ΥΓΕΙΑ

Κορoνοϊός - Συναγερμός σε δύο ελληνικά νοσοκομεία: Δύο παιδιά με συμπτώματα της νόσου Kawasaki

Κορoνοϊός - Συναγερμός σε δύο ελληνικά νοσοκομεία: Δύο παιδιά με συμπτώματα της νόσου Kawasaki
INTIME NEWS

Τουλάχιστον δύο περιστατικά υπάρχουν το τελευταίο διάστημα με παιδιά που νοσηλεύονται σε ελληνικά νοσοκομεία με συμπτώματα της νόσου Kawasaki, κι έχουν προβληματίσει τους Έλληνες επιστήμονες, για πιθανό συσχετισμό τους με τη νόσο COVID-19

Δύο παιδιά, που νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και στο νοσοκομείο "Αττικόν" με συμπτώματα της νόσου Kawasaki, η οποία έχει ενοχοποιηθεί για πιθανό συσχετισμό της με τη νόσο COVID-19, έχουν προβληματίσει τους επιστήμονες.

Την αποκάλυψη έκανε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μιλώντας στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή “ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ” με αφορμή τα δεκάδες κρούσματα αυτής νόσου που συσχετίζεται με τον κορονοϊό.

Για τη νόσο Καβασάκι μίλησε ο Εμμανουήλ Ροηλίδης, καθηγητής παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ στο OPEN, τονίζοντας ότι δεν είναι γνωστό ακόμα αν σχετίζεται η νόσος Καβασάκι με τον κορoνοϊό. Δεν είναι μεταδοτικό νόσημα όπως ο κορoνοϊός, απλά συνέπεσε μαζί του η διάγνωση σε κάποια παιδιά.

Ο καθηγητής sε σχέση με την ίδια την νόσο τόνισε ότι είναι «κλινική και τα συμπτώματά της είναι υψηλός πυρετός για 5-6 μέρες, κόκκινα μάτια, πρησμένη γλώσσα, σκασμένα χείλη, εξανθήματα. Είναι γενικά τα τα συμπτώματα κι όταν κάνει διάγνωση ένας παιδίατρος τη βάζει στο μυαλό του και τη νόσο Καβασάκι».

Ξεκάθαρη εικόνα δεν υπάρχει και «κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια τι είναι. Μπορεί να είναι ιός, μπορεί να είναι κάποιος άλλος παράγοντας που την γεννά» τόνισε ο κ. Ροηλίδης και ξεκαθάρισε ότι «Αντιμετωπίζεται, υπάρχει θεραπεία. Σε κάποια παιδιά, αν δεν λάβουν θεραπεία ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποια στεφανιαία νοσήματα αργότερα. Αντιμετωπίζεται με γ' σφαιρίνη κι ασπιρίνη. Η θεραπεία προλαμβάνει την επιπλοκή αυτή σε πολύ μεγάλο ποσοστό».

Τέλος για το κρούσμα που παρουσιάστηκε στο Ιπποκράτειο ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι και στη χώρα μας «φυσικά και είχαμε, έχουμε και θα έχουμε παιδιά με νόσο Καβασάκι. Τώρα απλά δημιουργήθηκε αυτή η ανησυχία γιατί συνέπεσαν χρονικά -και μόνο- με τον κορονοϊό».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Μεταδίδεται τελικά μέσω των τροφίμων; Τι απαντούν οι επιστήμονες