ΥΓΕΙΑ

Έκρηξη στο λεβητοστάσιο του «Ευαγγελισμού» - Για «ελεγχόμενη» διαδικασία κάνει λόγο η διοίκηση

Έκρηξη στο λεβητοστάσιο του «Ευαγγελισμού» - Για «ελεγχόμενη» διαδικασία κάνει λόγο η διοίκηση
Ο πρόεδρος του ΣΕΝΕ, καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας
INTIME NEWS

Έκρηξη στο λεβητοστάσιο του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» σημειώθηκε τη Δευτέρα (17/02/2020), όπως καταγγέλλει το Σωματείο των εργαζομένων (ΣΕΝΕ).

«Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή, που σήκωσε σιδερένια τάπα σχεδόν 30 κιλών σε ύψος 2 μέτρων! Το πετρέλαιο ανεφλέγη μέσα στην κεντρική κάμινο (κι ευτυχώς, όχι στις εγκαταστάσεις) γιατί αλλιώς θα μιλούσαμε για ατύχημα μεγάλης κλίμακας. Καπνοί κι αναθυμιάσεις παντού, ακόμη και μέσα στα χειρουργεία» περιγράφει το ατύχημα, το σωματείο. Το νοσοκομείο έμεινε για μία ημέρα χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό, ενώ τμήματα των μαγειρείων και της αποστείρωσης λειτούργησαν ελλιπώς.

«Για άλλη μια φορά, από τύχη δεν είχαμε θύματα» τονίζει το ΣΕΝΕ. «Προφανώς κινδύνεψε σοβαρά ο συνάδελφος θερμαστής της βάρδιας που εκείνη τη στιγμή πραγματοποιούσε έλεγχο σε άλλο σημείο (δεξαμενές) (…) Και πάλι εξαιτίας του απαρχαιωμένου εξοπλισμού και της ελλιπούς συντήρησης μπήκαν σε κίνδυνο άνθρωποι και ανεστάλησαν λειτουργίες απαραίτητες για ασθενείς και προσωπικό. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και διαχρονικά! Αυτές τις απαρχαιωμένες κι επικίνδυνες μηχανολογικές εγκαταστάσεις, ποιος προϋπολογισμός θα τις καλύψει;» επισημαίνει.

Πριν από δύο μήνες είχε σημειωθεί άλλο σοβαρό ατύχημα στο χώρο των πλυντηρίων. «Το ατύχημα προέκυψε από ρήξη του σωλήνα που μεταφέρει καυτό λάδι (>180ο C) από το μηχανοστάσιο στα πλυντήρια του νοσοκομείου διατρέχοντας χώρους υψηλής επικινδυνότητας όπως πχ. το τμήμα των ιδιαίτερα εύφλεκτων ιατρικών αερίων. Στο χώρο κοντά στα πλυντήρια χύθηκε καυτό λάδι και όλη η πτέρυγα ΑΧΕΠΑ που βρίσκεται από πάνω (με δεκάδες κλινικές, μονάδες με νοσηλευόμενους κι εργαζόμενους) πλημμύρισε από καπνό και αναθυμιάσεις κι από τύχη δεν υπήρξαν τότε θύματα.

Καταγγείλαμε την ύπαρξη πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεων, αποσάθρωσης της τοιχοποιίας και αποσπασματικής, ανεπαρκούς, (ή και καθόλου) συντήρησης, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και πραγματικής "αποψίλωσης" του προσωπικού της τεχνικής υπηρεσίας (λιγοστοί εργολαβικοί και συχνά μετακινούμενοι συνάδελφοι τεχνικοί), την αδιαφορία των διοικούντων ακόμη και σε καταγγελίες μας για ιδιαίτερα ψηλές θερμοκρασίες, για εύφλεκτα υλικά, ακόμη και για σχάση σε λέβητες υψηλών πιέσεων! Μόνο μέρος της βλάβης διορθώθηκε ως σήμερα. Το συνολικό πρόβλημα παραμένει και είναι ιδιαίτερα σοβαρό» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού».

Σύμφωνα με τους ίδιους, εδώ και χρόνια το μεγαλύτερο μέρος των αρμοδιοτήτων της τεχνικής υπηρεσίας έχει εκχωρηθεί σε εργολάβο και επί της ουσίας, πρόκειται για ιδιωτική λειτουργία μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο. «Ήδη οι ιδιώτες κερδίζουν στύβοντας τους εργολαβικούς που, με κίνδυνο της ζωής τους παλεύουν καθημερινά σε συνθήκες άκρως επικίνδυνες και εντατικές να σώσουν καταστάσεις. Τα έχουμε ξαναπεί. Το σωματείο μας σε πολλαπλές παρεμβάσεις και καταγγελίες τόσο στη Διοίκηση, την Επιθεώρηση Εργασίας, την εισαγγελία και τον Τύπο, έχει αναδείξει και καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες και την ανυπαρξία όρων υγείας κι ασφάλειας τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους ασθενείς μας, τους συνοδούς τους και εν γένει τους χρήστες των υπηρεσιών του νοσοκομείου. Από τις 120 οργανικές θέσεις τεχνικών υπηρετούν 60 εκ των οποίων οι 26 εργολαβικοί. Κι από τους υπόλοιπους 34 μόνιμους η συντριπτική πλειοψηφία είναι σε διαδικασία συνταξιοδότησης. Μόνιμοι υπάλληλοι στην τεχνική υπηρεσία δεν έχουν προσληφθεί εδώ και δεκαετίες! Ταυτόχρονα, λόγω έλλειψης Μηχανολόγου Μηχανικού (ή ΠΕ Μηχανικού ανάλογης ειδικότητας πολυτεχνικής σχολής ΑΕΙ), οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις παραμένουν χωρίς την αναγκαία επίβλεψη, γεγονός που σε συνδυασμό με την παλαιότητά τους δημιουργεί κατά κυριολεξία εκρηκτική κατάσταση όσον αφορά στη λειτουργία του νοσοκομείου και την ασφάλεια προσωπικού και ασθενών».

Τέλος, οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού ζητούν άμεσα «από κάθε αρμόδιο» να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας, με ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. «Γιατί αν και τις δύο φορές δεν υπήρξαν θύματα και εκτεταμένες καταστροφές, είναι από καθαρή τύχη!» καταλήγει το ΣΕΝΕ.

«Ελεγχόμενη διαφυγή αερίων»

Άλλη διάσταση δίνει στο περιστατικό η διοίκηση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Δεν πρόκειται για ατύχημα, υποστηρίζει, αλλά για «ελεγχόμενη διαφυγή αερίων». Για τη διαδικασία αυτή, ωστόσο, δεν είχε ενημερωθεί το Σωματείο, επισημαίνει η διοίκηση.

Πάντως, οι εργαζόμενοι επιμένουν στις καταγγελίες τους. Ο πρόεδρος του ΣΕΝΕ, Ηλίας Σιώρας, μιλώντας στο Newsbomb.gr, διερωτάται: εάν ήταν προγραμματισμένη διαδικασία, γιατί δεν είχαν ενημερωθεί οι εργαζόμενοι (π.χ. ο θερμαστής βάρδιας) και γιατί δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για να μην μείνει το νοσοκομείο χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό; Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία αποδεικνύουν τις ελλείψεις στην τεχνική υπηρεσία, τις πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις και την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται για τη λειτουργία του νοσοκομείου και την ασφάλεια προσωπικού και ασθενών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις