ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Έδωσαν ακατάλληλες μάσκες στο νοσοκομείο αναφοράς «Σωτηρία»

Κορονοϊός: Έδωσαν ακατάλληλες μάσκες στο νοσοκομείο αναφοράς «Σωτηρία»
INTIME NEWS

Με προσφυγή στη δικαιοσύνη προειδοποιούν οι υγειονομικοί της Α΄ κλινικής Λοιμώξεων του νοσοκομείου «Σωτηρία» το οποίο είναι και νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, καθώς τους δόθηκαν ακατάλληλες μάσκες.

Η συγκεκριμένη κλινική έχει διαχειριστεί από τις 11 Μαρτίου, 44 ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 και αυτή τη στιγμή νοσηλεύει 25.

Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, «από διημέρου υπάρχουν στην κλινική μας μάσκες που έχουν δοθεί από το τμήμα προμηθειών ως "υψηλής αναπνευστικής προστασίας" - FFP2 (SAN QI 3Q-προέλευση πιθανώς Κίνα ή Κορέα). Οι μάσκες αυτές είναι εμφανές από την πρώτη χρήση ότι είναι εντελώς ακατάλληλες και δεν προσφέρουν υψηλή και επαρκή, σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC (σ.σ. ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), προστασία στο προσωπικό της κλινικής. Ζητήσαμε να δούμε τις προδιαγραφές τους και τη συσκευασία τους για επιβεβαίωση του τύπου της προστασίας που προσφέρουν. Μαθαίνουμε ότι στην κλινική μας δεν έφτασαν ποτέ σε κουτί και έρχονται "χέρι με χέρι" από την αποθήκη.

Αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες για τον τύπο της μάσκας μέσω internet, ανακαλύπτουμε ότι πρόκειται για μάσκες κινεζικής κατασκευής που πλασάρονται ως κατάλληλες για ατμοσφαιρική μόλυνση και δεν είναι πιστοποιημένες για ιατρική χρήση» αναφέρουν οι γιατροί της κλινικής.

«Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε στην κλινική μας 4 γιατρούς και πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν είμαστε αναλώσιμοι. Είμαστε εδώ από την πρώτη στιγμή και είμαστε το τμήμα που έχει διαχειριστεί τον μεγαλύτερο όγκο ασθενών στην Ελλάδα μέχρι στιγμής» τονίζουν και προειδοποιούν:

«Απαιτούμε επαρκή εξοπλισμό ασφαλείας για να συνεχίσουμε την εργασία μας.

Εφόσον εν γνώσει του όποιου αρμόδιου μας δόθηκε ακατάλληλος εξοπλισμός που παρουσιάστηκε σαν επαρκής και σύμφωνος με τις προδιαγραφές, προκύπτει θέμα δόλου και έκθεσης του Υγειονομικού Προσωπικού σε κίνδυνο, πράξη που επιφέρει νομικές κυρώσεις.

Σας ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση που κάποιος από εμάς νοσήσει ως αποτέλεσμα του ελαττωματικού εξοπλισμού που μας δόθηκε, σκοπεύουμε να κινηθούμε νομικά».

Πηγές του υπουργείου Υγείας χαρακτηρίζουν fake news την καταγγελία των γιατρών. Υποστηρίζουν ότι «πρόκειται για μάσκες N95, κατάλληλες για ιατρική χρήση και εγκεκριμένες από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων-Εμπειρογνωμόνων». Σημειώνουν δε ότι ο κωδικός προϊόντος είναι άλλος και «μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, οδηγεί εύκολα στην κατάρριψη και των σημερινών fake news».

Ωστόσο, οι υγειονομικοί του νοσοκομείου «Σωτηρία» επιμένουν ότι πρόκειται για ακατάλληλες μάσκες. Όπως διευκρίνισαν στο Newsbomb.gr, οι μάσκες αυτές προέρχονται από την καινούρια παρτίδα που έφτασε στο νοσοκομείο. Ο αριθμός παρτίδας του προϊόντος στη συσκευασία είναι διαφορετικός από αυτόν που αναγράφεται μέσα, ενώ δεν υπάρχει σήμανση ότι πρόκειται για μάσκες FFP2. Όταν γιατροί και νοσηλευτές φόρεσαν τις μάσκες, διαπίστωσαν ότι δεν εφαρμόζουν σωστά. Κατά τη διάρκεια αιμοληψιών, θόλωναν τα προστατευτικά γυαλιά τους, επομένως δημιουργούνταν υδρατμοί και γινόταν εξαγωγή αέρα, γεγονός που καταδεικνύει ότι πρόκειται για προβληματικά προϊόντα.

Παρέμβαση της ΕΙΝΑΠ

Με επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά ζητά την άμεση απόσυρση και αντικατάσταση των μασκών που έχουν διανεμηθεί στο τμήμα Παθολογικής – Λοιμώξεων Α΄ του νοσοκομείου «Σωτηρία», οι οποίες όπως καταγγέλλουν οι γιατροί δεν έχουν πιστοποίηση για ιατρική χρήση και δεν είναι υψηλής προστασίας, αλλά είναι για την ατμοσφαιρική μόλυνση.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Πότε τελειώνει η καραντίνα για όσους έχουν νοσήσει (pics)

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα δύο βασικά συμπτώματα του ιού που έχουν σχεδόν όλοι (pics)

Κορονοϊός: Αφήνει βλάβες στους πνεύμονες ο φονικός ιός; Ποια είναι η αλήθεια;

Η ΕΙΝΑΠ τονίζει ότι πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος έλεγχος πριν από τη διανομή του υγειονομικού υλικού και ζητά να γίνει άμεσα διερεύνηση για τυχόν ευθύνες αρμοδίων οι οποίοι διένειμαν το υλικό, χωρίς πρώτα να ζητήσουν, ως οφείλουν, από τους ίδιους τους αρμόδιους γιατρούς της πτέρυγας να το ελέγξουν.

Τέλος, η ΕΙΝΑΠ ζητά την άμεση προμήθεια κατάλληλου υλικού για το προσωπικό του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Διαβάστε επίσης:

ΣΟΚ: Πέθανε ξαφνικά στα 42 του Έλληνας ηθοποιός (pics)

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις