ΥΓΕΙΑ

Απεργία στα νοσοκομεία την Τρίτη (16/6) – Κινητοποιήσεις από ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ

Απεργία στα νοσοκομεία την Τρίτη (16/6) – Κινητοποιήσεις από ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ
INTIME NEWS

Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί την Τρίτη (16/06/2020), λέγοντας «ως εδώ με τα υποκριτικά ευχαριστώ» και ζητώντας ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, με μόνιμες προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για αύριο, Τρίτη και θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη, στις 08:30 το πρωί και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Υγείας. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με στάση εργασίας από τις 08:00 έως τις 15:00 για την Αττική και 24ωρη απεργία για την περιφέρεια, η οποία τονίζει ότι «με την επιστροφή στην κανονικότητα άρχισαν να εμφανίζονται οι χρόνιες παθογένειες στη Δημόσια Υγεία».

Η ΟΕΝΓΕ, ειδικότερα, κάνει λόγο για «τα χάλια του δημόσιου συστήματος υγείας, τα ράντζα, τις μακροχρόνιες λίστες αναμονής, τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, την εντατικοποίηση, την περιπλάνηση των υγειονομικών από τη μία μονάδα στην άλλη για να μπαλώνουν τρύπες, τις περικοπές και τις αυξημένες πληρωμές για τους ασθενείς. Αυτή η πολιτική ευθύνεται για το γεγονός ότι τον 21ο αιώνα ένα ολόκληρο ΕΣΥ μετατράπηκε σε "κορονοΕΣΥ", για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της επιδημίας, χωρίς να μπορεί να συνδυάσει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών από τον κορονοϊό με την περίθαλψη ασθενών με άλλες παθήσεις».

Η αναστολή της λειτουργίας ολόκληρων τμημάτων και κλινικών «άφησε ξεκρέμαστους εκατομμύρια ασθενείς με χρόνια νοσήματα, έβαλε φρένο στη διάγνωση και τη θεραπεία ακόμα και ογκολογικών ασθενών με άγνωστες συνέπειες για την υγεία τους, που δεν αποτυπώνονται στις στατιστικές για τον κορονοϊό» αναφέρει η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι «τίποτα καλό δεν έχουμε να περιμένουμε υγειονομικοί και ασθενείς από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το "Νέο ΕΣΥ"», αφού η κυβέρνηση «ξαναβγάζει από το συρτάρι το σχέδιο για την ολοκληρωτική άλωση του δημόσιου συστήματος υγείας από τους ιδιώτες, για να κάνουν μπίζνες στην υγεία μέσω των ΣΔΙΤ, οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι».

Η ΟΕΝΓΕ τονίζει, επίσης, ότι δεν είναι «περιττός» ούτε ένας από τους 400 επικουρικούς γιατρούς και τους 2.700 επικουρικούς νοσηλευτές και λοιπούς υγειονομικούς, που προσλήφθηκαν την περίοδο της επιδημίας. Καταγγέλλει δε την κυβέρνηση, ότι «αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, προσλαμβάνει ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι κάνοντας ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας και εξακολουθεί τις αναγκαστικές μετακινήσεις αντί να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν να μην απολυθεί κανένας επικουρικός και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς και μαζικές προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μόνιμων γιατρών, όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Επίσης, πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας, ανάπτυξη όλων των δημόσιων μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, κατάργηση των πληρωμών των ασθενών, ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, έγκαιρη αποπληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων).

Από την πλευρά της, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι ισχυρή δημόσια υγεία δεν γίνεται με 40.000 κενές οργανικές θέσεις και 5% του ΑΕΠ δημόσια δαπάνη υγείας. Ούτε καλύπτονται τα κενά σε ΜΕΘ (θα πρέπει να λειτουργούν 3.500 κλίνες) με τις αναγκαίες αλλά προσωρινές κλίνες που λειτουργούν για την αντιμετώπιση περιστατικών κορονοϊού και είναι πολύ λιγότερες των αναγκών.

Αιτία πολέμου χαρακτηρίζει την «παλινόρθωση των εργολάβων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες» και επισημαίνει την αναγκαιότητα ένταξης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ειδικά «τώρα μετά την πανδημία και τα χειροκροτήματα», καθώς «πέραν του κορονοϊού, οι υγειονομικοί είναι εκτεθειμένοι συνεχώς σε λοιμώδη νοσήματα».

Διαβάστε επίσης:

Μαρκέλλα: Αυτή η γυναίκα την άρπαξε - Την αναγνώρισε η 10χρονη

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr