ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο - Κορονοϊός: Πότε θα έρθει στην Ελλάδα και πώς θα γίνει ο εμβολιασμός

Εμβόλιο - Κορονοϊός: Πότε θα έρθει στην Ελλάδα και πώς θα γίνει ο εμβολιασμός
AP Images

Στο εμβόλιο κατά του κορονοϊό έχει εναποθέσει τις ελπίδες της η ανθρωπότητα προκειμένου να επιστρέψει στην κανονικότητα αλλά και να σωθούν πολλές χιλιάδες ζωές.

Τα νέα μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικά καθώς όπως έχει γίνει γνωστό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσυμφωνήσει για την προμήθεια δόσεων από τις φαρμακευτικές που αναμένεται να καταθέσουν αίτημα αδειοδότησης προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Η ΕΕ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα της Κυριακής, αναμένεται να λάβει 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca και επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις από την ίδια εταιρεία σε δεύτερη φάση, από τις Pfizer/BioNTech 200 εκατομμύρια δόσεις και επιπλέον 100 εκατομμύρια σε δεύτερο χρόνο, από τη Moderna 80 εκατομμύρια δόσεις και επιπλέον 80 εκατομμύρια σε δεύτερο στάδιο, από την Johnson & Johnson 200 εκατομμύρια δόσεις και άλλα 200 εκατομμύρια, ενώ από τις Sanofi/GSK 300 εκατομμύρια δόσεις και την CureVac 225 εκατομμύρια δόσεις.

Όσον αφορά την Ελλάδα τώρα, όπως έχει ήδη κάνει γνωστό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλογούν περί τα 25 εκατομμύρια δόσεις, ενώ το σχέδιό της κυβέρνησης αναμένεται να παρουσιαστεί στην τελική του μορφή από τον υπουργό Υγείας την Τετάρτη κατά την τακτική ενημέρωση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αυτή τη στιγμή προέχει η διαχείριση της κατάστασης και γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αφού, παρά τα καλά νέα, ο χρόνος που θα μεσολαβήσει ως το εμβόλιο είναι αρκετός. Για να κερδηθεί η μάχη με τον κορωνοϊό πρέπει να φτάσουμε όλοι μαζί ασφαλείς έως αυτό το σημείο.

Οι πρώτες κατηγορίες που αναμένεται να εμβολιαστούν είναι οι εξής, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει ο γενικός πληθυσμός.

  • Το υγειονομικό προσωπικό που θα κάνει το εμβόλιο εντός των νοσοκομείων
  • Όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας
  • Οι άνω των 65 και δη όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα
  • Και όσοι διαμένουν σε κλειστές δομές (δομές πρόνοιας, φυλακές κτλ)

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ οι εμβολιασμοί αναμένονται να γίνονται με ραντεβού σε 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την επικράτεια που θα βρίσκονται εντός των κέντρων υγείας και των άλλων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο θα είναι δωρεάν, ενώ όσοι πραγματοποιούνται στον εμβολιασμό θα καταγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού και θα ειδοποιούνται σε sms ή e-mail για το πότε πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση που θα είναι του ίδιου εμβολίου.

Επικεφαλής BioNTech για εμβόλιο: Επιστροφή σε κανονικότητα χειμώνα του 2021

Ο γενικός διευθυντής της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας BioNtech, που μαζί με την Pfizer αναπτύσσει εμβόλιο κατά του κορονοϊού, θεωρεί εφικτή μια επιστροφή στην κανονικότητα μέχρι τον επόμενο χειμώνα, το 2021.

Ο Ουγούρ Σαχίν μιλώντας στο BBC εκτίμησε ότι είναι «απολύτως αναγκαίο» να έχει επιτευχθεί υψηλός βαθμός εμβολιασμού πριν από το φθινόπωρο του 2021. «Αν όλα συνεχίσουν να εξελίσσονται ομαλά, θα αρχίσουμε να παραδίδουμε το εμβόλιο στα τέλη αυτού του έτους», είπε. «Ο στόχος μας είναι να παραδώσουμε περισσότερες από 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέχρι τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς, κάτι που θα μας επέτρεπε να αρχίσουμε να βλέπουμε τον αντίκτυπτο», πρόσθεσε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πολεμική Αεροπορία: «Κλείδωσαν» τα F-35 για την Ελλάδα - Τουλάχιστον 18 μαχητικά ζητά η Αθήνα