ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Κικίλιας - Οι δωρεές ενίσχυσης του ΕΣΥ έχουν ξεπεράσει τα 89 εκατ. ευρώ

Κορονοϊός: Κικίλιας - Οι δωρεές ενίσχυσης του ΕΣΥ έχουν ξεπεράσει τα 89 εκατ. ευρώ
NEWSBOMB.GR / ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ

Κορονοϊός: Τις δωρεές για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας της Covid-19, οι οποίες έχουν γίνει από φορείς, οργανισμούς, εταιρείες και ιδιώτες, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (07/05/2020) στο τελωνείο της Οινόης, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο το υλικό.

Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε τους ιδιώτες δωρητές «οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, που εξελίχθηκε σε πανδημία και στη μεγαλύτερη κρίση Δημόσιας Υγείας τα τελευταία 100 χρόνια. Είμαστε ευγνώμονες για όλους όσοι γενναιόδωρα ανταποκρίθηκαν και συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας, για την αγορά εξοπλισμού, την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας, τη δωρεά χρηματικών ποσών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην τεράστια διπλωματική και εμπορική μάχη, για τις προμήθειες που κάθε χώρα οφείλει να διασφαλίσει για τους πολίτες της. «Ένα από τα βασικότερα δεδομένα που άλλαξαν, είναι οι δυνατότητες και ο τρόπος πρόσβασης της κάθε χώρας σε προμήθειες ιατροφαρμακευτικών και υγειονομικών υλικών» επισήμανε.

Στην οργάνωση και αποδοχή των δωρεών, τεχνική βοήθεια παρέχει η ελεγκτική εταιρεία Deloitte. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας έχει συστήσει τριμελή επιτροπή ελέγχου, για τη διαφάνεια και την αξιοποίηση των δωρεών. Στην επιτροπή επικεφαλής είναι ο τέως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρης Ρίζος και μέλη ο πρώην Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Ιατρικής Χρήστος Κίττας και ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Μπουραντάς.

Οι δωρεές αφορούν 865 φορείς – οργανισμούς - ιδιώτες, οι διαδικασίες των οποίων έχουν ολοκληρωθεί. Επίσης, αφορούν κράτη, όπως τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το σύνολο των δωρεών αυτών ξεπερνά τα 89 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, 40 εκατ. ευρώ αφορούν τον ιατρικό εξοπλισμό. Ενδεικτικά: 1.228 μόνιτορ ΜΕΘ, 1.051 αναπνευστήρες και 172 φορητούς αναπνευστήρες, 595 κλίνες ΜΕΘ. Τα 24,2 εκατ. ευρώ αφορούν Μέσα Ατομικής Προστασίας. Ενδεικτικά: 20.252.348 μάσκες, 330.199 χειρουργικές στολές, 160.397 ολόσωμες προστατευτικές στολές, 134.774 ποδονάρια. Τα 12,5 εκατ. ευρώ αφορούν καταθέσεις χρηματικών ποσών. Επιπλέον, 226 φορείς – οργανισμοί - ιδιώτες έχουν εκδηλώσει πρόθεση δωρεών, ύψους περίπου 8,8 εκατ. ευρώ, για τις οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν διαδικασίες.

Δείτε ΕΔΩ την λίστα με τις δωρεές

Διαβάστε επίσης:

Ακτοπλοΐα: Αυτό είναι το σχέδιο για το πώς θα ταξιδέψουμε το καλοκαίρι

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις