ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Κορονοϊός: Ανοίγουν τα σύνορα για τους τουρίστες την 1η Ιουλίου - Ο Θεός να βάλει το χέρι του…

Κορονοϊός: Ανοίγουν τα σύνορα για τους τουρίστες την 1η Ιουλίου - Ο Θεός να βάλει το χέρι του…

Τουρισμός - Ειδήσεις: Η κυβέρνηση αποφάσισε όπως όλα δείχνουν να ανοίξει τα σύνορα για τον τουρισμό, είτε στο τέλος Ιουνίου, είτε αρχές Ιουλίου. Τις σχετικές ανακοινώσεις θα τις κάνει το απόγευμα της Τετάρτης 20 Μαΐου ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τηλεοπτικό μήνυμα και αμέσως μετά, οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξειδικεύσουν τα μέτρα στήριξης για τον τουριστικό κλάδο. Ορατός ο κίνδυνος να «πάμε για μαλλί και στο τέλος να βγούμε κουρεμένοι».

Το άνοιγμα των συνόρων για τους τουρίστες από την ΕΕ, τη ζώνη Σένγκεν και το Ισραήλ, το αργότερο έως την πρώτη Ιουλίου αλλά ενδεχομένως και νωρίτερα στα μέσα Ιουνίου, έχει αποφασίσει η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής.

Το αεροπορικό ταξίδι θα υπόκειται σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τόσο την τήρηση των φυσικών αποστάσεων στα αεροδρόμια και τη χρήση μάσκας σε αυτά και στα αεροσκάφη, όσο και την συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου πριν από το ταξίδι.

Επίσης τα ελληνικά ξενοδοχεία θα εφαρμόσουν αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργιάς για την αποφυγή μετάδοσης, ενώ ορισμένα εξ αυτών αναμένεται να λάβουν και επιπλέον μέτρα πέραν των υποχρεωτικών.

Δυστυχώς ο κίνδυνος και το σενάριο των πισωγυρισμάτων και των επαναλαμβανόμενων lockdown κατά περίπτωση και κατά περιοχή είναι πολύ πιθανό και ορατό.

Όπως έχουμε επισημάνει αν εμφανιστούν κρούσματα από εισαγόμενο τουρισμό, ο κρατικός μηχανισμός θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, αφού είναι αδύνατον να ελεγχθούν όλοι οι τουριστική προορισμοί και τα νησιά, στα οποία είναι γνωστό ότι οι δομές της πρωτοβάθμιας υγείας δεν είναι επαρκείς για να καλύψουν ούτε καν τους μονίμους κατοίκους.

Έχουμε επισημάνει ότι τα δήθεν υγειονομικά διαβατήρια είναι ουτοπία, κάτι που υποστηρίζουν οι περισσότεροι σοβαροί επιστήμονες.

O μεγάλος πονοκέφαλος είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει διασπορά του κορονοϊού από τους επισκέπτες της χώρας δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, το αντίθετο.
Θα είναι εφιαλτικό να ανοίξουμε την πίσω πόρτα στον ιό.

Άραγε αξίζει να μπούμε σε τέτοιου είδους περιπέτειες;

Το όποιο πισωγύρισμα θα είναι μη διαχειρίσιμο και θα πάρει διαστάσεις τραγωδίας.
Χωρίς ανοσία πληθυσμού, χωρίς φάρμακα ίασης, χωρίς εμβόλιο, ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε τα σύνορα και η ευθύνη μιας τέτοιας απόφασης είναι πολύ βαριά.
Η Ελλάδα – μέχρι σήμερα - διατηρεί το πλεονέκτημα της ασφαλούς υγειονομικής χώρας στη Μεσόγειο, στοιχείο ιδιαίτερα θετικό, και αυτό πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία.

Πρακτικά ο έλεγχος των τουριστών στα αεροδρόμια είναι ουτοπία και παραπλάνηση, αφού είναι γνωστό ότι πολλά άτομα εμφανίζουν τα συμπτώματα αρκετές ημέρες μετά.

Η οικονομική ζημία από ένα εφιαλτικό σενάριο νέων κυμάτων της πανδημίας εν μέσω καλοκαιριού, θα είναι ανυπολόγιστη, αφού θα πρέπει η πολιτική προστασία να λαμβάνει κατά περίπτωση και κατά περιοχή 14ήμερα καραντίνας και να φορτώνει τα νοσοκομεία και τις ξενοδοχειακές μονάδες με ορδές τουριστών μόνο στην υποψία ότι μπορεί να είναι φορείς του ιού.

Σε ένα τέτοιο σενάριο που δεν είναι διόλου απίθανο, το κόστος νοσηλείας και θεραπείας για το ελληνικό δημόσιο θα είναι δυσθεώρητο και προφανώς θα καπελώσει κάθε προσπάθεια ανοίγματος του ΑΕΠ από τον τουρισμό.

Κατά την λαϊκή σοφία υπάρχει κίνδυνος να «πάμε για μαλλί και στο τέλος να βγούμε κουρεμένοι».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε σχετικά:

Κοινωνικός Τουρισμός: Ζεστό χρήμα εδώ και τώρα για να κάνουν οι Έλληνες διακοπές