ΥΓΕΙΑ

Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου: Κριτική και προτάσεις στο σχέδιο νόμου για τη Δημόσια Υγεία

Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου: Κριτική και προτάσεις στο σχέδιο νόμου για τη Δημόσια Υγεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανύπαρκτη είναι η στρατηγική για την αντιμετώπιση του καρκίνου στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την «Πρόληψη, Προστασία και Προαγωγή της Υγείας – Ανάπτυξη των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας» κατά την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Το σχέδιο νόμου έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, στην οποία η ΕΛΛΟΚ συμμετείχε ασκώντας κριτική και καταθέτοντας τις προτάσεις της. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το σχέδιο νόμου δεν κάνει ουσιαστικά καμία συγκεκριμένη αναφορά στον καρκίνο, παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του, έχει αναγάγει σε στρατηγικής σημασίας και υψηλής προτεραιότητας την ανάληψη δράσης για την πρόληψη και τον έλεγχο του καρκίνου.

«Να γίνει αντιληπτό από το υπουργείο Υγείας, ότι πρέπει επιτέλους στη χώρα μας να ασχοληθούμε σοβαρά με τον καρκίνο, όχι μόνον ως ασθένεια αλλά και ως κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Τα πρώτα καθοριστικά βήματα εστιάζονται στο σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου και τη δημιουργία ενός αξιόπιστου Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών» τονίζει η ΕΛΛΟΚ και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει τη μοναδική, αλλά και τελευταία, ευκαιρία να εκμεταλλευτεί μία εξαιρετικά ευνοϊκή διεθνή συγκυρία (σ.σ. το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο της Κομισιόν) και θετικές εξελίξεις στο χώρο της υγείας και για να γίνει αυτό, απαιτείται να σηκώσει τα μανίκια, «να κοιτάξει τον καρκίνο στα μάτια» και να επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση για τη στρατηγική του αντιμετώπιση και όχι περιστασιακά όπως γίνεται συνήθως επί σειρά ετών. Το Σχέδιο Δράσης που αναρτήθηκε στη διαβούλευση απέχει πολύ από όλα αυτά, καθώς με γενικές αναφορές και παραδείγματα δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα και δεν είναι δυνατόν να τεθούν οι βάσεις για ουσιαστικές παρεμβάσεις».

Ένα από τα κύρια προβλήματα που εντοπίζει η Ομοσπονδία είναι πως το σχέδιο νόμου αγνοεί και δεν συμπεριλαμβάνει στους συμμετέχοντες φορείς το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών -ΕΙΝΕ που ψηφίσθηκε με νόμο τον Μάρτιο 2019, του οποίου αρμοδιότητα είναι η χάραξη της εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο, από την πρόληψη μέχρι την επανένταξη στην κανονική ζωή ή τη φροντίδα τέλους ζωής.

Επίσης, η σύνθεση του κεντρικού οργάνου για τη δημόσια υγεία που είναι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, «είναι αδόκιμη και αλυσιτελής ως προς την ανεξήγητη επιλογή του Υπουργείου να εκπροσωπηθεί το σύνολο των φορέων και επίσημων οργάνων των ασθενών από μία μόνο νεοσύστατη οργάνωση, η οποία έχει ως μέλη της κυρίως μικρές πρωτοβάθμιες και μεμονωμένες οργανώσεις από διάφορες κατηγορίες ασθενών και η οποία σε καμία περίπτωση, ούτε φύση, ούτε θέσει, νομιμοποιείται να αποτελεί τον κεντρικό εκπρόσωπο του κινήματος των ασθενών της χώρας μας. Η εσφαλμένη και αυθαίρετη επιλογή της συγκεκριμένης οργάνωσης, μέσα από διαδικασίες στερούμενες δημοσιότητας, διαφάνειας, στοιχειωδών κανόνων δεοντολογίας, δημοκρατικού ήθους και το σημαντικότερο εν αγνοία όλων μας, παραπέμπει δυστυχώς σε δυσοίωνους συνειρμούς που πλήττουν κατάφωρα τα νόμιμα δικαιώματα εκπροσώπησης του συνόλου των ασθενών της χώρας μας. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, ως η μόνη νόμιμα λειτουργούσα Δευτεροβάθμια Οργάνωση των Συλλόγων Ασθενών με Καρκίνο τη χώρα μας, με μέλη 39 Συλλόγους Ασθενών με καρκίνο απ’ όλη την Ελλάδα, αιτείται επίσημα την συμμετοχή της στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας και δεν αναγνωρίζει καμία άλλη εκπροσώπηση. Παράλληλα πιστεύουμε ότι το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και όλες τις άλλες μεγάλες δευτεροβάθμιες οργανώσεις που επί σειρά ετών εκπροσωπούν ασθενείς από άλλες κατηγορίες νοσημάτων και οι οποίες είναι σαφές ότι επίσης δεν εκπροσωπούνται από την οριζόμενη από το Υπουργείο Υγείας Οργάνωση».

