ΥΓΕΙΑ

Κοροναϊός: Τρομάζει η ταχύτατη εξάπλωσή του εκτός Κίνας – Τι λέει ο ΠΟΥ

Κοροναϊός: Τρομάζει η ταχύτατη εξάπλωσή του εκτός Κίνας – Τι λέει ο ΠΟΥ
AP PHOTOS

Η Κίνα ανέφερε σήμερα άλλη μια μείωση των νέων κρουσμάτων του κοροναϊού έξω από το επίκεντρο της νόσου, ωστόσο αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησαν ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνει κάποιος προβλέψεις για το ξέσπασμα του ιού καθώς οι νέες μολύνσεις και οι φόβοι για τη μετάδοσή του αυξήθηκαν αλλού.

Η επιτροπή υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε σήμερα 648 νέα κρούσματα --περισσότερα απ' ό,τι την προηγουμένη-- όμως μόνο 18 έξω από την επαρχία Χουμπέι, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος έξω από το επίκεντρο αφότου οι αρχές άρχισαν να δημοσιοποιούν δεδομένα πριν από έναν μήνα.

Όμως οι νέες μολύνσεις έξω από την Κίνα συνεχίζουν να ανησυχούν τις παγκόσμιες υγειονομικές αρχές, με τη Νότια Κορέα να ανακοινώνει σήμερα έναν τέταρτο νεκρό από τον ιό και 123 νέα κρούσματα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 556, μετά τον διπλασιασμό τους από προχθές, Παρασκευή, μέχρι χθες, Σάββατο.

Τα κρούσματα στην Ιταλία, τη χώρα της Ευρώπης που έχει πληγεί περισσότερο, τετραπλασιάσθηκαν χθες, Σάββατο, φθάνοντας τα 79, με δύο θανάτους. Δέκα νέα κρούσματα στο Ιράν αύξησαν το σύνολο εκεί στα 29 και έξι θάνατοι ενίσχυσαν τις ανησυχίες και σε γειτονικές χώρες του Κόλπου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως στρέφει τις προσπάθειές του στο να βοηθήσει ευάλωτες χώρες να προετοιμασθούν, περιλαμβανομένων 13 στην Αφρική. Χθες, Σάββατο, εξέφρασε ανησυχία για τον αριθμό των νέων μολύνσεων που δεν έχουν σαφή σχέση με την Κίνα, όπως κάποιο ταξίδι εκεί ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα στη Νότια Κορέα συνδέονται με την Εκκλησία του Σιντσεοντζί του Ιησού στην πόλη Νταεγού, αφού μια γυναίκα, που είναι γνωστή ως «Ασθενής 31» και η οποία συμμετείχε σε τελετές, διαγνώσθηκε θετική στον ιό την περασμένη εβδομάδα. Η γυναίκα δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό.

Η ασθένεια έχει επεκταθεί σε 26 χώρες και εδάφη εκτός της Κίνας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Ρόιτερ. Ο ιός υπήρξε θανατηφόρος στο 2% των κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί και ο κίνδυνος θανάτου είναι υψηλότερος για τους πιο ηλικιωμένους ασθενείς, ενώ τα κρούσματα μεταξύ των παιδιών είναι σχετικά λίγα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Οι ενδεχόμενες οικονομικές επιπτώσεις του ξεσπάσματος επισκίασαν μια συνάντηση των υπουργών Οικνονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στη Σαουδική Αραβία, κατά την οποία ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε πως η αναστάτωση που έχει προκληθεί από τον κοροναϊό είναι πιθανό να μειώσει φέτος την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας στο 5,6%, (0,4% κάτω από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου) και να αφαιρέσει 0,1% από την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η επιτροπή υγείας της Κίνας ανακοίνωσε πως ο αριθμός των νέων θανάτων από τον Covid-19, όπως είναι γνωστή η ασθένεια που προκαλείται από τον ιό, είναι 97 και όλοι πλην ενός έχουν σημειωθεί στην επαρχία Χουμπέι. Ογδόντα δύο εξ αυτών σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας, την Ουχάν.

Αρνητικά τα αποτελέσματα για τους δύο Έλληνες του Diamond Princess

Αρνητικά βγήκαν τα δείγματα από τους δύο Έλληνες που επαναπατρίστηκαν και βρίσκονται στο νοσοκομείο «Σωτηρία», σε καραντίνα, για τον κοροναϊό.

Οι δύο Έλληνες πολίτες που βρίσκονταν στην Ιαπωνία επαναπατρίστηκαν σήμερα μετά από συντονισμένες κινήσεις της κυβέρνησης.

Όπως τονίζει το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του, οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν στο Τόκιο, μαζί με άλλους Ευρωπαίους πολίτες, σε ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος της ιταλικής Κυβέρνησης και αποβιβάστηκαν στη στρατιωτική αεροπορική βάση Patrica Di Mare, στη Ρώμη.

Δείτε φωτογραφίες στην παρακάτω gallery:

Εκεί τους παρέλαβε ιατρικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ακολουθώντας το ειδικό πρωτόκολλο. Προσγειώθηκαν σήμερα το πρωί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος, το οποίο είχε μεταβεί στη Ρώμη για αυτό το σκοπό.

«Οι δύο Έλληνες πολίτες δεν εμφανίζουν καμία συμπτωματολογία και έχουν έως τώρα αρνητικό έλεγχο από ιατρικά κλιμάκια στην Ιαπωνία και στην Ιταλία. Μεταφέρθηκαν από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, στο Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών “Η Σωτηρία”, που αποτελεί Νοσοκομείο Αναφοράς, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία διακομιδής. Εκεί θα τεθούν σε εθελούσια απομόνωση και ιατρική παρακολούθηση για 14 μέρες. Νωρίτερα σήμερα το πρωί, πήραν εξιτήριο από το Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών “Η Σωτηρία”, οι δύο Έλληνες πολίτες οι οποίοι είχαν επαναπατριστεί στις 9 Φεβρουαρίου από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Οι δύο συμπολίτες μας είναι απόλυτα υγιείς. Το Υπουργείο Υγείας ευχαριστεί όλο το προσωπικό που συμμετείχε και βοήθησε στον επαναπατρισμό των δύο συμπατριωτών μας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμήπου συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε η Κική Δημουλά - Πένθος για τη σπουδαία Ελληνίδα λογοτέχνη

Σχετικές ειδήσεις