Κορονοϊός: Αυτοάνοσα νοσήματα και COVID-19

Newsroom Newsroom

Κορονοϊός: Αυτοάνοσα νοσήματα και COVID-19
ASSOCIATED PRESS

Κορονοϊός: Διάφορες παθήσεις έχει φανεί ότι επηρεάζουν την έκβαση της νόσου COVID-19 και κατατάσσουν τους ασθενείς που πάσχουν από αυτές στις ευπαθείς ομάδες. Τα δεδομένα όμως για τον κίνδυνο λοίμωξης αλλά και τη βαρύτητα και την έκβαση της νόσου COVID-19 σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα είναι περιορισμένα.

Οι Καθηγητές και Ιατροί του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημιακού Αθηνών και των Νοσοκομείων Λαϊκό και Αλεξάνδρα, Πέτρος Σφηκάκης (Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ), Ευστάθιος Καστρίτης (Αναπληρωτής Καθηγητής), Γεώργιος Γιαννόπουλος (Διευθυντής ΕΣΥ) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ αυτοανοσίας και λοίμωξης COVID-19. Η αυτοανοσία διαφέρει από την ανοσοανεπάρκεια (στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ αδύναμο για την καταπολέμηση των λοιμώξεων). Αντίθετα, η αυτοανοσία καθιστά το ανοσοποιητικό σύστημα σχετικά υπερβολικά ενεργό, προκαλώντας συχνά την επίθεση του ανοσοποιητικού σε ορισμένα κύτταρα και όργανα του σώματος, με αποτέλεσμα υπερβολική φλεγμονή.

Τέτοια αυτοάνοσα και φλεγμονώδη νοσήματα είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ), η ψωριασική αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η ψωρίαση, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ν. Crohn, ελκώδης κολίτιδα), ορισμένες αυτοάνοσες δερματοπάθειες ή άλλες σχετιζόμενες καταστάσεις. Για την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων χορηγούνται φάρμακα που τροποποιούν (ανοσοτροποποιητικά) ή καταστέλλουν (ανοσοκατασταλτικά) το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα νέα «βιολογικά» φάρμακα (infliximab, etanercept, tocilizumab, adalimumab, κ.α) δρουν πιο στοχευμένα από τα παλαιότερα όπως η κορτιζόνη, η μεθοτρεξάτη και η υδροξυχλωροκίνη, ενώ εμφανίζουν και διαφορετική επίδραση όσον αφορά την ικανότητα του ανοσοποιητικού να αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις. Αυτά ακριβώς τα φάρμακα μελετώνται και για την αντιμετώπιση του συνδρόμου απελευθέρωσης κυτταροκινών, σε ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη COVID-19.

Το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτταροκινών φαίνεται ότι είναι κύρια αιτία σοβαρής νοσηρότητας σε ασθενείς με COVID-19. Κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των ανοσοτροποποητικών θεραπειών όπως η υδροξυχλωροκίνη, και το tocilizumab που αναστέλλει τη δράση της ιντερλευκίνης-6, βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα όσον αφορά την αντιμετώπιση των επιπλοκών του COVID-19. Έτσι, από τη μια γνωρίζουμε ότι αυτά τα φάρμακα αυξάνουν την ευπάθεια σε λοιμώξεις, σε διαφορετικό βαθμό για κάθε θεραπεία, ενώ ορισμένα θα μπορούσαν να έχουν θετική επίδραση στην λοίμωξη με COVID-19.

Στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine παρουσιάστηκαν δεδομένα από τη Νέα Υόρκη σχετικά με την έκβαση ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα που εμφάνισαν είτε επιβεβαιωμένη συμπτωματική λοίμωξη ή συμπτώματα πολύ ύποπτα για COVID-19. Από αυτούς τους ασθενείς, οι περισσότεροι (72%) λάμβαναν νεότερους βιολογικούς παράγοντες και νοσηλεία κρίθηκε τελικά απαραίτητη σε 16%, παρόμοια δηλαδή με εκείνη των ασθενών με COVID-19 στο γενικό πληθυσμό της Νέας Υόρκης. Μεταξύ αυτών που χρειάστηκαν νοσηλεία ήταν κυρίως σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα (υπέρταση, διαβήτη ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια). Φαίνεται ότι μεταξύ των ασθενών που λάμβαναν νεότερους βιολογικούς παράγοντες το ποσοστό που χρειάστηκε νοσηλεία ήταν μάλλον χαμηλότερο. Επίσης, από τους ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία, οι περισσότεροι (79%) έλαβαν εξιτήριο. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η προηγούμενη χρήση των βιολογικών παραγόντων σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα δε φαίνεται να σχετίζεται με χειρότερα αποτελέσματα σε περίπτωση λοίμωξης COVID-19.

Σε μια άλλη σύντομη αναφορά από την Β. Ιταλία, περιγράφεται η επίπτωση της νόσου COVID-19 σε 123 ενήλικες ασθενείς με αυτοάνοσα, νοσήματα. Σε μόνο ένα ασθενή βρέθηκε ο ιός SARS-CoV-2. Επομένως, η συχνότητα εμφάνισης της λοίμωξης COVID-19 μεταξύ των αρρώστων της μελέτης ήταν παρόμοια με αυτή του γενικού πληθυσμού στην περιοχή της Λομβαρδίας (πηγή: The Journal of Rheumatology April 2020).
Αντίστοιχα, σε μελέτη 17 ασθενών με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (ΣΕΛ) εκ των οποίων 16 από τους 17 λάμβαναν μακροχρόνια θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη για την νόσο τους και εμφάνισαν λοίμωξη COVID-19, διαγνώστηκε πνευμονία σε 13 (76%) ασθενείς, 14 από 17 (82%) χρειάστηκαν περίθαλψη στον νοσοκομείο, εκ των οποίων 7 (41%) σε ΜΕΘ και διασωληνώθηκαν οι 5. Επιπλέον τρεις ασθενείς εμφάνισαν οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Εκτός από το ΣΕΛ η παρουσία άλλων υποκείμενων νοσημάτων ήταν συχνή (παχυσαρκία και η χρόνια νεφρική νόσος). Οι ερευνητές μέτρησαν και τα επίπεδα της υδροξυχλωροκίνης στο αίμα τα οποία ήταν σε θεραπευτικά επίπεδα. Το προκαταρκτικό συμπέρασμα των συγγραφέων, είναι ότι η υδοξυχλωροκίνη δεν φαίνεται να αποτρέπει την λοίμωξη COVID-19, τουλάχιστον τις σοβαρές μορφές, σε ασθενείς με ΣΕΛ.

Επιπλέον διαπιστώνουν ότι οι ασθενείς με ΣΕΛ, λόγω και του υψηλού επιπολασμού και άλλων υποκείμενων νοσημάτων, όπως χρόνια νεφρική νόσος και παχυσαρκία, πιθανό να εμφανίζουν συχνότερα βαριές επιπλοκές σε λοίμωξη COVID-1 (πηγή: Ann Rheum Dis. 2020 Apr).

Προσφάτως, Γερμανοί ερευνητές, στο περιοδικό Nature, προσέγγισαν θεωρητικά το ζήτημα βάσει των δεδομένων που αφορούν στην εμπλοκή φλεγμονωδών και αντι-φλεγμονωδών κυτταροκινών στην κλινική εικόνα και στην έκβαση της COVID-19 καθώς και τα μέχρι τώρα δεδομένα για τον κίνδυνο ιογενών λοιμώξεων σε ασθενείς που λαμβάνουν βιολογικές θεραπείες. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα υπό αγωγή με βιολογικούς παράγοντες δεν πρέπει να θεωρούνται ασθενείς υψηλού κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19 και συνεπώς δεν χρειάζεται προληπτική διακοπή των θεραπειών αυτών. Ωστόσο, προσεγγίζουν διαφορετικά τους ασθενείς υπό αγωγή με αναστολείς των κινασών JAK, λόγω ήδη γνωστού αυξημένου κινδύνου εμφάνισης ιογενών λοιμώξεων, αλλά και την θεωρητικά υποστηριζόμενη επαγωγή αντι-ιικών κυτταροκινών (type I interferons , IL-2, IL-15, INF-γ κ.α) μέσω του μονοπατιού αυτού (JAK-STAT).

Συμπερασματικά, με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν φαίνεται οι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα να εμφανίζουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, αλλά η παρουσία επιπλέον νοσημάτων σε αυτούς τους ασθενείς και η μεγάλη ηλικία αποτελούν σταθερούς επιβαρυντικούς παράγοντες. Η χρήση των ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων δεν φαίνεται επίσης να εμφανίζει προστατευτική δράση.

Διαβάστε επίσης:

Ανώγεια: Συγκλονίζει το χρονικό του διπλού φονικού - Το όπλο, η απολογία και η διπλή δικογραφία

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

Τι μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά αυτό το Σαββατοκύριακο;

05:30

Ο καιρός σήμερα Σάββατο, 30 Μαΐου

05:00

Αργυρός:Η αλλαγή στο look του, το ντουέτο με τη Φουρέιρα και η εκρηκτική εμφάνιση της τραγουδίστριας

04:30

Αυτό που ενοχλεί τους περισσότερους άνδρες από τις γυναίκες!

04:00

Συμφωνία Βερολίνου - Βρυξελλών για την διάσωση της Lufthansa

03:40

Εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιο σε ένα νήπιο 15 μηνών

03:20

Κορονοϊός: Η Βραζιλία ξεπέρασε την Ισπανία σε νεκρούς - Πάνω από 27.800 θάνατοι

03:00

Άγριες Μέλισσες: Δεν φαντάζεσαι ποια αποκαλύπτει ότι ο Κυπραίος είναι φονιάς μέσα από ένα σκίτσο!

02:40

Έχεις μούσι; Αν είναι σαν και αυτό είσαι πολύ σωστός!

