ΥΓΕΙΑ

Κικίλιας στη συνέλευση του ΠΟΥ: Έτσι νίκησε η Ελλάδα τον κορονοϊό - Να δράσουμε με αλληλεγγύη

Κικίλιας στη συνέλευση του ΠΟΥ: Έτσι νίκησε η Ελλάδα τον κορονοϊό - Να δράσουμε με αλληλεγγύη

Η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει τελειώσει και γι' αυτό όλα τα κράτη πρέπει να δράσουν με αλληλεγγύη, τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο μήνυμά του στην 73η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σχετικά με τη μάχη που έδωσε η Ελλάδα απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «συστρατευθήκαμε με όπλα μας την επιστημοσύνη, την αλληλεγγύη, το φιλότιμο και τη φιλοπατρία. Για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας, αλλά πρωτίστως τις ευπαθείς ομάδες».

Ο Βασίλης Κικίλιας, απευθυνόμενος στη διοίκηση του ΠΟΥ και τους συναδέλφους του, επεσήμανε ότι «την επιτυχία μας την πιστώνεται πρωτίστως το κορυφαίο ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι καθημερινοί ήρωες: οι ιατροί, οι νοσηλευτές, το διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό, οι διασώστες και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ. Οι επιστήμονες και το προσωπικό του ΕΟΔΥ, οι οποίοι ανέλαβαν επιτυχώς την ιχνηλάτηση από το πρώτο κιόλας κρούσμα.»

Ο υπουργός Υγείας περιέγραψε το σχέδιο που ακολούθησε η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό:

«Ήμασταν και είμαστε από τη πρώτη στιγμή σε άμεση επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων.

  • Ορίσαμε 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα
  • Πραγματοποιήσαμε υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ πάνω από 30 ασκήσεις ετοιμότητας.
  • Εμπιστευτήκαμε τους ειδικούς και ορίσαμε την Επιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
  • Στις 26 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού. Την ίδια μέρα, έπειτα από εντολή του Πρωθυπουργού, ανακοίνωσα την αναβολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων και στις 10 Μαρτίου την αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών.
  • Στις 22 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε γενικό lockdown.»

O κ. Κικίλιας μίλησε εκτενώς για την αύξηση κλινών ΜΕΘ από 565 σε 1.017, τις προσλήψεις στο ΕΣΥ με νέο προσωπικό, που «έχει ήδη ξεπεράσει τις 4.000», την «άνευ προηγουμένου αερογέφυρα προμηθειών, εν μέσω μια παγκόσμιας διαμάχης υλικών», την ολοκλήρωση δωρεών 865 φορέων, ύψους 89 εκατ. ευρώ.

Καταλήγοντας ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε:

«Καθώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει, πιστεύω ακράδαντα ότι θα πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί με αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη δεν είναι απλά μια λέξη. Είναι μια αξία, είναι μια αρχή που πρέπει να διέπει τον κόσμο, ιδιαίτερα σε εποχές πρωτοφανούς κρίσης. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως το ψήφισμα που κατατέθηκε από την Ε.Ε., αναφορικά με την ανταπόκριση στην COVID-19. Ευχόμενος σύντομα να έχουμε θετικές ερευνητικές εξελίξεις στον τομέα των φαρμάκων και των εμβολίων, παροτρύνω την υποστήριξη της "υγείας σε όλες τις πολιτικές", ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν μένει πίσω. Ευχαριστώ για την προσοχή σας.»

Το μήνυμα του υπ. Υγείας Βασίλη Κικίλια στη συνέλευση του ΠΟΥ:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη - Ανακοινώνει το σχέδιο για τον τουρισμό

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων