ΥΓΕΙΑ

Το μπλε φως του κινητού βλάπτει την επιδερμίδα μας;

Το μπλε φως του κινητού βλάπτει την επιδερμίδα μας;

Τι έδειξε νέα μελέτη για το φως του κινητού;

Το μπλε φως που εκπέμπεται από το κινητό τηλέφωνο ή άλλες οθόνες όπως αυτή του υπολογιστή είναι ικανό να επιβαρύνει την υγεία του δέρματος. Το πρόβλημα είναι ότι καθημερινά κρατάμε για αρκετές ώρες κοντά στο πρόσωπο και το κεφάλι μας κινητά τηλέφωνα ή tablet με αποτέλεσμα να δεχόμαστε άμεση ακτινοβολία.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε έδειξε πως τα άτομα με σκούρο δέρμα που εκτέθηκαν σε ορατό μπλε φως είχαν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης οιδήματος, ερυθρότητας και χρωστικών αλλαγών. Η διείσδυση του ορατού μπλε φωτός στο δέρμα οδηγεί σε βλάβη του DNA ενώ διασπά τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Επιπλέον βρέθηκε σύνδεση μεταξύ της έκθεσης στο μπλε φως και της παραγωγής ελεύθερων ριζών στο δέρμα, οι οποίες έχουν κατηγορηθεί για την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας.

Αλλαγές του δέρματος όπως αποχρωματισμός, πρήξιμο, ρυτίδες ή έντονη ερυθρότητα μπορεί να είναι όλα συνέπειες της αλόγιστης έκθεσης στο μπλε φως. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις τυχόν δερματικές βλάβες είναι να μειώσεις την ώρα που περνάς μπροστά από οθόνες. Διαφορετικά μπορείς να επενδύσεις σε ένα ειδικό προστατευτικό οθόνης το οποίο μπορεί να εξασθενίσει σημαντικά την ακτινοβολία του μπλε φωτός.

Το μπλε φως που εκπέμπεται από το κινητό τηλέφωνο ή άλλες οθόνες όπως αυτή του υπολογιστή είναι ικανό να επιβαρύνει την υγεία του δέρματος.

Το πρόβλημα είναι ότι καθημερινά κρατάμε για αρκετές ώρες κοντά στο πρόσωπο και το κεφάλι μας. Η διείσδυση του ορατού μπλε φωτός στο δέρμα οδηγεί σε βλάβη του DNA ενώ διασπά τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Αλλαγές του δέρματος όπως αποχρωματισμός, πρήξιμο, ρυτίδες ή έντονη ερυθρότητα μπορεί να είναι όλα συνέπειες της αλόγιστης έκθεσης στο μπλε φως.Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις τυχόν δερματικές βλάβες είναι να μειώσεις την ώρα που περνάς μπροστά από οθόνες.