ΥΓΕΙΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας

ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
INTIME NEWS

Σε πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11:00 μέχρι τις 15:00 προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, την Πέμπτη (14/05/2020). Η ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στην Αττική και στις Υγειονομικές Περιφέρειες στην περιφέρεια.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) διαμαρτύρεται για τη διάταξη που προωθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το υπουργείο Υγείας, για τη σύσταση δύο κλάδων νοσηλευτικού προσωπικού. Ο ένας κλάδος θα περιλαμβάνει τους νοσηλευτές Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και ο δεύτερος κλάδος τους βοηθούς νοσηλευτές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Το υπουργείο Υγείας δεν μπήκε στον κόπο να καλέσει την ΠΟΕΔΗΝ για να συζητήσουμε τη διαχρονική θέση μας, που είναι ενιαίος κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ με έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων που θα προβλέπουν διακριτό καθηκοντολόγιο και κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων της κάθε κατηγορίας. Κάλεσε σε απανωτές συσκέψεις συνδικαλιστικούς φορείς που έχουν μέλη ένα μικρό αριθμό νοσηλευτικού προσωπικού και όχι την ΠΟΕΔΗΝ που έχει μέλη το σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού. Οι εν λόγω συνδικαλιστικοί φορείς δεν αναγνωρίζονται από την ΑΔΕΔΥ» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και διευκρινίζει:

«Η ΠΟΕΔΗΝ δεν επιδιώκει να καταργήσει τις εκπαιδευτικές βαθμίδες στο νοσηλευτικό προσωπικό. Πρέπει όμως η κυβέρνηση να αναγνωρίσει έμπρακτα με τη σύσταση ενιαίου κλάδου, την τεράστια προσπάθεια που γίνεται από το λιγοστό νοσηλευτικό προσωπικό σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και με αλλότρια καθήκοντα, να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Πολλές βάρδιες νοσοκομείων αποτελούνται μόνο από ΔΕ βοηθούς Νοσηλευτές. Κάνουν όλες τις νοσηλευτικές πράξεις για να μη θέσουν σε κίνδυνο τους ασθενείς. Η ψήφιση των ξεχωριστών κλάδων θα διαταράξει τη λειτουργία των νοσοκομείων εμφανίζοντας έντονα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών».

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά από την κυβέρνηση να οριοθετήσει σαφώς τα καθήκοντα και τα επαγγελματικά δικαιώματα μέσα στον ενιαίο κλάδο και καλεί το υπουργείο Υγείας να αποσύρει την επίμαχη διάταξη.

Απλήρωτοι από τον ΕΟΔΥ οι εργαζόμενοι με το πρόγραμμα PHILOS

Εκατοντάδες νοσηλευτές, διασώστες και υπάλληλοι άλλων ειδικοτήτων εργάζονται σε νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και σε άλλες μονάδες υγείας της χώρας, με το πρόγραμμα PHILOS για το προσφυγικό, που υλοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, είτε διακομίζοντας περιστατικά κορονοϊού όσοι εργάζονται στο ΕΚΑΒ είτε περιθάλποντας περιστατικά κορονοϊού όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία, σε ΜΕΘ και άλλες κλινικές, σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Εργάζονται από τον Δεκέμβριο 2019 και είναι απλήρωτες Κυριακές, αργίες και νυκτερινά. Ο ΕΟΔΥ που είναι φορέας δεν τους καταβάλλει τα δεδουλευμένα. Ταυτόχρονα ο ΕΟΔΥ τους καταβάλλει κουτσουρεμένο το μισθό τους, χωρίς το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, το Επίδομα Παραμεθόριων Περιοχών σε όσους εργάζονται σε Μονάδες Υγείας Παραμεθόριων περιοχών» καταγγέλλει η Ομοσπονδία.

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί, τέλος τον υπουργό Υγείας να παρέμβει στον ΕΟΔΥ ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης:

Από τις πλατείες στις πλαζ – Πώς η κυβέρνηση άνοιξε τις παραλίες και τι θα γίνει με τον τουρισμό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις