ΥΓΕΙΑ

Νόσος Kawasaki: Πώς προσβάλλει τα παιδιά - Τα κύρια συμπτώματα

Νόσος Kawasaki: Πώς προσβάλλει τα παιδιά - Τα κύρια συμπτώματα
ASSOCIATED PRESS

Η νόσος Kawasaki ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή τον κορονοϊό σε σχέση με έναν περιορισμένο αριθμό παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, που εμφάνισαν ένα φλεγμονώδες σύνδρομο. Σήμερα έγινε γνωστό, ότι έχουμε περιστατικά της νόσου Kawasaki και σε παιδιά στη χώρα μας.

Στο θέμα έχει αναφερθεί ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Για τη νόσο Kawasaki σε σχέση με τον SARS-CoV-2 έχει επισημάνει ότι «μοιάζει με τη νόσο από το νέο κορονοϊό, ένα πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, αναφέρουν ότι μοιάζει με μια νόσο που λέγεται τοξικό σοκ, την οποία την κάνουν κάποια μικρόβια, όπως ο στρεπτόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος. Είναι μία νόσος που λέγεται Kawasaki, μία νόσος άγνωστης αιτιολογίας, είναι σε παιδιά κάτω των 5 που κάνουν πυρετό, λεμφαδενοπάθεια, είναι μία συστηματική φλεγμονή. Σε κάποια παιδιά βρίσκουν τον ιό, σε κάποια παιδιά δεν τον βρίσκουν».

Τι είναι η νόσος Kawasaki – Συμπτώματα

Η νόσος Kawasaki είναι μια οξεία, συστηματικού τύπου αγγειίτιδα που προσβάλλει κυρίως μικρά παιδιά. Περιλαμβάνεται στα σπάνια νοσήματα και δεν είναι μεταδιδόμενο.

Αποτελεί την πρώτη αιτία επίκτητης καρδιοπάθειας στην παιδική ηλικία, στις αναπτυγμένες χώρες. H αγγειίτιδα προσβάλλει κυρίως μέσου μεγέθους αρτηρίες με προτίμηση τις στεφανιαίες, αναφέρει η Ιωάννα Μ. Βελισσαρίου, Επιμελήτρια Παιδιατρικής Κλινικής στο Θεραπευτήριο Metropolitan. Η αιτιολογία της εξακολουθεί να είναι άγνωστη, ενώ δεν έχουν βρεθεί παθογνωμονικά κλινικά ή εργαστηριακά στοιχεία. H νόσος δεν είναι κληρονομική, όμως υπάρχει υποψία για γενετική προδιάθεση.

Η νόσος ξεκινάει με υψηλό πυρετό για τουλάχιστον πέντε ημέρες. Μπορεί να συνυπάρχουν επιπεφυκίτιδα, διαφόρων τύπων δερματικό εξάνθημα, καθώς και ενανθήματα.

Αργότερα, παρουσιάζεται μια χαρακτηριστική απολέπιση γύρω από τις άκρες των δακτύλων των χεριών και των ποδιών. Επίσης, συνυπάρχει διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων καθώς και οίδημα άκρων.

Η πιο σοβαρή εκδήλωση της νόσου είναι η προσβολή της καρδιάς. Μπορεί να εκδηλωθεί με περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα ή προσβολή των βαλβίδων. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της νόσου είναι η ανάπτυξη ανευρυσμάτων στα στεφανιαία αγγεία.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει συνήθως αντιφλεγμονώδη αγωγή και χορήγηση γ-σφαιρίνης, ενώ υπάρχουν και άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις ανάλογα και με τη διάρκεια και το χρόνο αντιμετώπισης.

Διαβάστε επίσης:

Ακτοπλοΐα: Αυτό είναι το σχέδιο για το πώς θα ταξιδέψουμε το καλοκαίρι

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις