ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο; Τι εκτιμά ο ΠΟΥ

Κορονοϊός: Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο; Τι εκτιμά ο ΠΟΥ
Associated Press

Δεν είναι βέβαιο ότι οι επιστήμονες θα μπορέσουν να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο εναντίον του νέου κορονοϊού, όμως θα μπορούσε να χρειαστεί ένας χρόνος προτού κάποιο εμβόλιο εφευρεθεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Μιλώντας μέσω βιντεδιάσκεψης σε βουλευτές της επιτροπής Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι εάν ένα τέτοιο εμβόλιο γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει να αποτελέσει δημόσιο αγαθό που θα είναι διαθέσιμο σε όλους.

«Θα ήταν πολύ δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο», τόνισε ο Τέντρος.

«Δεν είχαμε ποτέ εμβόλιο για έναν κορονοϊό. Επομένως, αυτό θα είναι, όταν ανακαλυφθεί—ελπίζουμε ότι θα ανακαλυφθεί, θα είναι το πρώτο», υπογράμμισε ο Τέντρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΠΟΥ έχει περισσότερους από 100 υποψηφίους για ένα εμβόλιο, ένα εκ των οποίων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης.

«Με την ελπίδα ότι θα υπάρξει ένα εμβόλιο, η εκτίμησή (μας) είναι ότι ενδεχομένως θα έχουμε ένα εμβόλιο μέσα σε ένα έτος. Εάν (οι προσπάθειες) επιταχυνθούν, θα μπορούσε αυτό να γίνει σε λιγότερο χρόνο, κατά έναν-δύο μήνες. Αυτό λένε οι επιστήμονες», πρόσθεσε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

«Καμπανάκι» για την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού παρουσιάζει ξανά αύξηση στην Ευρώπη, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα συστήματα υγείας των χωρών, τα οποία ήδη δέχονται πιέσεις, σε περίπτωση που δεν τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.

«Την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε στην Ευρώπη αύξηση του εβδομαδιαίου αριθμού των νέων κρουσμάτων για πρώτη φορά εδώ και μήνες (…) 30 χώρες είδαν να αυξάνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων», επεσήμανε ο διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου από την Κοπεγχάγη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ευρώπη καταγράφονται καθημερινά σχεδόν 20.000 νέα κρούσματα και περισσότεροι από 700 θάνατοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κωστής Πολύζος: Τον στραγγάλισαν - Ένοχοι ξανά μάνα και πατριός