπροσώπων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Επιστημονικών Εταιρειών Λοιμώξεων, Χημειοθεραπείας, Μικροβιολογίας, Ιατρικών Σχολών της χώρας, ΕΚΠΟΙΖΩ.

Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι πρώτη στη συνολική κατανάλωση των αντιβιοτικών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή επιτήρηση, με την κατανάλωση των αντιβιοτικών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη να παραμένει μεν σταθερή αλλά η υψηλότερη στην ΕΕ. Αντίθετα, η νοσοκομειακή κατανάλωση των αντιβιοτικών εμφανίζει πτωτική τάση κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, (η Ελλάδα κατέχει τη 13η θέση ανάμεσα σε 24 ευρωπαϊκές χώρες) αντικατοπτρίζοντας έτσι τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από τα ελληνικά νοσοκομεία για την εφαρμογή προγραμμάτων ορθολογικής διαχείρισης των αντιβιοτικών.

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης σημείωσε πως είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια αλυσίδα παρακολούθησης της διαδρομής του φαρμάκου με αυστηρή διαδικασία στη διακίνησή του. Επίσης, τονίστηκε ότι το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να αναλάβει το συντονισμό των δράσεων, για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος έναντι στην υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών.

eody1.jpg
01
ΕΟΔΥ

Οι εκπρόσωποι των φορέων συμφώνησαν να έχουν διαρκή και επικαιροποιημένη συνεννόηση, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι πρωτοβουλίες που θα αποφασιστούν. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΔΥ καλεί τους θεσμικούς φορείς να δηλώσουν τη συνεργασία τους και να δεσμευθούν σε ένα πλαίσιο για τη διάσωση των αντιβιοτικών, τριών βασικών στόχων:

1. Διαμόρφωση υποστηρικτικών εργαλείων και διαδικασιών (όπως θεραπευτικά πρωτόκολλα, χρήση άμεσων διαγνωστικών δοκιμασιών και άλλα) για τη βελτίωση της συνταγογράφησης των αντιβιοτικών και τον περιορισμό της χορήγησης των αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή.

2. Υποχρεωτική, συνεχής και πιστοποιημένη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, με τη συμβολή των Πανεπιστημίων, των Επιστημονικών Εταιρειών, του Πανελλήνιου και των τοπικών Ιατρικών Συλλόγων.

3. Συνεργασία όλων των φορέων για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών, από τα πρώτα στάδια εκπαίδευσης με αγωγή Υγείας καθώς και χρήση όλων των μαζικών τρόπων ενημέρωσης για την προώθηση κοινών και κατανοητών μηνυμάτων για την ευαισθητοποίησή σχετικά με την προμήθεια και χρήση των αντιβιοτικών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved