ΥΓΕΙΑ

Τροφές που βοηθούν στην αύξηση της γονιμότητας

Τροφές που βοηθούν στην αύξηση της γονιμότητας
Photo by Foodie Factor from Pexels

Γονιμότητα: Ο σημαντικός ρόλος της διατροφής.

Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, έχουν αυξηθεί τα ποσοστά υπογονιμότητας. Εκτός από το άγχος και το στρες όμως, σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή. Μελέτη του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, «The Nurses Health Study» έδειξε ότι η σωστή διατροφή μπορεί να οδηγήσει στην πολυπόθητη εγκυμοσύνη. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 18.000 γυναίκες που δεν μπορούσαν για χρόνια να κάνουν παιδί καθώς οι περισσότερες από αυτές είχαν προβλήματα ωορρηξίας.

Τροφές που πρέπει να εντάξετε στο διαιτολόγιό σας ώστε να αυξήσετε τη γονιμότητά σας

Γάλα και παγωτό

Προτιμάτε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά πλήρη, όπως γάλα, γιαούρτι ακόμη και παγωτό. Τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα προσφέρουν προστασία από τα προβλήματα ωορρηξίας, κάτι που τα αποβουτυρωμένα δεν προσφέρουν. Μάλιστα κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

Φρούτα και λαχανικά

Φρούτα και κυρίως τα εσπεριδοειδή, όπως είναι τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια, οι φράουλες, τα ακτινίδια, κ.α είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C, αυξάνει την κινητικότητα τους σπέρματος και παράγει την ωορρηξία.

Λαχανικά όπως τα καρότα, οι ντομάτες, η κόκκινες πιπεριές και οι πορτοκαλί κολοκύθες, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και περιέχουν βήτα-καροτίνη, σημαντική πηγή της βιταμίνης Α.

Φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ, μπορείτε να το βρείτε (εκτός από φαρμακευτικό σκεύασμα) στις φακές, το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο, το μαρούλι και τα δημητριακά. Οι περισσότεροι γυναικολόγοι συστήνουν τη λήψη φυλλικού οξέως τόσο κατά τη διάρκεια της κυήσεως αλλά και δύο με τρεις μήνες πριν. Όσες γυναίκες, θέλουν να συλλάβουν καλό θα είναι να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ.

Οι άνδρες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το φυλλικό οξύ, είναι απαραίτητο για την παραγωγή καλής ποιότητας σπέρματος.