ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι στην Ελλάδα - Πότε θα έρθουν οι πρώτες δόσεις

Κορονοϊός: Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι στην Ελλάδα - Πότε θα έρθουν οι πρώτες δόσεις
AP PHOTO

Κορονοϊός: Συνεχείς είναι οι συσκέψεις της επιτροπής εμβολιασμών προκειμένου να αποσαφηνιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου για τα εμβόλια κορονοϊού στην Ελλάδα.

Μολονότι ο κατάλογος της προτεραιοποιήσης για το ποιοι θα είναι αυτοί που θα εμβολιαστούν πρώτοι είναι ακόμα υπό κατάρτιση, οι πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου αναφέρουν ότι στην κορυφή αυτής λίστας βρίσκονται δύο κατηγορίες:

  • Οι υγειονομικοί
  • Όσοι φιλοξενούνται και εργάζονται στους οίκους ευγηρίας

Στη συνέχεια της λίστας στην οποία γίνονται συνεχώς ανακατατάξεις αναμένεται να βρεθούν οι ανήκοντες σε ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Λόγω, όμως, του μεγάλου αριθμού τα μέλη της επιτροπής αναζητούν και άλλα κριτήρια όπως για παράδειγμα το πώς επηρεάζονται από την Covid-19 ορισμένες εξ των πιο σοβαρών ασθενειών.

Κικίλιας: 24 ώρες μετά την έγκριση από την Ευρώπη, τα εμβόλια θα είναι στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια «από τη στιγμή που θα πάρει ένα ή περισσότερα εμβόλια έγκριση, το αμέσως επόμενο 24ωρο ξεκινά ο εμβολιασμός».

Κατά την εκτίμησή του, μάλιστα, «δεν είμαστε μακριά» από ένα εμβόλιο καθώς όπως είπε θεωρεί πιθανό από τον Ιανουάριο να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών.

Ετοιμασίες για την υποδοχή των εμβολίων

Υπενθυμίζεται ότι για την εμβολιαστική κάλυψη του πολιτών δημιουργούνται πανελλαδικά 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας και είμαστε σε διαδικασία παραλαβής συνολικά 14 ειδικών ψυκτικών θαλάμων. Τα ψυγεία αυτά θα εγκατασταθούν σε κομβικά σημεία της ελληνικής επικράτειας ώστε να διευκολυνθεί η ασφαλής αποθήκευση και διανομή των εμβολίων στα σημεία εμβολιασμού.

Παράλληλα, εξελίσσεται η διαδικασία εκπαίδευσης του προσωπικού που θα στελεχώσει τα εμβολιαστικά κέντρα, πρόκειται για γιατρούς και νοσηλευτές/νοσηλεύτριες που φυσικά ήδη γνωρίζουν τη διαδικασία εμβολιασμού.

Ωστόσο, κρίνεται σκόπιμο εφόσον πρόκειται για νέα εμβόλια να γίνει κάποια ενημέρωση αναφορικά με την προσεκτική λήψη σύντομου ιστορικού από τους πολίτες αλλά και την παροχή συμβουλών στους εμβολιαζόμενους ως προς τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ανεπιθύμητων ενεργειών.

Από τις 25.000.000 δόσεις που θα λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με έξι εταιρείες (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Sanofi/GSK, Moderna, Johnson & Johnson, CureVac) και διαπραγματεύεται επίσης με τη Novavax, οι πρώτες περίπου 1.000.000 δόσεις αναμένεται να έχουν παραληφθεί εντός του πρώτου 15ημέρου του Ιανουαρίου 2021 ώστε να ξεκινήσει σταδιακά ο εμβολιασμός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Με αργό ρυθμό το «ξεκλείδωμα» της χώρας - Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό