ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ο τρόμος των επαναλαμβανόμενων lockdown λόγω τουρισμού και σχολείων

Κορονοϊός: Ο τρόμος των επαναλαμβανόμενων lockdown λόγω τουρισμού και σχολείων

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Μπορεί η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων να περιμένει με λαχτάρα τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για την χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, ωστόσο αρκετοί επιστήμονες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα, κυρίως λόγω της τουριστικής περιόδου, αλλά και βεβαίως λόγω του ανοίγματος των σχολείων - Σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα, με ορίζοντα 45 ημερών επεξεργάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, βασισμένο πάνω στις υποδείξεις και τις προτάσεις των ειδικών.

Για την ακρίβεια, το σενάριο των πισωγυρισμάτων και των επαναλαμβανόμενων lockdown κατά περίπτωση και κατά περιοχή είναι πολύ πιθανό και τρομάζει τους υπευθύνους του υπουργείου Υγείας και της πολιτικής προστασίας.

Την ίδια ώρα μοιάζει πραγματικά ουτοπικό, η Ελλάδα που αποτέλεσε το παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρο τον πλανήτη, με το σωτήριο μέτρο για τον ελληνικό λαό να αποδεικνύεται αυτό του έγκαιρου, ίσως και πρόωρου κλεισίματος των σχολείων, να σπεύδει σε σκέψεις για το καθολικό (σίγουρα πρόωρο) άνοιγμά τους.

Όπως έχουμε επισημάνει αν εμφανιστούν κρούσματα από εισαγόμενο τουρισμό, ο κρατικός μηχανισμός θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, αφού είναι αδύνατον να ελεγχθούν όλοι οι τουριστική προορισμοί και τα νησιά, στα οποία είναι γνωστό ότι οι δομές της πρωτοβάθμιας υγείας δεν είναι επαρκείς για να καλύψουν ούτε καν τους μονίμους κατοίκους.

Έχουμε επισημάνει ότι τα δήθεν υγειονομικά διαβατήρια είναι ουτοπία, κάτι που υποστηρίζουν οι περισσότεροι σοβαροί επιστήμονες.

Ότι κερδίσαμε όλο αυτό το διάστημα θα το χάσουμε μέσα σε λίγες ώρες;

Η συζήτηση που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα λεγόμενα ιατρικά διαβατήρια κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Αν για παράδειγμα πρόκειται για έναν Γερμανό επισκέπτη, αυτό το τεστ θα γίνεται στη Γερμανία προτού έλθει στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, τον πρώτο λόγο στο μέτωπο των τεστ θα έχει ο ΕΟΔΥ, όπως αναφέρθηκε.

Ποιος όμως μπορεί να αποκλείσει ότι ο Γερμανός επισκέπτης μπορεί να είναι αρνητικός στην αρχή και να εμφανίσει τα συμπτώματα εντός της Ελλάδας;

Και τότε τι θα γίνει; Θα αρχίσουν πάλι οι μαζικές καραντίνες εντός Ελλάδας και εν μέσω τουριστικής περιόδου ή μήπως θα αφήσουμε να εξαπλωθεί ο ιός, επειδή πρέπει να αυξηθεί το ΑΕΠ;

Η ευθύνη μιας τέτοιας απόφασης είναι πολύ βαριά.

Η Ελλάδα διατηρεί το πλεονέκτημα της ασφαλούς υγειονομικής χώρας στη Μεσόγειο, στοιχείο ιδιαίτερα θετικό, και αυτό πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία.

Πρακτικά ο έλεγχος των τουριστών στα αεροδρόμια είναι ουτοπία και παραπλάνηση αφού είναι γνωστό ότι πολλά άτομα εμφανίζουν τα συμπτώματα αρκετές ημέρες μετά.

O μεγάλος πονοκέφαλος είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει διασπορά του κορονοϊού από τους επισκέπτες της χώρας δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, το αντίθετο.
Θα είναι εφιαλτικό να ανοίξουμε την πίσω πόρτα στον ιό με το άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και να μπλέξουμε στην διασπορά παππούδες, γιαγιάδες, γονείς και δασκάλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Άραγε αξίζει να μπούμε σε τέτοιου είδους περιπέτειες;

Το όποιο πισωγύρισμα θα είναι μη διαχειρίσιμο και θα πάρει διαστάσεις τραγωδίας.

