ΥΓΕΙΑ

Κικίλιας: Στο 32% ο δείκτης θετικότητας στη Θεσσαλονίκη - Στο «κόκκινο» το ΕΣΥ

Κικίλιας: Στο 32% ο δείκτης θετικότητας στη Θεσσαλονίκη - Στο «κόκκινο» το ΕΣΥ
INTIME

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: «Παραλάβαμε 557 κλίνες ΜΕΘ. Εν μέσω κορονοϊού, τον Νοέμβριο του 2020, έχουμε 1.082 ΜΕΘ», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Για την κατάσταση του ΕΣΥ και την προσπάθεια όλων, όσοι εργάζονται στον τομέα της Υγείας, για να σωθεί έστω και μία ακόμα ανθρώπινη ζωή, καθώς και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε εν μέσω πανδημίας, μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην έκτακτη ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Ο υπουργός έκανε λόγο στους επαγγελματίες υγείας, μόνιμους και επικουρικούς, σημειώνοντας πως εν μέσω κορονοϊού σημειώθηκε αύξηση.

Για τις ΜΕΘ είπε: «Παραλάβαμε από την προηγούμενη διακυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2019, 557 κλίνες ΜΕΘ, και έχουμε φτάσει να έχουμε τον Νοέμβριο του 2020, 1.082, και μέχρι το τέλος του έτους άλλες 234 νέες ΜΕΘ».

Ακόμη, κατά τον υπουργό, κάθε χρόνο μεταξύ Οκτωβρίου - Νοεμβρίου είχαμε 30 με 35 αναμονές. «Σήμερα έχουμε μηδέν αναμονές, κανένας δεν περιμένει», ανεξαρτήτως λόγου, για κρεβάτι εντατικής θεραπείας, πρόσθεσε.

Όσον αφορά στις κλίνες Covid-19 σημείωσε, ότι «καταφέραμε να δημιουργήσουμε στις 7 υγειονομικές περιφέρειες συνολικά 4.590», ενώ τόνισε, πως εκτός από τα μεγάλα νοσοκομεία, 225 κέντρα υγείας έχουν ριχθεί στη μάχη για τον έλεγχο της νόσου.

Διακόσια είκοσι τέσσερα κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες έχουν ριχτεί στη μάχη για τον κορονοϊό και όχι μόνο, σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Ανακοίνωσε, ότι στη χώρα μας έχουν διενεργηθεί παραπάνω από 2 εκατ. τεστ και επισήμανε, ότι τον Νοέμβριο μπορούμε να κάνουμε κατά μέσο όρο 22.492 τεστ την ημέρα. Υπογράμμισε, πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έχει χρησιμοποιήσει rapid test πάνω από 98%.

Σε ό,τι αφορά με το testing στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είπε πως γίνεται πλέον το 30% των τεστ και τόνισε, πως αυτό είναι μια πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια για το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία, γιατί στις εφημερίες στην Αττική οι μισοί πλέον ασθενείς πηγαίνουν σε κέντρα υγείας και κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό και δεν χρειάζεται να πάνε στα ΤΕΠ και στις εφημερίες των νοσοκομείων.

«Στο σύνολο της χώρας πηγαίνει το 30% πλέον να εξεταστεί ή να λάβει ιατρικές οδηγίες σε κάθε εφημερία που υπάρχει στα κέντρα υγείας ή στα περιφερειακά ιατρεία», είπε ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας, πως το ΕΣΥ προσφέρει υπηρεσίες σε όλους, όσοι έχουν ανάγκη και όχι μόνο στον κορονοϊό.

Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κικίλιας είπε πως ήρθε η στιγμή της μεγάλης μάχης. Η θετικότητα είναι 32% στη Θεσσαλονίκη, είπε και σημείωσε πως αυτή είναι μια τεράστια διασπορά.

«Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά έκαναν, κάνουν και θα κάνουν ό,τι χρειαστεί, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αλλά και ό,τι κατά περίπτωση κρίνεται αναγκαίο ώστε μαζί με την ελληνική κοινωνία να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση. Οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι απεριόριστες, αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο και ότι μπορούμε να το εφαρμόσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε όσα είπε στην ενημέρωση ο υπουργός, Β. Κικίλιας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ποιο lockdown; Όλη η Ελλάδα στους δρόμους - Έρχονται νέα μέτρα μετά τα 8,6 εκατ. SMS στο 13033