ΥΓΕΙΑ

Κοροναϊός: Τσιόδρας - Η στρατηγική του ΕΟΔΥ έχει εγκριθεί από το ECDC

Κοροναϊός: Τσιόδρας - Η στρατηγική του ΕΟΔΥ έχει εγκριθεί από το ECDC
INTIME NEWS

Στην ορθότητα της στρατηγικής που εφαρμόζει ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, επέμεινε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον COVID-19 και καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Τη στρατηγική του ΕΟΔΥ, η οποία ήταν σύμφωνη με τις οδηγίες του ECDC (Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), ενέκριναν ομόφωνα οι διακεκριμένοι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς και επισκέπτες εμπειρογνώμονες ειδικά προσκεκλημένοι από το ευρωπαϊκό CDC για αυτό το σκοπό, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα και συνεργάζονται μαζί μας» τόνισε ο κ. Τσιόδρας την Παρασκευή (06/03/2020), κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Ειδική αναφορά έκανε στην περίπτωση του 66χρονου από την Αμαλιάδα, ο οποίος αρχικά δεν θεωρήθηκε ως ύποπτο κρούσμα. «Τις ημέρες που έγινε το ερώτημα για τον συγκεκριμένο πολίτη, για τον οποίο τόσα πολλά ακούγονται, ο ταξιδιώτης από τους Αγίους Τόπους, όπως και η ομάδα του, δεν ανήκαν σε ύποπτα περιστατικά γιατί δεν προέρχονταν από χώρα που είχε τοπική μετάδοση της νόσου. Ταυτόχρονα με εμάς, χθες, χώρες όπως οι ΗΠΑ, έχουν εισαγόμενα κρούσματα από χώρες που δεν αναφέρονται στις αντίστοιχες λίστες ελέγχου. Ο ιός, όπως είπαμε και χθες, είναι πάρα πολύ εύκολο να περάσει τα σύνορα και κάτω από τη μύτη μας. Διαδίδεται από ανθρώπους με ελαφρά ή ήπια συμπτωματολογία».

Όπως τόνισε, σε αυτή τη φάση, η μείωση και πρόληψη της διασποράς, θα μειώσει την ένταση και την αύξηση των παρατηρούμενων περιπτώσεων της νόσου. «Θα οδηγήσει σε μια επιβράδυνση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα, η οποία είναι απαραίτητη για την ανταπόκριση του συστήματος υγείας» πρόσθεσε.

Τέλος, απεύθυνε έκκληση να στηριχθεί η «τιτάνια» προσπάθεια που γίνεται από την επιστημονική κοινότητα, τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας. «Να στηρίξετε το σύστημα υγείας που υπερβάλλει εαυτόν για να αντιμετωπίσει μια κρίσης Δημόσιας Υγείας, που αφορά όλο τον κόσμο, όχι μόνο την Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Μήνυση Κικίλια σε εφημερίδα για fake news

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις