Νέος κοροναϊός: Σε επιφυλακή θέτει ο ΠΟΥ όλες τις χώρες – Αυξάνονται οι νεκροί στην Κίνα

Newsbomb

ASSOCIATED PRESS

Οδηγίες προς τα συστήματα υγείας όλων των χωρών έχει εκδόσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα της έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε την Τετάρτη (22/01/2020) για το νέο κοροναϊό.

Ο ΠΟΥ καλεί όλες τις χώρες – μέλη του να προετοιμαστούν για πιθανά κρούσματα του κοροναϊού και να θέσουν σε ετοιμότητα τα επιδημιολογικά συστήματα επιτήρησης. Ζητά δε να δηλώνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εντός 24 ωρών.

Την ίδια ώρα, ο απολογισμός των νεκρών μεγαλώνει. Στην Κίνα τα θύματα έχουν φτάσει τα 17, όλα από την επαρχία Χουμπέι. Σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, είχαν καταγραφεί 444 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ίδια επαρχία, μέχρι τις 8 το βράδυ, τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας).

Στη Ρωσία, δύο επιβάτες αεροσκάφους το οποίο είχε αναχωρήσει από τη Σαγκάη και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης με την υποψία ότι είναι φορέας του νέου κοροναϊού. Πρόκειται για έναν Ρώσο πολίτη και έναν Κινέζο φοιτητή, ανακοίνωσε ο αρχίατρος του νοσοκομείου λοιμωδών νόσων Μπότκινο.

«Ο ασθενής, ο οποίος διακομίσθηκε στο (νοσοκομείο λοιμωδών νόσων) Μπότκινο, έφθασε με πτήση από τη Σαγκάη και υπήρξε υποψία ότι είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό. Περαιτέρω συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν με βάση τις αναλύσεις που θα γίνουν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αναπληρωτή κυβερνήτη της πόλης. Νωρίτερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο πηγή στις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών, μετέδωσε ότι ένας επιβάτης με υψηλό πυρετό διακομίσθηκε από το αεροδρόμιο Πούλκοβο στο νοσοκομείο.

Σε επιφυλακή ο ΕΟΔΥ

Σε εγρήγορση βρίσκεται και ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας στη χώρα μας, με καθημερινές συσκέψεις των ειδικών επιστημόνων. Στη χθεσινή σύσκεψη, έγινε ανασκόπηση των διεθνών δεδομένων σχετικά με τη νόσο καθώς και εκτίμηση κινδύνου για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος κρίνεται χαμηλός. O ΕΟΔΥ παραμένει σε επαγρύπνηση σχετικά με τη νόσο για ενδεχόμενα κρούσματα σε ταξιδιώτες, ενώ έχει ήδη εκδώσει ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για τις πύλες εισόδου της χώρας και τα νοσοκομεία.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, WHO)

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved