ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Στην επίταξη δύο κλινικών στη Θεσσαλονίκη προχώρησε το Υπουργείο Υγείας

Κορονοϊός: Στην επίταξη δύο κλινικών στη Θεσσαλονίκη προχώρησε το Υπουργείο Υγείας
INTIME NEWS

Κορονοϊός: Στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στην Θεσσαλονίκη προχώρησε το υπουργείο Υγείας μετά και την λήξη της προθεσμίας που είχε δώσει η κυβέρνηση στους κλινικάρχες προκειμένου να συνδράμουν εθελοντικά στην μάχη κατά της πανδημίας.

Πρόκειται για τη Γενική κλινική Λυσίμαχος του προέδρου των ιδιωτικών κλινικών Γρηγόρη Σαραφιανού και την Euromedica Θεσσαλονίκης.

Όπως σημείωνε στο ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος του Newsbomb.gr, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά την εφαρμογή της καθολικής επίταξης, βάσει του σχετικού νόμου, την μπαγκέτα της διοίκησης αναλαμβάνει ο επικεφαλής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ανάλογα με τις ανάγκες θα αποφασίζονται οι διακομιδές από τα κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Ακόμη με απόφαση των Διοικητών των δομών του ΕΣΥ θα εξειδικεύονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την παραπομπή των ασθενών σε ιδιωτικά θεραπευτήρια-κλινικές.

Υπεύθυνος συντονισμού και εποπτείας της διαδικασίας διακομιδής ασθενών από δημόσια νοσοκομεία σε τμήματα νοσηλείας ή και ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών ορίζεται το ΕΚΑΒ, κατόπιν σχετικής ημερήσιας ενημέρωσής του για τη διαθεσιμότητα των κλινών νοσηλείας και των κλινών ΜΕΘ, καθώς και για το είδος των υπό διακομιδή νοσηλευτικών περιστατικών. Οι διακομισθέντες ασθενείς σε ΜΕΘ ιδιωτικών θεραπευτηρίων κλινικών, σε περίπτωση συνέχισης της νοσηλείας σε απλό θάλαμο νοσηλείας, επαναμεταφέρονται στις δομές του ΕΣΥ, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα.

Με δεδομένη την δραματική αύξηση των ποσοστών πληρότητας στις ΜΕΘ σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα, έχουν δημιουργηθεί επιφυλακές σε εναέρια αλλά και μέσα σταθερής τροχιάς για την διακομιδή ασθενών. Σε αυτό το πεδίο έχει ζητηθεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να έχει διαθέσιμη αμαξοστοιχία στη Θεσσαλονίκη ώστε να μεταφερθούν με ένα δρομολόγιο περισσότεροι ασθενείς με Covid-19 σε νοσοκομεία της Αττικής, ενώ πάντα σε ετοιμότητα βρίσκεται και μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Η ανακοινωση του υπουργείου Υγείας:

Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.

Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.

Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ.

Aυτό είναι το ΦΕΚ για την επίταξη

Το τελεσίγραφο της κυβέρνησης

Σε μια κατάσταση «πολέμου», η κυβέρνηση υπέβαλε την Πέμπτη αίτημα στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης να διαθέσουν οικειοθελώς τις κλίνες τους έως το βράδυ της Πέμπτης, να απαντήσουν, αλλιώς προειδοποιούσε με επίταξη των κλινών ΜΕΘ.

Ιδιωτικές Κλινικές: «Δε θα παρανομήσουμε, θα υπακούσουμε στον νόμο»

Στον ΑΝΤ1 μίλησε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κινικών, Γ. Σαραφιανός, ο οποίος υποστήριξε πως οι ιδιωτικές κλινικές δε συμφωνούν με την επίταξη καθώς υπάρχουν σοβαροί λόγοι υγείας για τους υπόλοιπους ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτές.

Όπως είπε, πολλές κλινικές δεν έχουν τη δυνατότητα λόγω της κτιριακής δομής τους να ξεχωρίσουν τους ασθενείς με covid-19 από άλλους που έχουν επίσης σοβαρά νοσήματα.

«Δεν μπορούμε να απομονώσουμε ορόφους. Φοβόμαστε ότι θα υπάρξει διασπορά. Δε μας ενδιαφέρει το κέρδος αυτή τη στιγμή. Έχουμε πόλεμο, αλλά θεωρούμε ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας των υπόλοιπων ασθενών», είπε ο κ. Σαραφιανός.

Σημείωσε πάντως πως οι ιδιωτικές κλινικές θα υπακούσουν στον νόμο και κάλεσε το υπουργείο να συζητήσουν και άλλες εναλλακτικές.

Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ

Μία άνευ προηγουμένου κατάσταση έχει διαμορφωθεί στη Θεσσαλονίκη με την πανδημία να δείχνει το πιο άσχημο πρόσωπό της. Τα κρούσματα είναι ακόμα σε δυσθεώρητα επίπεδα, τα νοσοκομεία στενάζουν ενώ οι ΜΕΘ έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Βλέποντας κανείς τους αριθμούς, την Πέμπτη, που καταγράφηκε νέο ρεκόρ διασωληνωμένων, αγγίζοντας τους 500, με 499 ασθενείς, στις ΜΕΘ της χώρας προστέθηκαν 19 ακόμη άτομα, ενώ εξιτήριο από αυτές πήραν 17.

Σύμφωνα με τα στοιχεία (σε αυτά ίσως δεν περιλαμβάνονται οι νέες διασωληνώσεις), το πρωί της Πέμπτης συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ 259 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ χθες έγιναν 120 εισαγωγές σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ξεκίνησε τη χθεσινή εφημερία του με όλες τις κλίνες ΜΕΘ κατειλημμένες.

Προκειμένου να αποσυμφορηθεί το σύστημα έχει προκριθεί η μεταφορά ασθενών στην Αττική είτε με C-130 είτε με τρένο, με το οποίο μπορούν να μεταφερθούν περισσότεροι.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πλήρεις είναι οι ΜΕΘ Covid-19 σε ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο.

Πιο συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου που εφημέρευε την Πέμπτη, μέσα σε πέντε ώρες, προσήλθαν 170 πολίτες με τους παραπάνω από τους μισούς να είναι ύποπτοι για κορονοϊό ή νοσούντες ενώ η εφημερία ξεκίνησε με πληρότητα στις κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Ίδια κατάσταση και στο ΑΧΕΠΑ που έκλεισε την εφημερία με πληρότητα στις ΜΕΘ, 90 νέες εισαγωγές, 20 ύποπτα κρούσματα και δύο διασωληνώσεις. Χωρίς κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι το Ιπποκράτειο νοσοκομείο που ξεκινά την εφημερία το πρωί της Παρασκευής.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ώρες αγωνίας για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο - Ανέβασε πυρετό