02:25

Κικίλιας: Να σπεύδετε όλοι βραδέως για το αν έχει ξεπεραστεί η κρίση

02:20

Απίστευτο θέαμα: Δες πως ήταν παλιά η Κωνσταντινούπολη

02:00

Εξαρθρώθηκε συμμορία αλλοδαπών που διέπρατταν ληστείες, κλοπές και διακινούσαν ναρκωτικά στην Αθήνα

01:40

Κουίζ γνώσεων για μικρά παιδιά (vid)

01:20

MasterChef: Τι γνώμη έχουν ο αδελφός και η μητέρα του Μπέλλου για τη Μαρία; (videos+photos)

01:20

ΗΠΑ: Κλείσιμο με μικτές τάσεις στη Wall Street

01:00

Οι φράουλες στη διατροφή των παιδιών: Τέσσερα οφέλη και δύο συνταγές για λαχταριστά σνακ (vids)

00:40

Γιατί τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τον κορονοϊό;

00:30

Τρόμος σε παραλία: Δείτε τι ξέβρασε η θάλασσα (pics)

00:24

Πώς θα καταλάβεις αν μία γυναίκα είναι «εύκολη»;

00:22

Χαός στις ΗΠΑ: Αυτοκίνητο χτυπά διαδηλωτή στη Μινεάπολη - Σοκαριστικές εικόνες (pics)

00:21

MasterChef spoiler: «Κλείδωσε»! Αυτή είναι η τελική τριάδα – Μεγάλη ανατροπή

00:21

Βρήκαν νεογέννητο θαμμένο στις λάσπες – Περαστικοί άκουσαν το κλάμα (ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

00:20

Μυστήριο: Το «στοιχειωμένο» κτήριο στην Πάτρα

00:19

Φρίκη! Έκαναν ανακαίνιση στο σπίτι – Δες τι μακάβριο που βρήκαν στο σαλόνι

00:16

Σήμερα 30/05: Παρεξηγήσεις, χωρίς εξηγήσεις

00:10

Σαν σήμερα το 1941 Γλέζος και Σάντας κατεβάζουν την γερμανική σημαία από την Ακρόπολη

00:01

Κορονοϊός: Τουλάχιστον 362.028 οι θάνατοι παγκοσμίως - Περισσότερα από 5.862.890 τα κρούσματα

23:54

Κανείς δεν το βρίσκει - Πόσα κορίτσια βλέπεις σε αυτή την εικόνα;

23:50

Κορονοϊός Γαλλία: Το μουσείο του Λούβρου ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά για το κοινό στις 6 Ιουλίου

23:50

Bundesliga: «Καθάρισε» ο Χάρβετζ για τη Λεβερκούζεν (videos)

23:48

Απόκοσμο θέαμα! Έπεφταν νεκρές από τον ουρανό – «Σημάδι δυσάρεστων γεγονότων» (pics)

23:43

Μαφιόζικη εκτέλεση στη Βούλα - Οι πρώτες εικόνες από το σημείο

23:40

Κορονοϊός ΗΠΑ: Πιθανή η μερική άρση της καραντίνας στη Νέα Υόρκη την εβδομάδα της 8ης Ιουνίου

23:40

Έτσι θα μάθουν τα παιδιά την ώρα (vid)

23:40

Οργή της Ελλάδας για την κιτς φιέστα Ερντογάν - «Προκαλούν το θρησκευτικό αίσθημα των χριστιανών»

23:32

Βάσω Λασκαράκη: Restart για την ηθοποιό μετά την καραντίνα! Ξεκίνησε δίαιτα και γυμναστική

23:30

Κορονοϊός Σουηδία: Η αντιπολίτευση ζητά να διερευνηθεί η διαχείριση της κρίσης Covid-19

23:30

Masterchef: Η σχέση της Ντέμης με παίκτρια που δεν περιμέναμε!

23:30

Κορονοϊός: Μια ισπανική πόλη υποβάλλει σε εξετάσεις κατοίκους της ενάντια στη γνώμη της κυβέρνησης

23:20

Έβαλε μηλόξυδο σε κατσαρόλα και έτριψε με αλουμινόχαρτο - Θα το κάνετε άμεσα κι εσείς (pics)

23:18

Κορονοϊός Πορτογαλία: Πράσινο φως για την τρίτη φάση της εξόδου από το lockdown

23:10

Δεν θα πιστεύεις ποιανού διάσημου είναι εγγονή αυτή η σέξι γυναίκα!

23:05

Οι έρευνες μίλησαν! Σε αυτά τα ζώδια ανήκουν οι περισσότεροι νοσηλευτές!

23:00

Παναθηναϊκός: Φεύγει μετά τα playoffs ο Δώνης

22:51

Καιρός: Προσοχή και το Σαββατοκύριακο! Η ενημέρωση του Τάσου Αρνιακού...

22:48

Πέθανε μέλος του θρυλικού ροκ συγκροτήματος «Kiss» (pics)

22:46

Σοβαρά επεισόδια στα Εξάρχεια - Φωτιά σε κάδο

22:45

Μινεάπολη: Για φόνο κατηγορείται ο αστυνομικός που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ

22:37

Μουσική: Πώς επηρεάζει την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς της καρδιάς (έρευνα)

22:35

Το αίσχος των Τούρκων: Οργή της Ρωμιοσύνης για τη βεβήλωση της Αγιά Σοφιάς στην επέτειο της Άλωσης

22:24
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved