ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός - Έρευνα: Τα ψηλά άτομα έχουν διπλάσιο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό

Κορονοϊός - Έρευνα: Τα ψηλά άτομα έχουν διπλάσιο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό
AP

Έρευνα η οποία διεξήχθη από διεθνή ομάδα επιστημόνων, υποστηρίζει πως τα ψηλά άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν με τον κορονοϊό.

Τα δείγματα από 2.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ έδειξαν πως τα ψηλά άτομα, με ύψος πάνω από έξι πόδια (1,82 μέτρα), είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να μολυνθούν με τον κορονοϊό.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι τα ψηλά άτομα είναι γενετικά πιο ευάλωτα στον ιό.

Η συγκεκριμένη διαπίστωση βασίζεται στο γεγονός πως ο κορονοϊός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω αερολυμάτων που μεταφέρονται με ρεύματα αέρα και όχι αποκλειστικά μέσω σταγονιδίων, τα οποία είναι μεγαλύτερα από τα αερολύματα και ταξιδεύουν σε μικρότερες αποστάσεις πριν πέσουν από τον αέρα.

Η έρευνα, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες, εξέτασε επίσης την επίδραση των προσωπικών χαρακτηριστικών, των συνθηκών και των συνθηκών εργασίας στη μετάδοση του κορονοϊού.

Ο Έλληνας καθηγητής Ευάγγελος Κοντοπαντελής από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ δηλώνει: «Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ ύψους και διάγνωσης δείχνουν ότι η μετάδοση σταγονιδίων προς τα κάτω δεν είναι ο μόνος μηχανισμός μετάδοσης και η μετάδοση μέσω αερολυμάτων είναι εφικτή».

«Αυτό έχει προταθεί από άλλες μελέτες, αλλά η μέθοδος που το επιβεβαιώσαμε, είναι νέα», προσθέτει ο Έλληνας καθηγητής.

«Αν και η κοινωνική απόσταση εξακολουθεί να είναι σημαντική, επειδή η μετάδοση μέσω σταγονιδίων είναι πιθανό να συμβεί, αυτό υποδηλώνει ότι η χρήση μάσκας μπορεί να είναι εξίσου - αν όχι περισσότερο - αποτελεσματική στο θέμα της πρόληψης», διευκρινίζει.

Με πληροφορίες από: Daily Mail, nypost

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση βιτριόλι: Ανεβαίνει τον «Γολγοθά» της η Ιωάννα - Η κατάσταση της υγείας της