Χωρίς ανοσία πληθυσμού, χωρίς φάρμακα ίασης, χωρίς εμβόλιο, θα ανοίξουμε τα δημοτικά και τα γυμνάσια και θα ζητήσουμε από μικρά παιδιά να πειθαρχήσουν με μάσκες και γάντια; Θα ζητήσουμε από οκτάχρονα και δεκάχρονα παιδιά να κρατήσουν αποστάσεις ασφαλείας και να μην ακουμπούν το ένα το άλλο σε αίθουσες και τάξεις των 30 μαθητών;

Ποιος γιατρός ή ποιος δάσκαλος το πιστεύει αυτό;

Ποιος επιστήμονας πιστεύει ότι σε τόσο μικρές ηλικίες μπορούν να τηρηθούν ευλαβικά υγειονομικοί κανόνες;

Αρνούμαστε να πιστέψουμε πως την ώρα που οι Ιταλοί δεν σκέφτονται καν το άνοιγμα των σχολείων στη δική τους επιστροφή στην (όποια) κανονικότητα, εμείς ετοιμαζόμαστε να γκρεμίσουμε ό,τι με κόπο και θυσίες χτίσαμε δύο μήνες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κόντε ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο, δεν θα ρισκάρει τίποτα, καμία ανθρώπινη ζωή.

Η οικονομική ζημία από ένα εφιαλτικό σενάριο νέων κυμάτων της πανδημίας εν μέσω καλοκαιριού, θα είναι ανυπολόγιστη, αφού θα πρέπει η πολιτική προστασία να λαμβάνει κατά περίπτωση και κατά περιοχή 14ήμερα καραντίνας και να φορτώνει τα νοσοκομεία και τις ξενοδοχειακές μονάδες με ορδές τουριστών μόνο στην υποψία ότι μπορεί να είναι φορείς του ιού.

Σε ένα τέτοιο σενάριο που δεν είναι διόλου απίθανο, το κόστος νοσηλείας και θεραπείας για το ελληνικό δημόσιο θα είναι δυσθεώρητο και προφανώς θα καπελώσει κάθε προσπάθεια ανοίγματος του ΑΕΠ από τον τουρισμό.

Κατά την λαϊκή σοφία υπάρχει κίνδυνος να «πάμε για μαλλί και στο τέλος να βγούμε κουρεμένοι».

Η λύση είναι μονόδρομος: Όλα τα σχολεία της χώρας να λειτουργήσουν μόνο για να διαγωνιστούν οι μαθητές της τρίτης λυκείου και όλα τα άλλα τάξεις και τμήματά να ξεκινήσουν αρχές Σεπτέμβρη με παράταση του επόμενου σχολικού έτους.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων στα χέρια του Μητσοτάκη

Όλο το σχέδιο επιστροφής που επεξαργάζονται στο Μαξίμου

Η επιχείρηση να επιστρέψει η Ελλάδα στους κανονικούς της ρυθμούς θα αρχίσει -όπως όλα δείχνουν- στις 4 Μαΐου με το σταδιακό άνοιγμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Όμως για το Μέγαρο Μαξίμου είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφευχθεί η οπισθοδρόμηση, γι' αυτό και ο έλεγχος θα είναι καθημερινός.

Στο διάγγελμα που αναμένεται να απευθύνει αύριο Τρίτη (28/04) στον ελληνικό λαό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ανακοινωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης, τα οποία προς το παρόν αναπροσαρμόζονται συνεχώς. Οι αρμόδιοι υπουργοί, Υγείας, Παιδείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης, εξειδικεύουν ο καθένας στον τομέα του, τα μέτρα που θα ισχύσουν σε μία εβδομάδα από σήμερα ώστε να επιστρέψει η χώρα σε μια -νέα- πραγματικότητα.

Οι πιο σημαντικές 45 ημέρες

Το σχέδιο που επεξεργάζονται Πολιτεία και επιστημονική κοινότητα, έχει ορίζοντα 45 ημερών.

Ανάμεσα σε κάθε βήμα χαλάρωσης θα μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα 15 ημερών μέχρι να ελέγχεται επιδημιολογικά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού και επιστροφή σε καραντίνα. Σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης από το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας, τότε θα προβλέπεται επιστροφή σε περιοριστικά μέτρα.

Οι δύο μεγαλύτερες δυσκολίες αυτή τη στιγμή, είναι το πότε και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία και το τι θα γίνει με τα Μέσα Μεταφοράς. Και για τα δύο αυτά θέματα βρίσκονται στο τραπέζι διάφορα σενάρια, τα οποία εξετάζει η κυβέρνηση.

Ο γρίφος των σχολείων

Οι λοιμωξιολόγοι διατυπώνουν διαφορετικές απόψεις σε αυτή την περίπτωση. Πάντως η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη για το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, με ημερομηνία πρώτου κουδουνιού για την Γ’ Λυκείου την 11η Μαϊου. Οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια προβλέπεται να ανοίξουν, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, σε μία ή δύο εβδομάδες από την 11η Μαϊου, ενώ για τις τάξεις του Δημοτικού, αν ανοίξουν, θα είναι μια εβδομάδα μετά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η απόφαση για παράταση του σχολικού έτους μέχρι τέλος Ιουνίου θεωρείται ειλημμένη.

ΜΜΜ και ωράριο των εργαζομένων

Το ζήτημα της λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς προκαλεί επίσης «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση.

Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ προβλέπεται η επαναφορά των πρώην ελεγκτών με ένα επιμίσθιο, ενώ σε ό,τι αφορά στο Μετρό οι αποστάσεις μεταξύ των επιβατών θα ελέγχονται. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο είναι να διπλασιάσει τα δρομολόγια των Μέσων Μεταφοράς τις ώρες αιχμής, δηλαδή το πρωί μεταξύ 6:00 και 8:30 και το βράδυ γύρω στις 20:00.

Παράλληλα, ενδέχεται να «σπάσει» το ωράριο των εργαζομένων σε διαφορετικές ώρες με τους μισούς εργαζόμενους να ξεκινούν τη δουλειά στις 8:00 το πρωί και οι υπόλοιποι δύο ώρες αργότερα.

Καταστήματα, μπαρ, εστίαση

Την ίδια ώρα, εκτός από τα μέτρα που θα ληφθούν, θα προβλέπονται και αυστηρά πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφωθούν με τα μέτρα για τη λειτουργία των καταστημάτων που θα ανοίξουν την πρώτη εβδομάδα.

Τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τα μπαρ, τις καφετέριες και τα καταστήματα εστίασης αφορούν τις επιχειρήσεις που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και προβλέπεται να ανοίξουν σταδιακά.

Στην περίπτωση αυτή αναζητείται η χρυσή τομή με την οποία θα εξασφαλίζεται αφ’ ενός η τήρηση αποστάσεων ανάμεσα στους πελάτες και αφ’ ετέρου ένας ικανοποιητικός τζίρος ώστε να μπορέσουν τα καταστήματα αυτά να κρατηθούν ζωντανά και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Αύριο το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Στο διάγγελμά του την Τρίτη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει έναν οδικό χάρτη 45 ημερών με μέτρα για την «επόμενη ημέρα», που θα αφορούν κυρίως στο πώς θα «ξεκλειδώνουν» σταδιακά ανά 15νθήμερο τομείς της οικονομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα θα ευχαριστήσει τους πολίτες που επέδειξαν τεράστια ατομική ευθύνη και με την πειθαρχία τους έκαναν υπόδειγμα τη χώρα σε όλο τον κόσμο.

Θα επαναλάβει, τέλος, πόσο σημαντική είναι η ορθή εφαρμογή των μέτρων επαναφοράς στην κανονικότητα καθώς και η αυστηρή τήρηση όλων των οδηγιών υγειονομικής προστασίας που προτείνουν οι ειδικοί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Financial Times: Ακόμα και 60% περισσότεροι οι θάνατοι σε σχέση με τα επίσημα νούμερα