ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Πλατφόρμα ανταλλαγής ερευνητικών δεδομένων εγκαινίασε η Κομισιόν - Το μήνυμα Κικίλια

Κορονοϊός: Πλατφόρμα ανταλλαγής ερευνητικών δεδομένων εγκαινίασε η Κομισιόν - Το μήνυμα Κικίλια
ΥΠ.ΥΓ

Κορονοϊός: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εγκαινίασε την ευρωπαϊκή πλατφόρμα δεδομένων Covid-19, η οποία θα επιτρέψει την ταχεία συλλογή και διασυνοριακή ανταλλαγή των διαθέσιμων ερευνητικών δεδομένων μεταξύ των επιστημόνων.

Η νέα πλατφόρμα θα παρέχει ένα ανοιχτό και αξιόπιστο διεθνές περιβάλλον, στο οποίο οι ερευνητές θα μπορούν να αποθηκεύουν και να ανταλλάσσουν γενετικές αλληλουχίες (DNA), δομές πρωτεϊνών, δεδομένα προκλινικής έρευνας και κλινικών δοκιμών, καθώς και επιδημιολογικά δεδομένα.

Η πλατφόρμα, η οποία εντάσσεται στο σχέδιο δράσης ERAvsCorona, αποτελεί προϊόν κοινής προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL-EBI), της υποδομής Elixir και του έργου COMPARE, καθώς και των κρατών-μελών της ΕΕ και άλλων εταίρων.

Ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, χαιρέτισε την υλοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας, χαρακτηρίζοντάς την ως μια θετική εξέλιξη στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κικίλιας είχε προτείνει τον ψηφιακό συγχρονισμό των κρατών-μελών της Ε.Ε. με τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας επιστημονικών δεδομένων, τα οποία θα ανταλλάσσονται άμεσα μεταξύ των κρατών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Την πρόταση κατέθεσε στο πρώτο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. στις 13/02/2020 και την επανέλαβε στις 06/03/2020.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις Μαΐου 2020 - e-ΕΦΚΑ: Προσοχή! Από σήμερα οι πληρωμές - Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις