ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Αναπροσαρμογή των δαπανών για την Υγεία – Είναι θέμα εθνικής προτεραιότητας

Κορονοϊός: Αναπροσαρμογή των δαπανών για την Υγεία – Είναι θέμα εθνικής προτεραιότητας

Πληρώνουμε τα λάθη και τις εσφαλμένες επιλογές του παρελθόντος. Ο εφιάλτης που ζούμε τώρα με τον κορονοϊό είναι απόρροια των μνημονιακών επιλογών που συνέτριψαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την φαρμακευτική δαπάνη.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας υπό τις εντολές των δανειστών εφάρμοσαν το χειρότερο σχέδιο περικοπών σε όλο το φάσμα της Υγείας, καταστρέφοντας τα πάντα για να πληρωθούν δόσεις και τοκοχρεολύσια.

Δεν είχαν υπολογίσει ότι κάποια στιγμή θα ερχόταν η… κακιά ώρα που θα έπρεπε αυτό το Εθνικό Σύστημα Υγείας να κρατήσει ζωντανό τον λαό;

Δεν τους ενδιέφερε; Άγνωστο.

Κατέστησαν την Ελλάδα ανοχύρωτη σε χρόνο ρεκόρ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα δεν φτάνει μόνο ο εγκλεισμός και ο αυτοπεριορισμός μας για να αντιμετωπιστεί μια τέτοιου μεγέθους φονική πανδημία.

Ένα σύστημα που δεν έχει γιατρούς και νοσηλευτές, που δεν έχει υποδομές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα, που δεν έχει προϋπολογίσει δαπάνες που μπορούν να καλύψουν φάρμακα, εμβόλια, αντιδραστήρια για τεστ, δεν μπορεί να σταθεί όρθιο με προσωρινές λύσεις.

Τι αποδείχθηκε όλα αυτά τα χρόνια; Ότι το κόστος αποτελεί το κυριότερο εμπόδιο στην πρόσβαση στην περίθαλψη, ιδίως για τα άτομα με χαμηλό εισόδημα.

Η ανεπαρκής χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας, ιδίως για τη στήριξη της ανάπτυξης του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας αλλά και των νοσοκομείων, έχει καθοριστική σημασία. Η φονική επιδημία που ζούμε τώρα είναι μια «προβολή στο μέλλον». Επιδημίες και πανδημίες προφανώς θα υπάρξουν και στο μέλλον και η χώρα μας δυστυχώς θα αποδειχθεί για ακόμα μια φορά «γυμνή» στο επιχειρησιακό κομμάτι της αντιμετώπισης και θα ψάχνει τελευταία στιγμή να προσλάβει γιατρούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θα στέλνει αεροπλάνα ανά την υφήλιο να ψάχνει για μάσκες και αντιδραστήρια για μοριακό έλεγχο και τεστ αντισωμάτων, θα αναζητά τελευταία στιγμή αντιικά φάρμακα και εμβόλια, θα παρακαλεί ιδιωτικές κλινικές να παραχωρήσουν στο «και… πέντε» Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

Μια σοβαρή χώρα πρέπει να προβλέπει και όχι να σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις. Η σημερινή κρίση είναι ευκαιρία για την χώρα μας να αναδιατάξει τις προτεραιότητές της στον τομέα της υγείας και να προχωρήσει σε μόνιμες λύσεις ενίσχυσης του ΕΣΥ και της φαρμακευτικής δαπάνης με Εθνικές αποφάσεις και σχέδια και χωρίς να ζητά την έγκριση κανενός ξένου παράγοντα, κανενός δανειστή, καμίας τρόικα, κανενός χρηματοπιστωτικού φορέα.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η Υγεία είναι θέμα υψίστης εθνικής σημασίας και δημοσίου συμφέροντος για κάθε κράτος / έθνος.

Πολιτική βούληση απαιτείται και σθένος να οχυρωθεί η χώρα άμεσα και να προστατεύσει τον πληθυσμό της.

Οτιδήποτε άλλο είναι εθνικά επιζήμιο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ο παγκόσμιος «χάρτης» του κορονοϊού: Η θέση της Ελλάδας - Οι δραματικές πρωτιές ΗΠΑ, Ιταλίας