Οι προτάσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου

Η ΕΛΛΟΚ επικεντρώθηκε στην ανάδειξη θεμάτων κομβικής σημασίας, για τα οποία θεωρεί ότι πρέπει να αποτελούν κεντρικές αρχές ενός σχεδίου δράσης για την ολιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση του καρκίνου:

• Τη στρατηγική αντιμετώπιση του καρκίνου με δημιουργία Διεύθυνσης Νεοπλασιών

• Τη συμμετοχή των Επιστημόνων με εμπειρία στη διαχείριση του καρκίνου

• Τη θεσμική συμμετοχή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ)

• Τη θεσμική συμμετοχή του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ)

• Τα θέματα πρόληψης και την ανακουφιστική φροντίδα

• Τη συνεργασία με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον τομέα της ιατρικής εκπαίδευσης για τον καρκίνο και της βιο-ιατρικής έρευνας

• Τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο νέο μητρώο μη κερδοσκοπικών οργανώσεων με σκοπό την κινητοποίηση του κοινωνικού κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα οι προτάσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου είναι οι εξής:

• Δημιουργία Διεύθυνσης Νεοπλασιών στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας που σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ), θα έχουν την ευθύνη το μεν ΕΙΝΕ του σχεδιασμού της εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο, η δε Διεύθυνση Νεοπλασιών την εφαρμογή της, τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας και την αξιολόγηση της εφαρμογής.

• Στελέχωση, έναρξη λειτουργίας και συμμετοχή του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ), το οποίο πριν ένα μόλις χρόνο θεσμοθετήθηκε, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας και όπου αλλού προβλέπεται από το σχέδιο νόμου η συμμετοχή των φορέων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας.

• Συμμετοχή ενός επιστήμονα με ειδίκευση στην ογκολογία, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.

• Αναγνώριση και επένδυση στο ρόλο των οικείων των ασθενών, ως «άτυπων φροντιστών» καθώς αναλαμβάνουν μεγάλο μέρος της φροντίδας και περίθαλψης των ασθενών με καρκίνο και άλλων χρονίως πασχόντων ασθενών, παρέχοντας αφιλοκερδώς υπηρεσίες νοσηλείας κυρίως κατ' οίκον.

• Επένδυση στην ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού, από τη σχολική ηλικία, με στόχο την απόκτηση κουλτούρας υγιεινού τρόπου διαβίωσης και συμμετοχής σε προγράμματα πρόληψης.

• Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία θα πρέπει να περιλαμβάνει την εκπόνηση και εφαρμογή Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον έλεγχο του καρκίνου (υπεύθυνος για το 20% του συνολικού φορτίου νόσησης και 2η αιτία θανάτου) με ειδικό κεφάλαιο για τον παιδικό καρκίνο.

• Συνεργασία με τα αρμόδια πανεπιστημιακά τμήματα για την εκπόνηση μελετών που αφορούν θέματα διατροφής και άσκησης.

• Το Εθνικό πρόγραμμα παροχής οργανωμένων υπηρεσιών ανακουφιστικής και υποστηρικτικής ογκολογικής φροντίδας σε χρονίως πάσχοντες ασθενείς, όπως οι ασθενείς με καρκίνο, οι ασθενείς με άνοια και εν γένει άτομα με λειτουργικές – κινητικές δυσκολίες λόγω ασθένειας ή ατυχήματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δημιουργία δομών ανακουφιστικής και υποστηρικτικής φροντίδας, κέντρα ημερήσιας φροντίδας και κατ οίκον παροχή υπηρεσιών υγείας.

• Δημιουργία προγράμματος εμβολιασμού για τον ιό HPV για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας που βρίσκεται στην εφηβική και πρώιμη ενήλικη φάση της ζωής του, σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) προκειμένου να υπάρξει σε ορατό χρονικό διάστημα εξάλειψη της εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου που οφείλονται στον ιό HPV, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και τύποι καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων