ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: Ένας 61χρονος άνδρας το πρώτο θύμα – Στην Εντατική 9χρονο παιδί

Γρίπη: Ένας 61χρονος άνδρας το πρώτο θύμα – Στην Εντατική 9χρονο παιδί
Συνολικά τέσσερα σοβαρά κρούσματα
INTIME NEWS

Ο πρώτος θάνατος από επιπλοκές της γρίπης καταγράφηκε για τη φετινή περίοδο στη χώρα μας, παρόλο που η δραστηριότητα του ιού βρίσκεται προς το παρόν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Πρόκειται για άνδρα, 61 ετών, ο οποίος παρότι ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, δεν είχε εμβολιαστεί. Ο άνδρας νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Από το κρούσμα απομονώθηκε ο ιός της γρίπης τύπου Β, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Την εβδομάδα από τις 9 έως τις 15 Δεκεμβρίου, καταγράφηκαν συνολικά τέσσερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, τα οποία χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Μεταξύ αυτών είναι ένα 9χρονο παιδί. Αν και όλοι οι ασθενείς ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, ήταν όλοι ανεμβολίαστοι. Πρόκειται για τρεις άνδρες και μία γυναίκα, με εύρος ηλικιών από 9 έως 71 έτη, μέση ηλικία 52 έτη και διάμεση 64 έτη.

Τα 3 κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και το 1 στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα 2 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν υποτυποποιήθηκαν και το ένα ανήκε στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και το άλλο στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Ο ΕΟΔΥ, τέλος, τονίζει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις