ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός - Τσιόδρας: Το R0 στην Ελλάδα ήταν μόλις 0,3 την Κυριακή

Κορονοϊός - Τσιόδρας: Το R0 στην Ελλάδα ήταν μόλις 0,3 την Κυριακή
Intime News

«Η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μήνυμα. Να πούμε όχι στον φόβο, στον πανικό και στο στίγμα. Δίνουμε τη μάχη κατά του κορονοϊού όλοι μαζί και θα νικήσουμε».

Με τη φράση αυτή έκλεισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας την ομιλία του σε διαδικτυακή συζήτηση, την οποία εγκαινίασε τη Δευτέρα η ελληνική προεδρία, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην τοποθέτησή του ο καθηγητής παρουσίασε αναλυτικά στατιστικά και επιδημιολογικά δεδομένα για την πανδημία στην Ελλάδα, κάνοντας έναν απολογισμό της μάχης με τον κορονοϊό τους τελευταίους μήνες.

Ανέδειξε τη δυσκολία απόκτησης προστατευτικού εξοπλισμού στα πρώτα στάδια της επιδημίας και τόνισε πως οι τιμές ήταν πέντε φορές μεγαλύτερες, ενώ δεν υπήρχε αλληλεγγύη, καθώς ορισμένες χώρες εμπόδιζαν άλλες να αποκτήσουν υλικό.

Αναφέρθηκε και στα τεστ για τον κορονοϊό, λέγοντας πως στην πρώτη φάση της επιδημίας η Ελλάδα είχε δυνατότητα διενέργειας μόλις 800 τεστ την ημέρα, ενώ σήμερα μπορεί να διεξάγει έως και 10.000.

Αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν, τόνισε πως απέτρεψαν το ενδεχόμενο πίεσης του συστήματος Υγείας, καθώς χρησιμοποιήθηκαν μόλις 2,6 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000.

Χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το θέμα ανακάλυψης εμβολίου, λέγοντας πως προϋπόθεση είναι να γίνει αποδεκτό και να μην επαναληφθεί ό,τι είχε γίνει το 2009 με την πανδημία, όταν είχαν εμβολιαστεί ελάχιστοι.

Σε σχέση με τη μεταδοτικότητα του ιού στην Ελλάδα, είπε πως ο δείκτης μετάδοσης R0 την Κυριακή ήταν μόλις 0,3.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Έτσι θα βρουν την «μαυροντυμένη» - Το στοιχείο που καταρρίπτει το άλλοθι της