BOMBER

Ασφαλές υγειονομικό διαβατήριο δεν υπάρχει – Ας μην κοροϊδευόμαστε

Ασφαλές υγειονομικό διαβατήριο δεν υπάρχει – Ας μην κοροϊδευόμαστε
ASSOCIATED PRESS

Κορονοϊός - Όλες οι Ειδήσεις: Η συζήτηση που έχει ανοίξει με αφορμή την τουριστική περίοδο στην Ελλάδα και το πώς θα εισέρχονται στην χώρα μας τουρίστες από το εξωτερικό είναι ένας πολύ σοβαρός πονοκέφαλος για της υγειονομικές αρχές της Ελλάδας.

Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας έσπευσε να μας προσγειώσει λέγοντας επί της ουσίας ότι «ασφαλές υγειονομικό διαβατήριο δεν υπάρχει».

Όπως σημείωσε ο κορυφαίος γιατρός το πιο ασφαλές διαβατήριο είναι η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής. «Είναι η απομόνωση όταν έχω τα συμπτώματα. Είναι η τήρηση της υγιεινής των χεριών σε κάθε μικρή δραστηριότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, υπογράμμισε πως «το είδαμε αυτό φέτος.

Εγώ πιστεύω ότι μέρος της μείωσης της γρίπης στην Ελλάδα ήταν επειδή τηρήσαμε τα μέτρα για τον κορονοϊό». «Αυτή η αλλαγή στη φιλοσοφία μας θα επιδράσει ευεργετικά και σε άλλες ιώσεις που μας ταλαιπωρούν. Άρα αυτό θα είναι το διαβατήριό μας για το μέλλον» κατέληξε. Ο κ. Τσιόδρας είναι ξεκάθαρος. Σχετικά με στο θέμα της ανοσίας είπε πως «σταδιακά θα εκτεθούμε όλοι στον ιό. Αυτό που αποφύγαμε είναι να αρρωστήσουμε όλοι μαζί και να δοκιμάσουμε τις αντοχές του συστήματος υγείας».

Όπως εκτίμησε, θα υπάρξει ανοσία τουλάχιστον για έναν χρόνο, όπως έχει συμβεί και με άλλους κορονοϊούς, αλλά αυτό μένει να διευκρινιστεί από τους ερευνητές μέσα στους επόμενους μήνες. «Δεν έχουμε σαφή επιστημονικά δεδομένα ότι όσοι έχουν περάσει τη νόσο έχουν ξανακολλήσει τον κορονοϊό» σημείωσε.

Η συζήτηση που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα λεγόμενα ιατρικά διαβατήρια κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Αν για παράδειγμα πρόκειται για έναν Γερμανό επισκέπτη, αυτό το τεστ θα γίνεται στη Γερμανία προτού έλθει στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, τον πρώτο λόγο στο μέτωπο των τεστ θα έχει ο ΕΟΔΥ, όπως αναφέρθηκε.

Ποιος όμως μπορεί να αποκλείσει ότι ο Γερμανός επισκέπτης μπορεί να είναι αρνητικός στην αρχή και να εμφανίσει τα συμπτώματα εντός της Ελλάδας;

Και τότε τι θα γίνει; Θα αρχίσουν πάλι οι μαζικές καραντίνες εντός Ελλάδας και εν μέσω τουριστικής περιόδου ή μήπως θα αφήσουμε να εξαπλωθεί ο ιός, επειδή πρέπει να αυξηθεί το ΑΕΠ;

Η ευθύνη μιας τέτοιας απόφασης είναι πολύ βαριά.

Η Ελλάδα διατηρεί το πλεονέκτημα της ασφαλούς υγειονομικής χώρας στη Μεσόγειο, στοιχείο ιδιαίτερα θετικό, και αυτό πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία.
Πρακτικά ο έλεγχος των τουριστών στα αεροδρόμια είναι ουτοπία και παραπλάνηση αφού είναι γνωστό ότι πολλά άτομα εμφανίζουν τα συμπτώματα αρκετές ημέρες μετά.

O μεγάλος πονοκέφαλος είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει διασπορά του κορονοϊού από τους επισκέπτες της χώρας δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, το αντίθετο.
Όπως έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενη αρθρογραφία, η ελληνική πολιτεία μπορεί πολύ εύκολα να δώσει κίνητρα για τον εσωτερικό – εγχώριο τουρισμό.

Να δημιουργήσει επιδοτούμενα προγράμματα τουρισμού για Έλληνες. Να προχωρήσει σε μείωση του φόρου διαμονής, αλλά και παρεμβάσεις στον ΦΠΑ των μεταφορών.

Απλά πράγματα που θα ενισχύσουν την οικονομία, θα ρολλάρουν το χρήμα στην αγορά και θα επεκτείνουν με μεγαλύτερη ασφάλεια την τουριστική περίοδο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Προτεραιότητα στον εσωτερικό τουρισμό και στην ασφάλεια της χώρας