ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο κορονοϊού: Θέμα ωρών το «πράσινο φως» για Pfizer/BionTech και από τις ΗΠΑ

Εμβόλιο κορονοϊού: Θέμα ωρών το «πράσινο φως» για Pfizer/BionTech και από τις ΗΠΑ

Συνεδριάζει σήμερα ο αμερικανικός FDA ο οποίος αναμένεται να εγκρίνει το εμβόλιο κορονοϊού που παρασκεύασαν Pfizer και BionTech.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις τότε οι ΗΠΑ θα γίνουν η τρίτη χώρα που εγκρίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο μετά τη Βρετανία και τον Καναδά προκειμένου να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το CNN «δεν υπάρχει και πολύ μεγάλη αγωνία για την σημερινή σύσκεψη των ειδικών για το εμβόλιο στον FDA».

«Η ομάδα μας έχει ολοκληρώσει την αρχική ανάλυσή της και εκτιμούμε ότι εκπληρώνονται απαραίτητα κριτήρια» δήλωσε στο CNN ο επικεφαλής του FDA, Στίβεν Χαν.

H σύσκεψη είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 9 το πρωί (ώρα ΗΠΑ) και η ψηφοφορία αναμένεται το απόγευμα.

Στη σύσκεψη θα δώσουν το «παρών» και τα μέλη της επιτροπής με τίτλο «Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee» στην οποία συμμετέχουν ανεξάρτητοι ειδικοί επί των εμβολίων, ειδικοί επί των ιών, εκπρόσωποι των εταιριών αλλά και των καταναλωτών, συνολικά 30 άτομα.

Όπως σημειώνει το CNN το μοναδικό ερώτημα είναι αν τα μέλη αυτής της επιτροπής θα εισηγηθούν περιορισμούς στη χορήγηση των εμβολίων π.χ. αφήνοντας εκτός για την ώρα τα παιδιά.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα αμέσως μόλις το εμβόλιο λάβει την έγκριση του FDA θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες εμβολιασμού.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει ο επικεφαλής της Operation Warp Speed, Moncef Slaoui, μετά την έγκριση του εμβολίου θα χρειαστούν τουλάχιστον 24 ώρες προκειμένου τα εμβόλια να διανεμηθούν στα σημεία που έχουν οριστεί από τις πολιτείες, μέσω του στρατού και πιθανότατα σε 36 ώρες από την έγκριση, ενδέχεται να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Σε ανακοίνωσή του ο FDA την Τετάρτη επισήμανε πως θεωρείται δεδομένο ότι το εμβόλιο προστατεύει από την εκδήλωση κορονοϊού σε όποιον έχουν χορηγηθεί οι δόσεις, δεν είναι, όμως, σαφές αν εμποδίζει και τη μετάδοση. Την πιθανότητα δηλαδή να φέρει κάποιος τον ιό χωρίς να νοσεί και να τον μεταδίδει σε κάποιον άλλον.

Σχετικά με το θέμα της μετάδοσης του κορονοϊού, ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά είχε σχολιάσει ότι «δεν είμαστε σίγουροι αν το εμβόλιο εμποδίζει τη μετάδοση του νέου κορονοϊού, αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί».

Ο ίδιος, μιλώντας στη διεθνή ομοσπονδία φαρμακευτικών εταιριών, είχε σχολιάσει πως η Pfizer θα έχει στα χέρια της δεδομένα για το αν σταματά και η διάδοση του ιού από όσους έχουν εμβολιαστεί, στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Δεν ανοίγουν τα μεγάλα καταστήματα στις 14 Δεκεμβρίου – «Φρένο» από τους λοιμωξιολόγους