ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός - Εμβόλιο: Το σχέδιο για την Ελλάδα - Ποιοι και πώς θα εμβολιαστούν πρώτα

Κορονοϊός - Εμβόλιο: Το σχέδιο για την Ελλάδα - Ποιοι και πώς θα εμβολιαστούν πρώτα

Ειδικές συσκέψεις πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να οργανωθεί όλο το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για τη διανομή των δόσεων του εμβολίου για τον κορονοϊό όταν φθάσουν και στη χώρα μας.

Την ώρα που ολοένα και περισσότερες εταιρείες ανακοινώνουν τις επιτυχίες τους στην Παρασκευή εμβολίου, με τελευταία την Pfizer η οποία μίλησε για 95% αποτελεσματικότητα, οι ελληνικές αρχές ετοιμάζονται για την διανομή του εμβολίου όποτε αυτό έρθει στην χώρα μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει, στις 27 χώρες-μέλη της 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca και επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις από την ίδια εταιρεία σε δεύτερη φάση, από τις Pfizer/BioNTech 200 εκατομμύρια δόσεις και επιπλέον 100 εκατομμύρια σε δεύτερο χρόνο, από τη Moderna 80 εκατομμύρια δόσεις και επιπλέον 80 εκατομμύρια σε δεύτερο στάδιο, από την Johnson & Johnson 200 εκατομμύρια δόσεις και άλλα 200 εκατομμύρια, ενώ από τις Sanofi/GSK 300 εκατομμύρια δόσεις και την CureVac 225 εκατομμύρια δόσεις.

Η διαθεσιμότητα των δόσεων ανά χώρα θα γίνει με πληθυσμιακά κριτήρια και ανάλογα με τη σειρά αδειοδότησης των εμβολίων. Με βάση και τις τοποθετήσεις και των Ελλήνων αξιωματούχων, οι πρώτες δόσεις αναμένεται να φθάσουν και να αρχίσουν να διανέμονται στη χώρα μας τον Ιανουάριο. Μάλιστα σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, ήδη οι διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. και με τη εταιρεία Moderna, το εμβόλιο της οποίας παρουσιάζει αποτελεσματικότητα 95%, αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν.

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, η Ελλάδα θα προμηθευτεί σταδιακά, συνολικά 25 εκατομμύρια δόσεις από τα εμβόλια που θα λάβουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Οι δόσεις επαρκούν για τον εμβολιασμό 12,5 εκατομμυρίων ατόμων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τον Ιανουάριο αναμένονται οι πρώτες 200.000 δόσεις, κάτι που σημαίνει στην ουσία ότι πρόκειται να εμβολιαστούν αρχικά 100.000 άνθρωποι (100.000 επί δύο δόσεις). Όλοι τους θα ανήκουν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας.

Πρακτικά, λοιπόν, και σύμφωνα με την τελική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, αναμένεται να κληθούν να εμβολιαστούν κατά σειρά:

  • Οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα (γιατροί, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό, πληρώματα ασθενοφόρων κ.ά.).
  • Οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας.
  • Ατομα άνω των 65 ετών και ειδικότερα οι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα.
  • Ατομα που διαβιούν σε κλειστές δομές (οίκοι ευγηρίας, θεραπευτήρια χρονίων νοσημάτων, σωφρονιστικά καταστήματα κ.ά.).

Σύντομα θα ακολουθήσουν και οι επόμενες παρτίδες. Τον επόμενο 1-1,5 μήνα. Ο κόσμος με βάση σειρά προτεραιότητας θα πηγαίνει στα ειδικά κέντρα εμβολιασμού για να κάνει την πρώτη παρτίδα του εμβολίου. Ο στόχος είναι μέχρι το Πάσχα να έχει εμβολιαστεί μέχρι και το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας.

Ο εμβολιασμός θα γίνει σε 1.018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία έχουν ήδη οριστεί και προετοιμάζονται σταδιακά γι’ αυτό το σκοπό.

Πρόκειται για νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες παρόμοιες υποδομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αρμόδιο υπουργείο να έχει ορίσει τις προδιαγραφές των κέντρων εμβολιασμού και να έχει την ευθύνη για την προετοιμασία τους. Θα υπάρξουν, επίσης, και κινητά συνεργεία που θα εμβολιάζουν όσους για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr